AD | Gespannen bijeenkomst regering en Isla-personeel

Premier belooft personeel raffinaderij: We will not give up | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Een gespannen bijeenkomst tussen de regering en het Isla-personeel eindigde gistermiddag met het abrupte vertrek van premier Eugene Rhuggenaath.

Twee verzoeken van het Isla-personeel – om Clift Christiaan te ontslaan en om Errol Cova toe te voegen aan het onderhandelingsteam voor de toekomstige partner van de raffinaderij – bleven hierbij onbeantwoord. In de late namiddag zijn de werknemers onder leiding van de vakbondsleiders alsnog verhaal gaan halen bij Fòrti.

Rhuggenaath, vergezeld door minister van Financiën Kenneth Gijsbertha en minister Suzy Camelia-Römer van Gezondheid, Milieu en Natuur, alsook interim-directeur van Refineria di Kòrsou Marcelino ‘Chonky’ De Lannoy begaven zich gisteren naar de sede van vakbond PWFC. Daar hadden het personeel van de raffinaderij en naast PWFC ook vakbond Apri en adviseur Errol Cova zich verzameld om duidelijkheid te vragen van de regering inzake het afhaken door voorkeurskandidaat Motiva voor de overname van de raffinaderij nadat eind 2019 het contract met PdVSA afloopt.

Ruim twee uur stonden Rhuggenaath en De Lannoy de onrustige en wanhopige werknemers te woord, die één voor één vragen stelden over de situatie van de raffinaderij en een toekomst die na het beëindigen van het contract met PdVSA nog heel onduidelijk is. De premier verzocht het personeel keer op keer het hoofd koel te houden en samen te werken om de raffinaderij open te houden. Ook liet hij weten de hoop nog niet helemaal te hebben opgegeven voor wat betreft Motiva. ,,Er worden op alle fronten pogingen ondernomen om alsnog aan tafel te zitten met de preferred bidder. Eén ding kan ik jullie verzekeren: we will not give up.”

De minister-president en de interim-directeur van RdK vertelden hoe enthousiast Motiva was en hoe goed een delegatie uit Curaçao op 28 januari werd ontvangen. ,,We zijn vertrokken met een positief gevoel. Er is zelfs gesproken over een ‘early step-in’ bij Cru en de mogelijkheid om in mei een delegatie naar Curaçao te sturen om de situatie te evalueren”, aldus De Lannoy. ,,Tot vorige week dinsdag was alles ‘on track’ om deze week een MoU te ondertekenen”, zo vertelt Rhuggenaath. ,,Maar in die dagen is er iets gebeurd. Wat het was, weet ik nog niet, anders had ik het gezegd. Misschien was het de situatie in Venezuela, misschien bepaalde uitspraken die er zijn gedaan, ik weet het niet. Wat ik wel weet, is dat andere belangen dit proces hebben verstoord. We gaan uitzoeken wat dat is. We will find out.”

Verschillende personeelsleden eisten het vertrek van PMU-voorzitter Clift Christiaan, die belast is met de onderhandelingen voor de toekomstige overname van de raffinaderij. ,,Twee jaar heeft hij onderhandeld en er is niets gebeurd”, zo sprak een boze werknemer. Toen na ruim twee uur ook de vakbondsleiders in de rij gingen staan om te eisen dat Christiaan werd weggewerkt en dat Cova in het onderhandelingsteam werd opgenomen, legde Rhuggenaath – die eerder al had aangegeven om 17.00 uur een belangrijke vergadering te hebben bij Fòrti – de microfoon neer en liep hij de sede uit.

Bij Fòrti verzocht de premier later – na excuses te hebben aangeboden voor zijn abrupte vertrek – de vakbonden en werknemers om ruimte om vanochtend de twee verzoeken te bespreken met zijn collega-ministers. In afwachting van duidelijkheid, hebben de vakbonden toen besloten dat hun leden in ieder geval tot morgenochtend het werk neerleggen.

Curoil garandeert levering benzine
Er is geen verstoring in het leveringsproces van brandstof aan de pompstations. Dat stelt Curoil in een verklaring. De overheids-nv reageert hiermee op de verschillende geruchten, met lange rijen bij de benzinestations tot gevolg, dat er een staking van de Isla-vakbonden dreigt en daardoor brandstof niet langer gegarandeerd is.

,,Curoil blijft haar verantwoordelijkheid nakomen om bij alle klanten te leveren. Dit geldt voor zowel benzinestations als gasbommen bij klanten thuis. Op dit moment is er geen verstoring in het leveringsproces”, zo luidde de officiële reactie van Curoil. ,,Curoil zal een optimale service blijven leveren aan de gemeenschap van Curaçao en van Bonaire en zal ondertussen de situatie van dichtbij blijven volgen.”

Ook nutsbedrijf Aqualectra distantieerde zich gisteren van de geruchten dat er door onvoldoende stroomreserves sprake zou zijn van stroomuitval.
Earl Balborda, woordvoerder van de Isla, verklaarde tegenover deze krant dat zowel Curoil als Aqualectra steeds vaker in het buitenland kopen – Curoil brandstof en Aqualectra fuel oil – en daarmee dus niet langer afhankelijk zijn van de raffinaderij.

Bron: Antilliaans Dagblad

14 Reacties op “AD | Gespannen bijeenkomst regering en Isla-personeel

 1. @Henk. Neen generaliseren is niet mijn beste kant. Realistisch zijn wel.
  In dit geval zijn die lui gewoon te stom om voor de duivel te dansen. En dat is de realiteit. Vooral als je je inlaat met die schreeuwleijk van Cova.
  Bepaalde vakbondsleiders denken van als ik maar genoeg rotzooi schop, dan komt alles goed.
  Actie voeren is ok. Staken is ook ok. Maar met dit soort doldwaze acties maak je geen vrienden mee.
  Die acties zijn een goede reclame voor een evt partner van de isla. Die denken meteen van: wat moet ik met dit zooitje ongeregeld.

 2. @Aletheia
  100% mee eens. Die olie domme vakbondsleden, die alleen uit zijn op lekker rellen, dreigen met geweld en telkens het werk neerleggen als er een scheet in de weg zit. Om tot constructieve oplossingen/ veranderingen te komen door middel van dialoog, hebben ze nog nooit van gehoord. Het is toch volkomen logisch dat geen enkel weldenkende investeerder geïnteresseerd is om in zo’n instabiele, corrupt en gewelddadig land geld te stoppen. Mij zal het niet verbazen dat het stakingsgedrag van de vakbonden van de laatste tijd Motiva juist heeft weggejaagd. Een voornamelijk Amerikaans bedrijf. Vakbonden in de VS hebben namelijk nog zeer weinig in de melk te brokkelen.

  En hoezo Christiaan vervangen door schreeuwlelijk Cova? Cova was toch ook al die tijd lid van het Multi Disciplinaire Team onder leiding van Werner Wiels of is iedereen dat even voor het gemak vergeten? Oh wat een succes was dat.

 3. Ach ja. NOS MES POR werd er al gedacht en geroepen toen in 1985 de Shell besloot het zootje voor 1 gulden vd hand te doen. Aleen COT is een goede ‘Asset’ voor ons eiland. (Werd ook voor 1 gulden verkocht)

 4. Een riant betaald beroep op Curacao en vooral ook op ‘missie” /misser is dat van vermoeiend dómme(!) praatjesmaker. En via een stoelendans raken we nooit van dezelfde lui af : telkens duiken ze weer op een andere (soms nieuw verzonnen) functie op. Wat hebben trouwens die onderhandelingsmissies/missers van de Isla inmiddels de gemeenschap gekost?

 5. @John Bash
  Is generaliseren jouw beste kant?

 6. Kijken hoeveel autoband branden nu weer gebeury.

 7. @Rens
  Volgens mij is het merendeel ongeletterde dus die kunnen geen kranten lezen. En niet nadenken. Evenals die vakbondsleiders te stom om voor de duivel te dansen. Alleen rotzooi schoppen om hun zin te krijgen.

 8. Het Isla personeel leest kennelijk geen kranten, weet dus kennelijk dus ook niets van de ontwikkelingen in de wereld en denkt dat men de tijd stil kan zetten. Helaas, Curaçao is voor zo goed als alles afhankelijk van wat er juist buiten Curaçao gebeurt. Binnenkort zal er wel weer een vakbondsdelegatie naar Venezuela gaan en het “even gaan regelen”… of anders dan steken we gewoon de stad in de fik of zo om de wereld in het voordeel van Curaçao te veranderen. Het eeuwige domme gedreig met acties als het de Isla betreft geeft het niveau van denken toch wel aan.

 9. Oude tijden herleven .

 10. Stel Rogier van de Heuvel aan als bewindvoerder van de Isla, en ze hebben iedere maand een veelbelovende overnamekandidaat.

  Heel veel belovende om precies te zijn.

 11. Waarom haken investeerders iedere keer af. Een paar keer kan gebeuren, maar na meerdere pogingen oet het toch duidelijk zijn dat wat we te bieden hebben niet interessant genoeg is. Wordt daarover nagedacht?

  Je zal alleen cowboys en oplichters aantrekken. Isla is weinig meer waard. Daarnaast zijn de zgn onderhandelaars een stelletje losers.

  Zie Plaza Hotel, Zie Insel air. al die zogenaamde overneem kandidaten.

 12. Waarom haken investeerders iedere keer af. Een paar keer kan gebeuren, maar na meerdere pogingen oet het toch duidelijk zijn dat wat we te bieden hebben niet interessant genoeg is. Wordt daarover nagedacht?

  Dan komen de stakingen er nog boven op … niet echt een manier om investeerders aan te trekken volgens mij … en die (vandaag) worden juist gevoerd door degenen die hun brood ermee verdienen. Graven hun eigen graf zonder dat ze het beseffen. Trekken anderen mee.

  Waarom altijd groeien … why not shrink to glory?

 13. Een rat raak je niet zomaar kwijt. Omdat een deel van de vakbonds leiders te dom zijn om voor de duivel te dansen, kan Cova nog steeds bestaan. Door de grote meerderheid van de bevolking uitgekotst en jaren geleden als held binnengehaald door de ongeletterde minderheid.
  Probleem is dat een schreeuwende minderheid de meeste aandacht krijgt en door ongewenste acties een land plat kan leggen.

 14. Hoe lang blijft de schreeuwende tuinkabouter Terror Cova ons eiland nog terroriseren?

  De schreeuwlelijk heeft nog nooit van zijn leven gewerkt anders dan geparasiteerd op de overheid, een Menki Rojer in het kwadraat!

  Met zijn partij PLKP, al jaren op het kerkhof naast de FOL, heeft hij de staatskas leeggeroofd en eigenhandig de ALM de nek omgedraaid dat hij tot een sociale werkplaats maakte voor nutteloze partijvriendjes (ja, hij was een goede leermeester voor Alvin Daal) waar heel de partij met familie ook nog eens gratis mee kon reizen.

  Zijn peperdure Wild Water park op Picadera, geheel gefinancierd uit overheidsgeld, was in no time failliet.

  Intussen maakte hij zich sterk voor aapiamentu onderwijs, maar stuurde wel al zijn kinderen naar de (peperdure) international school.

  Het is de hoogste tijd om Terror Cova op te sluiten in een bejaardenhuis. Zijn rampzalige tijd is voorbij, genoeg damage done.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *