30 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Geknoei met etiketten in supermarkten

HomeMediaAD | Geknoei met etiketten in supermarkten
Etiketten | Jeu Olimpio

Willemstad – De inspectie van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) heeft ontdekt dat verschillende supermarkten op het eiland knoeien met de datum van ‘tenminste houdbaar tot’ (tht) op producten. De artikelen zijn niet bedorven maar wel van mindere kwaliteit.

Ronny Cornelis van de controleafdeling van MEO spreekt van ‘een nieuw fenomeen’. ,,Producten waarvan de tht-datum is overschreden, worden uit de originele verpakking gehaald, opnieuw verpakt en voorzien van een lokaal etiket met een nieuwe datum”, zegt Cornelis.

Dat werd gisteren geconstateerd bij Van den Tweel, maar het gebeurt volgens Cornelis in meer supermarkten op het eiland. Het sjoemelen met de tht-datum is niet direct een bedreiging voor de volksgezondheid. Het gaat om producten die niet snel bederven, zoals worst, koekjes en beschuit. Cornelis: ,,Bederfelijke producten, zoals melk en garnalen, krijgen een datum ‘te gebruiken tot’. Na die dag zijn ze niet meer geschikt voor consumptie.”

Maar ook al wordt de consument er niet direct ziek van, het verkopen van producten waarvan de tht-datum is overschreden, is evengoed in strijd met de wet.

,,Het is een kwestie van verantwoordelijkheid. Het vertrouwen van de consument wordt geschaad en dat alleen om winst te behalen”, zegt Cornelis. Wat MEO betreft bieden supermarkten de producten met een tht-datum die bijna is verlopen in de originele verpakking aan tegen een lagere prijs. Als de datum verlopen is, moeten ze uit de schappen worden gehaald.

Bron: Antilliaans Dagblad

18 reacties

  1. @ Hoedankook,

    Wat valt er te handhaven wanneer het niet tegen de wet is ??????? Ten eerste is herverpakken niet strafbaar en ook niet verboden, het is een doodnormale praktijk. En nu blijkt ook nog eens dat er in het geheel niet word herverpakt.

    Oftewel jij blaat maar alles na wat je in de media hoort en gaat niet op onderzoek uit om te controleren of die statements uberhaupt wel correct zijn !

    Hou toch eens op met stemmingmakerij. Controle is prima, handhaven is ook goed, maar in dit geval is geen overtreding begaan en valt er dus niets te handhaven. Dan mag deze functionaris van MEO nog zo claimen dat het fout is…………..hij kent duidelijk de regelgeving niet.

  2. Zie artikel van het AD van vandaag, er wordt niet geknoeid met de labels en dat weten jullie ook wel. Dit is niet een of andere Chino supermarket waar de kakkerlakken over het vlees lopen. Het is weer een mooi voorbeeld van Holland haat maar ondertussen weet iedereen hoe het zit. Zoals ik zei, ga zo door, help deze rots nog verder de afgrond in, stem allen MFK, wellicht komt Maduro ook een handje helpen want dat gaat ook zo goed bij de buren? Dat is toch wat we willen op curaçao?

  3. @Joep
    Is dit dezelfde @Meloen dat constant roept om handhaving? Maar goed, ik heb reeds eerder mijn mening betreffende ‘jou krabbende standpunten’ kenbaar gemaakt. Als je handhaafd (m.b.t. labels of whatever) moet je de gevolgen nemen zoals ze er zijn. Of handhaaf anders niet.

  4. @ Hoedanook.

    MEO noemt het ‘geknoei met labels’, jij kennelijk ook, terwijl het in feite niets meer of niets minder is dan benzine in je auto gooien. Ook daar is niets mee aan de hand en is ook niet verboden.
    Een nieuw label op een product doen is ook niet verboden, mits het product niet bedorven is.

    Jij bent net zo goed bezig met stemmingmakerij als MEO. Alleen beseffen jullie totaal niet waarmee je bezig bent, waarschijnlijk door een volledig gebrek aan kennis op dit gebied.

    Nog even en we krijgen een bericht dat er levende culturen zijn aangetroffen in de yoghurt en dat er dus moet worden opgetreden.

  5. @Ikke,
    Dus geknoei met labels door laten gaan omdat wij bang zijn voor eventuele gevolgen? Laat je ruggegraat spalken als jet niet zelf recht kan houden!

  6. Ga vooral zo door. Nog even en Van Der Tweel is klaar met het gezeik hier en sluit de boel. En dan zit Curaçao zonder Albert Heijn en is het eiland te klein. Wat een mongolenboel weer hier, typisch.

  7. Van welke planeet komen die MEO “inspecteurs”?
    Het is idd een blabla verhaal verkondigende macho instantie.
    Pers erbij, tv beelden.
    Waarom neemt de pers op Curacao alles klakkeloos over en gaan ze niet zelf op onderzoek uit betreffende regels die gelden.
    Een goede pers is volgens mij, als je kritische vragen stelt en een weerwoord hebt op het verhaal van de geintervieuwde.

  8. Houdbaarheidsdatum levensmiddelen

    Op voorverpakte levensmiddelen moet een houdbaarheidsdatum staan. De Warenwet onderscheidt 2 soorten houdbaarheidsdata: ten minste houdbaar tot en te gebruiken tot.

    Ten minste houdbaar tot
    Ten minste houdbaar tot (THT) geeft de datum aan tot wanneer de producent of verkoper van het levensmiddel de deugdelijkheid en kwaliteit van het product garandeert. Hierbij geldt dat de consument rekening moet houden met de bewaarcondities die op de verpakking staan. Deze datum betekent ‘tot en met’.

    Vaststellen houdbaarheidsdatum
    In de meeste gevallen stelt de fabrikant van het levensmiddel de THT-datum vast en brengt deze op de voorverpakking aan. Echter ook een importeur of verkoper van het levensmiddel mag de houdbaarheid van het levensmiddel vaststellen en op de voorverpakking aanbrengen. Degene die de datum vaststelt en aanbrengt, is ook verantwoordelijk voor de kwaliteit van het product.
    Verlopen houdbaarheidsdatum
    Het verkopen van producten met een verlopen houdbaarheidsdatum is geen overtreding van de Warenwet, zolang het levensmiddel zijn normale eigenschappen bezit (normaal van kleur, geur, consistentie en smaak, niet bedorven en geen gevaar voor de gezondheid).

    Als het levensmiddel na de houdbaarheidsdatum wordt verkocht, is de verkoper verantwoordelijk. De verkoper mag een houdbaarheidsdatum zelfstandig verlengen. Ook dan is deze verkoper verantwoordelijk voor de kwaliteit van het levensmiddel. De traceerbaarheid moet echter altijd gegarandeerd zijn. Met andere woorden: de verkoper moet zijn op te sporen als degene die de houdbaarheidsdatum heeft verlengd.

    Wettelijk kan de verkoper een product waarvan de THT-datum is verlopen nog verkopen en eventueel van een nieuwe THT-datum voorzien, op voorwaarde dat het product nog aan de eisen voldoet. Hij neemt daarmee wel de verantwoordelijkheid van de producent of verpakker over. Als de verkoper de houdbaarheid verlengt, moet de consument kunnen zien dat de dat de houdbaarheidsdatum is verlengd.

  9. @Joep, als er niets mee aan de hand is, waarom dan herverpakken? Boerenbedrog.
    De rest van je betoog kan en zal beslist wel kloppen; zelfs het USA leger lapt verloopdata van medicijnen aan z’n [l]aars heeft m’n huisarts me verteld. Maar de heren handelaren gaan evenmin vrijuit als de heren ambtenaren. En/of dames, hé niet discrimineren!

  10. @ Dikke Deur,

    Dat is het niet, het is legaal en er is met het hele product ook niets aan de hand. De THT datum is alleen de datum tot wanneer de fabrikant de kwaliteit garandeert. Daarna kan de kwaliteit wat achteruit gaan, doch het product is niet bedorven.
    Voor sommige producten is die THT datum bij wet vereist doch slaat in werkelijkheid nergens op. Neem bv zout, suiker, cacao, water etc. Zijn in principe oneindig lang houdbaar, doch de EU wetgeving vereist een datum.

    Ook in de VS is de discussie nu op gang gekomen om hiermee op te houden. Producten die geen datum nodig hebben krijgen dan ook geen datum meer.

    En het herverpakken ? Wanneer iets uit een groot verpakking komt en wordt verdeeld in kleine porties heb je al te maken met herverpakken, is op zich helemaal niets mee.

    We moeten eens ophouden met spoken te zien waar die niet zijn en al helemaal niet wanneer dat is gebaseerd op totale onkunde. Velen hebben totaal geen flauw idee waar ze het over hebben, maar praten gewoon alles en iedereen na. Je zelf een beetje scholen op het gebied van voedsel, houdbaarheid en warenwetgeving zou niet onaardig zijn alvorens er maar zaken online worden geplempt of, zoals bij dit figuur van MEO, in de media wordt gebracht.
    Amateuristisch gedoe noem ik zoiets. Bedrijven worden zwartgemaakt, wat hun omzet kost, en alles is gebaseerd op het niet kennen van de wetgeving of regels vwb voedselveiligheid.

    Het VBC zou dit soort ambtenaren gewoon eens voor de rechter moeten slepen. Kijken hoelang het dan duurt eerdat ze scholing gaan krijgen. Maar waarschijnlijk zullen ze wel wraak gaan nemen omdat iemand hun falen aan de kaak heeft gesteld.
    Typisch voorbeeld van verkeerde persoon op de verkeerde plaats.

  11. @Joep, het is als zoveel zaken misschien niet strafbaar; maar om er een nieuw etiket op te plakken met een nieuwe datum is gewoon boerenbedrog.

  12. Een THT datum verkopen is niet strafbaar volgens de wet ! Het zou aardig zijn wanneer deze ambtenaren hun eigen wetgeving eens leren alvorens uitspraken te doen.
    Producten mogen na de THT datum gewoon worden verkocht, is immers alleen een kwaliteitsgarantie. Zolang de producten op de juiste wijze zijn bewaard en alle kenmerken in orde zijn, dan is er niets aan de hand.

    Het herverpakken van producten is ook volledig toegestaan. Op dat moment houdt de aansprakelijkeid van de fabrikant op en neemt de supermarkt die over oftewel is het product niet goed dan kun je naar de supermarkt teruggaan.

    Wanneer gaan we deze ambtenaren nu eens flink te kijk zetten ? Ze hebben geen verstand van zaken, maar blaten direct alles in de media, zetten bedrijven in een slecht daglicht, terwijl die bedrijven de wet dus duidelijk beter kennen dan de inspecteurs !!!

    En waarom doen veel supermarkten dit ? Heel simpel. De chaos in de haven, kapotte kranen, vertraagde containers, zorgen voor mega schades bij de supermarkten. Producten die waren ingekocht voor de kerstdagen komen nu pas in de schappen te liggen en CPA of CPS vergoeden die schade niet.

  13. Geknoei met vlees is iets dat ook jarenlang gaande is. Onlangs melde de NOS; ‘Weer vleesfraude en weer lijkt de ‘koning van de paarden’ de spil’, 17-07-2017. (https://nos.nl/artikel/2183516-weer-vleesfraude-en-weer-lijkt-de-koning-van-de-paarden-de-spil.html). Jan Fasen uit Breda (bedrijf Draap, omgekeerd ‘paard’) is herhaaldelijk met justitie in verschillende landen in aanraking gekomen voor het verkopen van paardenvlees als halal rundvlees. Hij vervalste de identificatie van de paarden o.a. door de microchips en paspoorten aan te passen. Citaat: “Tussen december 2007 en september 2009 verkocht F. vlees aan twee Franse bedrijven. Het was Zuid-Amerikaans paardenvlees, maar dat verkocht hij als ritueel geslacht halal rundvlees uit Duitsland. F. had het vlees daarvoor in Nederland laten keuren.”

  14. De koekjes op de foto snap ik nog, maar hoe ga je beschuit en worst opnieuw verpakken? Deze producten krijgen een tht datum mee vanuit de fabriek die op het product zelf is gedrukt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties