AD | Gezondheid arme wijken in beeld

Armoede | Jeu Olimpio

Willemstad – De regering moet niet te hoge verwachtingen hebben waar het gaat om verbetering van de gezondheidssituatie van arme mensen als in hun wijk verbeteringen zijn aangebracht, zoals voorgestaan in het urgentie- en regeerprogramma.

Dat schrijft het Volksgezondheidsinstituut Curaçao (VIC) in haar jongste uitgave waarin als het ware een nulmeting is gedaan van de gezondheidssituatie in de arme wijken op basis van cijfers uit de nationale gezondheidsenquête 2017. Het VIC schrijft: ,,Gebaseerd op internationaal onderzoek is het de verwachting dat de gezondheidseffecten van de wijkaanpak als eerste te zien zijn in de veranderingen in de leefstijl en de beleving van de bewoners, en pas later op de gezondheidsuitkomsten. Dit komt onder andere omdat reeds ontstane gezondheidsproblemen vaak niet omkeerbaar zijn.”
In de wijken die in het urgentieprogramma geselecteerd zijn om te verbeteren en die ook in het regeerprogramma zijn opgenomen, is niet specifiek gekeken naar de gezondheidsstatus van de bewoners. Daar is nu verandering in gekomen door het themarapport getiteld ‘Gezondheid, Leefstijl en Gebruik van de Zorg in de Arme Wijken van Curaçao’. Hoewel er dus niet te hoge verwachtingen mogen zijn is de achterliggende gedachte bij dit rapport, dat de verbeteringen die het urgentieprogramma voorstaat, ook invloed hebben op de gezondheidssituatie van de bewoners. Want, zo wordt uitgelegd: ,,Uit internationaal onderzoek blijkt dat bewoners van armere wijken vaker een slechtere gezondheid en ongezondere leefstijl hebben dan bewoners van meer welgestelde wijken. In armere wijken is het woningaanbod goedkoop, maar ook van een slechtere kwaliteit. Deze wijken hebben ook doorgaans een gebrek aan voorzieningen, zoals kwalitatieve scholen en kinderopvang, zorg- en sociale voorzieningen en openbaar vervoer. Hierdoor trekken deze wijken vooral bewoners aan die kansarm zijn en daarmee vaker een slechtere gezondheid hebben.” Andersom, blijken armere wijken ook niet bij te dragen aan de gezondheid van mensen. ,,Kenmerken van armere wijken veroorzaken ook ongezondheid en een ongezondere leefstijl. Zo is de infrastructuur in armere wijken vaak minder bevorderend voor lichaamsbeweging en ervaren mensen die moeten wonen in wijken waar veel geweld en criminaliteit voorkomt meer stress. Met andere woorden: een armere wijk is niet alleen een vindplaats van meer ongezonde bewoners, maar ook een veroorzaker ervan.”
De Curaçaose regering streeft naar een verbetering van de leefomstandigheden van de bewoners van de armere wijken. Samen met wijkorganisaties en de bewoners wil de regering deze wijken ontwikkelen door extra investeringen en door de opeenstapeling van problemen aan te pakken. Eind 2017 is daarvoor een aanvang gemaakt met projecten in vier arme gebieden, namelijk Barber, Otrobanda, Buena Vista en Montaña.”

Bron: Antilliaans Dagblad

23 Reacties op “AD | Gezondheid arme wijken in beeld

 1. @Trui: je hebt jezelf ook een beetje onmogelijk gemaakt. Ik maak me echter geen enkele illusie dat jij weggaat.

  Zal wel weer een nieuwe reaguurder komen met de naam Jas of Broek.
  Wedden?

 2. Wat opvalt uit de vele reacties is het negativisme, het pessimisme dat het met deze kinderen niet goed komt. Dat ze zoals ze in het spaans zeggen, mierda i basura zullen worden. Zelf ben ik niet zo pessimistisch, ik denk met de juiste begeleiding het wel goed komt met dit gezin.

 3. De laatste reactie van maniak Mano geeft duidelijk aan waarom ik het op dit mooie forum voor gezien houdt.

  Bruinepoep/kutpolitici/uitgepoepteBRUINEdrol/Joepdepoeper/bruindenker/smerigebruinhemd

  Chapeau, Mano, wat een niveau!

  Beschaafde reageerders zoals ik passen ervoor om op dit forum te verschijnen tussen prepuberale reacties van Mano en Beflapas.

  Nog langer op dit forum en ik wordt Manoisch depressief.

 4. @ Mano,

  Zoals mijn Opa vroeger zei: ‘je bent te dom om voor de duvel te dansen’.

  Probeer het nog eens wanneer je begrijpt wat ik heb geschreven.

 5. Joep Bruinepoep schreef;
  “Je hebt inderdaad werkelijk geen ene snars begrepen van hetgeen ik heb geschreven.
  Ik heb China en dit eiland niet met elkaar vergeleken v.w.b. inwoners aantallen. Ik heb China op geen enkele wijze vergeleken met dit eiland.”

  Dat heb je wel degelijk! Joep bruine drol, geloof je zelf dat ik niet begreep wat je bedoelde toen je China wel degelijk vergeleek met Curaçao? Ik wou het nog opschrijven ook, maar ik heb je duidelijk overschat. Denk je nou werkelijk dat ik niet op de hoogte was van het ‘overbekende’ 1 kind per gezin politiek van China dat juist vanwege het hoge aantal geboorten in China werd ingevoerd én toegepast? Trouwens, je bent constant bezig dat eilandje te vergelijken met de Supermachten! Vandaag is het China, eergisteren vergeleek je Curaçao met de USA, China én Rusland. 🍉😲

  Het komt neer op ‘vergelijken’, want wat moet een minuscuul eilandje als Curaçao met voorbeelden of wetten uit of van één van die grote landen? Het slaat nergens op! Waarom zou er op Curaçao voor arme mensen toestemming moeten zijn om kindjes te krijgen? Dat komt niet alleen neer op discriminatie en het vertrappen van een belangrijk mensenrecht, maar er is gewoon geen enkel ander land waar zo’n discriminatoire wetgeving in zwang is!!!

  In China was geboortebeperking noodzaak, op Curaçao is het geen noodzaak! Integendeel, men is daar op Curaçao zelfs op uit om het aantal inwoners te verdubbelen, daar heb ik wel vaker iets over gelezen. Arme mensen hebben evenveel recht op het baren van kinderen als elk ander mens op deze wereld, en dan bedoel ik niet alleen Curaçao! Dan moeten die kutpolitici van Curaçao maar zorgen dat het niet fout gaat met die kinderen! Maar wat jij voorstelt zal echt nooit gebeuren, en dat weet je dondersgoed! 🤬

  Het valt nog mee dat je niet meent, zoals je normaliter denkt en schrijft, dat ze allemaal maar een spuitje of de kogel moeten krijgen! Ben je helemaal belazerd uitgepoepte BRUINE drol dat je bent! Want ja Joep de poeper, je bent inderdaad een bruindenker, iemand met bruine denkbeelden! Durf eens te beweren dat jouw predator-brein niet bezoedelt is met en door extreme bruine denkbeelden, dan zal ik bewijzen wat voor smerige bruinhemd je wél bent, wat voor smerigs jij de afgelopen jaren allemaal hier op dit forum hebt uitgekakt! 💩💩💩☠

 6. Helemaal juist Joep, en in navolging van Esther ben ik er ook klaar mee. Ik wil niet langer bijdragen aan een forum waar bekrompen lieden als Mano onbegrensd een podium krijgen om hun infantiele gedachten te ventileren.

  Om nog niet te spreken van de prepuberale ‘bijdragen’ van Eric Beflapas.

  Het beste iedereen, vaya con dios.

  Vertrouw op god maar doe wel je auto op slot.

 7. Na bestudering van de foto met een vergrootglas is de kans groot dat het hier om een illegale vrouw uit Dominicaanse republiek gaat.

  Beste @John, wij hoeven niet altijd met geld te helpen, als wij onze kinderen leren om deze (en andere arme kinderen) niet te pesten en als wij onze kinderen niet verbieden om vrienden te worden met deze kinderen, kan het best goed komen.

  Beste @Joep Meloen, het glas is niet altijd half leeg, het kan best zijn hoe meer kinderen hoe groter de kans dat een Major League honkballer er tussen zit.

 8. @ Mano,

  Je hebt inderdaad werkelijk geen ene snars begrepen van hetgeen ik heb geschreven.
  Ik heb China en dit eiland niet met elkaar vergeleken v.w.b. inwoners aantallen. Ik heb China op geen enkele wijze vergeleken met dit eiland.
  Wat ik wel heb gesteld is dat de politiek van een aantal landen hier eens overgenomen zou moeten worden. En wat is die politiek ? Dat je, ALVORENS je kinderen neemt, moet bewijzen dat je die kinderen ook kunt onderhouden en een menswaardig bestaan kunt geven. Dat laatste ontbreekt hier aan alle kanten.

  Natuurlijk mag iedereen seks hebben, zoveel als ze maar willen, maar kinderen is alleen voorbehouden aan de personen die de kinderen een dak boven het hoofd kunnen geven, iedere dag te eten kunnen geven, kleding etc kunnen kopen. Is dat teveel gevraagd ? Lijkt mij niet en een aantal landen zijn daar ook al achter.
  I.p.v. maar kinderen uit te blijven poepen en totaal geen middelen hebben om die kinderen te onderhouden is absoluut de verkeerde manier.
  Maar uit je reactie maak ik op dat jij daar volledig achterstaat en spijt me zeer, dan kan ik je haast in de groep kindermishandelaars plaatsen. Want kinderen een mens onwaardig bestaan geven is gewoon mishandeling, hoe je het ook wilt wenden of keren.
  Dus ik zou nog maar een bij jezelf te rade gaan of het nu wel zo’n goed idee is dat mensen, zonder enige vorm van inkomen of financiële draagkracht, maar kinderen blijven uitpoepen. En ja, uitpoepen is het. Kijk even op de foto en je ziet kinderen met amper 1 jaar ertussen. Dat is dus kind baren en hup, meteen weer zwanger, kind baren en hup, weer zwanger etc

  Soms krijg ik het idee dat je gewoon per definitie tegen alles bent wat anderen opmerkgen. Maakt niet uit of het een zinnig antwoord is, zodra iemand A zegt roep jij meteen B. Je denkt niet eens na over de consequenties van B en zelfs wanneer A de meest logische en beste oplossing is dan blijf jij keihard B roepen. Dat noemen we ‘tegen zijn om het tegen zijn’. Niet echt opbouwend en je zult er in je leven ook niet ver mee komen. Het eiland er mee vooruit helpen zul je ook niet. De problemen laat jij liever gewoon bestaan.

 9. @Trui schreef;
  “Trui, we gaan je missen.
  Jammer dat door reageerders als Mano, die eindeloze inhoudsloze epistels blijft produceren, jullie het nu zonder mijn opbouwende to the point zijnde reacties moeten doen.”

  Wacht ff, begrijp ik het goed Esther & Trui? Dus ik mag geen eigen mening hebben? Ik mag dus niet schrijven wat ik denk? Ik moet het dus eens zijn met jullie, ook al heb ik mijn eigen gedachten? Nu wordt het mooi! 🤧😯
  Ik mág mijn eigen mening ventileren! Ben je wel goed Trui a.k.a. Esther en de rest van jou alter ego’s? Sinds wanneer is het verboden om op dit forum een eigen mening te ventileren? Moet iedereen het met elkaar eens zijn? Ik begrijp heus wel dat je mij, eigenlijk ten onrechte, als ‘a pain in the ass’ ervaart, maar kom op zeg, mensen zijn niet één pot nat!

  Ach, maar weet je Trui, (geldt overigens ook voor Esther en jouw andere geestesgezellen), vertel eens aan ‘alle lezers’ namens wie jullie altijd gewend zijn te praten, hoe het is, hoe het voelt, om met jezelf in gesprek te treden. Misschien zijn ze benieuwd hoe dat in z’n werk gaat. 🤣

  Dit gedoe lijkt sterk op een herhaling van zetten. Ruim een jaar geleden is het ook zo gelopen, jullie hebben toen met verschillende reageerders ruzie gemaakt, waaronder óók redactie of de comment polis. Alles omdat de meeste reageerders in de gaten kregen dat jullie in feite 5 in 1 persoon zijn. Tenslotte hebben jullie, eigenlijk jij, het forum boos verlaten..Om na 1 week weer voorzichtig acte de présence te geven..dat natuurlijk onder een andere pseudoniem. 😆

  Maar begrijp me goed Trui (en jou binnenlui), ik heb er geen probleem mee dat jullie mij vrijwel iedere dag uitdagen, maar jullie moeten niet piepen als ik hap. Dat jij ‘je weet wel’ bent, vind ik ook niet erg, maar juist leuk en apart. 😉

  Wat is een Dissociatieve Identiteitsstoornis?
  Wanneer je een dissociatieve identiteitsstoornis hebt, wisselen ‘twee of meer identiteiten’ elkaar af. Jouw verschillende identiteiten zijn zó sterk ontwikkeld dat ze jouw gevoelens en gedrag kunnen kopieren. Ook kunnen zij een eigen stem hebben, een andere leeftijd, een verschillende woordkeuze en een eigen mimiek. Je zou kunnen zeggen dat jouw persoonlijkheid in verschillende delen uiteen is gevallen. In plaats van identiteit wordt ook over alter ego of persoonlijkheidstoestand gesproken. “Minstens twee van jouw persoonlijkheidstoestanden nemen regelmatig jouw gedrag over.”

  Omdat meerdere persoonlijkheidstoestanden elkaar afwisselen, werd een DIS vroeger ook wel een meervoudige persoonlijkheidsstoornis genoemd.

  De verschillende identiteiten.
  Soms weten de verschillende identiteiten van elkaars bestaan af. De verschillende alters kunnen onderling communiceren. Je kunt daardoor stemmen in je hoofd horen en last hebben van een innerlijke strijd tussen de verschillende identiteiten. Soms weten de alters echter niet van elkaars bestaan af. Daarnaast is het ook mogelijk dat alter A wel weet wat alter B doet en wil, maar niet andersom.Het aantal alters kan verschillen. Soms zijn het er twee of drie, maar het kunnen er ook tien, twintig of meer zijn. (woow)

  De periode dat je een bepaalde identiteit bent varieert, evenals hoe vaak je switcht tussen de identiteiten. De switch van persoonlijkheidstoestand A naar B kan worden beïnvloed door bijvoorbeeld bepaalde geuren, geluiden of locaties.

  Hoeveel mensen hebben een dissociatieve identiteitsstoornis?
  Een dissociatieve identiteitsstoornis komt niet zoveel voor, de stoornis wordt meestal bij vrouwen vastgesteld.

 10. Thanks Trui.

  Maar my mind is made up. Door posters als Mano heb ik steeds meer het idee dat de Knipselkrant, en daar is een mooi Engels gezegde voor, ‘is catering to the lowbrow’. En dat is beneden mijn niveau.

  Om over het niveau van Eric Beflapas nog maar te zwijgen.

  Bye everybody!

 11. Esther, we gaan je missen.

  Jammer dat door reageerders als Mano, die eindeloze inhoudsloze epistels blijft produceren, we het nu zonder jou opbouwende to the point zijnde reacties moeten doen.

 12. @Esther schreef:
  “Maar ik wordt zo moe van reacties als die van Mano, dat ik vertrek van dit forum. Het gaat jullie allen goed.”

  Ja Esther, natuurlijk wordt je moe van iemand die anders dan jij denkt. Betekent het dat je ook je andere 5 geestesgezellen, oftewel jouw 5 alter ego’s meeneemt? Vertrekken zij ook? Of heb je hen autonomie verleend zodat ze zelf kunnen beslissen of ze met jou meegaan of blijven? Ik zal Trui missen, Gerard, Bert en Hans en die andere ook. Doei Esther. 🖐🛴✌ 🤣

 13. Zoals gebruikelijk heeft Mano er geen snars va begrepen, wat wordt ik moe van die man.

  Het gaat erom, Mano, dat een vrouw 100 kinderen mag baren als ze finnancieel in staat is voor haar te zorgen.

  Maar 4 kinderen opvoeden met onderstand is volledig onmogelijk, en deze kinderen groeien daarom op in de criminaliteit. Over 20 jaar krijgen deze 4 kinderen 16 nieuwe crimineeltjes en over 40 jaar krijgen die 16 crimineeltjes 64 nieuwe crimineeltjes.

  Maar ik wordt zo moe van reacties als die van Mano, dat ik vertrek van dit forum. Het gaat jullie allen goed.

 14. @Joep M. schreef;
  “Ik heb het al vaker gezegd en ik blijf het herhalen. Hier zou je, net als in China, gewoon toestemming van de overheid moeten hebben alvorens je een kind op deze aardkloot kunt of mag zetten.”

  Net als in China? China, een groot land met maar liefst 1,4 miljard inwoners. Ik snap met de beste wil van de wereld niet hoe jij erop komt om een minuscuul eilandje als Curaçao te vergelijken met een reus als China. Niet alleen als land een reus, maar ook wat betreft de bevolking het land met de meeste inwoners ter wereld.

  Ook al wonen er 160.000 mensen op Curaçao wordt hier doodleuk gedaan, bijna gesuggereerd zelfs, dat er (alsof er) miljoenen Curaçaoënaars bestaan. Laat me nu van de week toevallig ergens gelezen hebben dat er op Curaçao juist sprake is van bevolkingsafname. De toename van de afgelopen jaren is waarschijnlijk te wijten aan emigratie. Dus hoezo moet de Curaçaose mens toestemming van de overheid krijgen om een kind op deze aardkloot te mogen zetten? 😲

  @Joep M., hoewel ik al bekend was en nog immer bekend ben met jouw ‘bruine’ denkbeelden, moet ik toch weer opmerken dat je niet zo maar een beetje geestelijk gestoord bent, maar je bent werkelijk een heuse knettergek! 👹👿🍉

  Ik ben niet zo sociaal aangelegd, maar in het geval van Curaçao zou er eigenlijk geen armoede moeten/mogen bestaan. Ik kan me nog herinneren dat er in mijn familie menigeen was die met dezelfde argumenten als een ander forumlid hier die mensen bestreed. Zo vonden verschillende familieleden dat arme mensen geen grote kar of geen televisie mochten hebben, het zijn klaplopers, te schuw om te werken, vond o.a. ook mijn pa.
  Als we toevallig langs zo’n wijk moesten rijden om ergens anders te komen, sprak hij minachtend over die mensen. “Ja, ze zijn arm, maar er staat wel een auto voor de deur en ze hebben een grootbeeld t.v in huis”.. dat soort denigrerende taal.🤬

  Nu heb ik er mijn eigen ideeën over, ik vind bijvoorbeeld serieus dat de overheid verplicht is de arme bevolking gratis Televisie én gratis internet te leveren, dat is geen luxe meer, maar het hoort bij het dagelijks leven, dat zijn behoeften van een 21ste eeuwse mens geworden. arm of niet arm. Hoe is het mogelijk dat op een eilandje waar zoveel geldstromen bij elkaar komen en waar zoveel banken e.a. financiële instellingen gevestigd zijn, (maar waar wel) zoveel armoede heerst? Ik hou het op ‘een bewust arm gehouden deel van de bevolking’. 😏

 15. @Trui: ik heb geen belkaart moeders nodig, ik krijg dat gewoon gratis.

  Waar in mijn vorige post nu ***** staat, stond de grovere vorm van wippen.
  Iedereen begreep dat, behalve @Trui, vandaar zijn mindere snuggere reactie.

 16. Belkaartmoeder, la Stiwz. Voor 10 minute beltijd, open ik mijn benen wijd.

  Ik verdien meer dan 10,000 per maand, werkend van 6 tot 19 uur, terwijl een onder de boom zittende onderstandstrekker 500 gulden in de maand krijgt.

  Dat vind ik best eerlijk verdeeld, Eric Beflapas/

 17. @ Ericlapas,

  Je mag seks hebben zoveel als je wilt, maar…….en wellicht vertel ik je nu iets nieuws, je kunt ook seks hebben zonder iedere keer zwanger te raken.
  Wanneer je geen geld hebt om in je eigen onderhoud te voorzien en je krijgt het dan voor elkaar om maar kinderen uit te blijven poepen dan ben je niet goed snik.
  Ik heb het al vaker gezegd en ik blijf het herhalen. Hier zou je, net als in China, gewoon toestemming van de overheid moeten hebben alvorens je een kind op deze aardkloot kunt of mag zetten. In veel landen moet je een bewijs afgeven dat je genoeg finaniële middelen hebt om de kinderen een menswaardig bestaan te geven. Het wordt tijd dat we dat hier invoeren. Dan krijgen we wellicht over 30 of 40 jaar ook de criminaliteit een beetje onder controle, de aanwas van onderuit wordt dan immers minder.

 18. @savaneta
  Helemaal mee eens.
  @lapas. Een ieder die de juiste leeftijd heeft mag sex hebben en houden. En voor de tiener meisjes en jongens wel op een safe wijze.
  Lapas, ik ben zelf socialist, maar je denkt toch niet dat ik mijn zuur verdiende centjes, die ik met hard werken heb verdiend, ga delen met een paar klaplopers.
  Je ziet bij sommige mensen dat ze geen cent te makken hebben, maar wel een schotel antenne hebben, een RHD auto voor de deur, mobiele telefoon in de hand en naar het casino gaan.
  Wat betreft hebzucht ben ik het helemaal met je eens.
  Neen dank je de koekoek.

 19. Kijk eens naar het onderschrift bij de foto.

  Als ik dan naar de foto kijk, denk ik “en het **** maar door”.

 20. Wat is het met geld dat wij daar geen genoeg van kunnen krijgen?

  De oplossing is gewoon simpel, eerlijk verdelen en daar hebben we een ander mentaliteit en soort politici bij nodig. Ik kan het niet genoeg benadrukken, ik vind de politici die wij hebben één voor één waardeloze wezens […] @Eric, zeer goed verwoord!

  Maar ja, wie een politieke partij tijdens de campagnes financieel steunt krijgt opdrachten van miljoenen binnen, zeggen ze. Oude manier van politiek voeren heerst nog op Curaçao. Voor wat hoort wat, en dat ´wat´ cq gemeenschappelijk bezit, wordt verkwanselt aan geldschieters/super rijken om ze terug te betalen?
  En zo gaat het maar door. De kruik gaat zo lang te water tot hij barst.

 21. De logica van @Joop Savaneta is moeilijk te volgen. Straks mogen wij negers geen seks meer hebben of worden wij als nu net als de straathonden massaal gesteriliseerd. Het is allemaal vrij simpel, hebzucht en nog eens hebzucht. Wat is het met geld dat wij daar geen genoeg van kunnen krijgen?

  De oplossing is gewoon simpel, eerlijk verdelen en daar hebben we een ander mentaliteit en soort politici bij nodig. Ik kan het niet genoeg benadrukken, ik vind de politici die wij hebben één voor één waardeloze wezens, het lijken wel allemaal genetisch afval. (klik erg maar ik wil duidelijk maken hoe walgelijk ik ze vind).

 22. joop savaneta

  Er zou heel wat minder armoede zijn als men zich ééns aan geboortebeperking ging houden. Overigens een wereld probleem wat niet alleen op de Antillen voor komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *