AD | Geld beschikbaar voor export van diensten

Tamara La Cruz van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) | Makstra.com

Willemstad – Professionele zakelijke diensten, uitgevoerd door consultants en ingenieurs op Curaçao, kunnen als onderdeel van het Nederlandse Koninkrijk in aanmerking komen voor internationale subsidies.

Hoe dat in zijn werk gaat en welke voorwaarden er gelden werd onlangs uitgelegd tijdens een bijeenkomst van MarkStra Caribbean. Ongeveer 30 consultants uit Curaçao en Sint Maarten kwamen af op de workshop ‘Export van professionele diensten’, die werd gefaciliteerd door MBA Tamira La Cruz. Zij werden geïnformeerd over de mogelijkheden om hun diensten uit te breiden.

La Cruz is exportcoach namens Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Zij heeft met veel internationale consultancybureaus gewerkt en heeft technische assistentie verleend in het Caribisch gebied. Het doel van de workshop was erop gericht om de consultants bewust te maken van de mogelijkheden van financiële ondersteuning om export van hun diensten mogelijk te maken.

De aanwezigen werden op de hoogte gebracht van de samenwerkende donoren wereldwijd, zoals de Europese Unie, de Wereldbank en de InterAmerican Bank en het geld dat beschikbaar is voor ondersteuning. Naar schatting bereikt de overzeese ontwikkelingshulp aan de Cariben jaarlijks 1 miljard dollar. Veel daarvan wordt gefinancierd door de genoemde multilaterale donoren.
De workshop werd mogelijk gemaakt door Cosme, het EU-programma voor ‘Competitiveness of Enterprises and Small and Medium-sized Enterprises’. Een programma dat middelgrote en kleine bedrijven ondersteunt. Het programma is begonnen in 2014 en loopt nog tot 2020 en heeft een beschikbaar budget van 2,3 miljard euro.

Na afloop van de workshop hebben acht consultants zich aangemeld voor het coach-traject. De coaching zal voornamelijk bestaan uit het (nog) beter profileren en nagaan welke markten geschikt zijn. Het gaat dus vooral om marketing en communicatie. Het traject bestaat uit vijf sessies en duurt ongeveer vier maanden. Voor een deel kunnen deze sessies online plaatsvinden.

Organisaties, ingenieurs en consultants die meer willen weten over Cosme, exportcoaching en/of vragen hebben kunnen contact opnemen met MarkStra Caribbean door een e-mail te sturen naar [email protected] of contact te zoeken via de Facebookpagina’s Curaçao Competes en MarkStra Caribbean of Tamira La Cruz te volgen op LinkedIn.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *