AD | Gijsbertha: Iedereen bijdragen

Curaçao wil 70 mln lenen

Willemstad – De minister van Financiën, Kenneth Gijsbertha (MAN) heeft in de Staten te kennen gegeven dat iedereen een steentje moet bijdragen aan de financiële en economische problemen waarin het Land verkeert.

Niet alleen personen die werkzaam zijn in de private sector hoeven de klappen op te vangen, ook binnen het overheidsapparaat – de Staten en de ambtenaren – kan een steentje bijgedragen worden. De minister reageert hiermee op het feit dat uit de begroting 2020 is gebleken dat de begroting van de Staten met 1,6 miljoen is afgenomen en op de plannen voor een salarisstop voor ambtenaren.

,,De begroting van de Staten is verlaagd, maar dit is als gevolg van moties die in de Staten zelf zijn aangenomen. Bovendien is er de aanwijzing en moeten we een sluitende begroting hebben. Nu 2019 eindigt constateer ik zelfs dat de begroting van de Staten een positief eindresultaat heeft. Als het kan, zou ik de Staten zelfs willen vragen nog meer in te leveren”, aldus Gijsbertha deze week bij de begrotingsbehandeling.

Tijdens de vragenronde over de begroting lieten verschillende Statenleden zich verbolgen uit over het feit dat er gekort leek te zijn op de begroting van de Staten. Zij eisten dat dit teruggedraaid werd van 18,6 miljoen naar de beoogde 20,2 miljoen gulden.

Overigens gaat het niet om een korting op de salarissen van Statenleden, maar om een besparing op algemene kosten die het instituut maakt. De Statenleden hebben erop gewezen dat de geplande parlementaire enquête over het Hospital Nobo Otrobanda (HNO) bijvoorbeeld tot extra kosten zal leiden.

Ten aanzien van de bevriezing van de lonen van ambtenaren stelt Gijsbertha: ,,De begroting is van ons allen. We hebben al jaren een slechte economie, geen groei en zelfs een negatieve groei. De situatie in Venezuela en de raffinaderij spelen ons parten. We zitten met een aanwijzing en moeten een begrotingstekort van voorgaande jaren verspreiden over de komende drie jaren. We hebben er een bezwaar tegen ingediend en hopen deze of volgende week hier een uitspraak over te ontvangen. Ons verzoek is het tekort te spreiden over vijf jaar in plaats van drie jaar.”

Bron: Antilliaans Dagblad van 6 december 2019

19 Reacties op “AD | Gijsbertha: Iedereen bijdragen

 1. ….”Allemaal prutsers”…..

  Zichzelf verrijkende prutsers wel te verstaan. Die zichzelf en de zittende orde dik gevulde pastechis toespelen.

  En Gijsbertha is een goed voorbeeld van een prutser, een zeer corrupte prutser.
  Met zijn indrukwekkende Financieel Economische “expertise”.

  Zonder schaamte of scrupules trekt hij de staatskas leeg met “legale” decreten en verordeningen die zijn vrienden (de Geus, Lasten) en familieleden – dochter Vanessa – aan banen helpen met schaamteloos overbetaalde salarissen.

 2. De Rechtsstaat

  Aanvullend op de carrière van minister Gijsbertha.

  Hij was ooit hoofdcoach van zowel Alpha Zelbo als Sta. Maria Pirates Walle Constructions.

  Helaas zijn beide sponsoren in zijn tijd ter ziele gegaan.

  Nu ook een aanwijzing aan zijn broek (evenknie dan van Jamalodin).

  Allemaal prutsers.

 3. Tks JB, trui, BS, haha Holland geweest , geen spijt van natuurlijk. Blijft malle, luie, profiteur m rojer kdnt. Niksdoen en elke maand vangen is zijn hobby, inleveren gaat op achterste poten staan.

 4. Overigens gaat het niet om een korting op de salarissen van Statenleden, maar om een besparing op algemene kosten die het instituut maakt.

  Iedereen moet toch bijdragen? Statenleden horen niet bij Iedereen?

  Doet me denken aan Animal Farm van George Orwell

 5. In his daily life, Menki Rojer was HR manager at the Department of General Affairs, government of Curaçao.

  Menki was lange tijd manager maar zonder ondergeschikten en zonder taken. Hij was druk bezig met tijdens werktijd bezoeken van websites die niets met zijn functie te maken had. Deze positie kreeg hij ook enkel omdat hij politiek bij toen nog PZCB werd geplaatst. Later heeft hij de titel HR manager kunnen krijgen. In de AD is vrij goed beschreven hoe Menki totaal niet functioneerde.

 6. Hoe malle Menki gefunctioneerd heeft als hulpje Personeelszaken blijkt hier:

  https://antilliaansdagblad.com/images/stories/adnews/2014/Augustus/25-08-14/P03.pdf

 7. @Kaat. Een korte in het engels. Meindert Norvell James Rojer (Menki Rojer) was born on Curaçao on the fourteenth of November 1957. After completing his elementary and secondary education, he went to Holland where he attended and completed college, acquiring his bachelor’s degree in personal and labor market management. Some years later, he obtained a postgraduate degree in the same course. Besides short stories and novels, Menki Rojer also writes poems. In his daily life, Menki Rojer was HR manager at the Department of General Affairs, government of Curaçao. Bronvermelding:
  https://www.amazon.com/Superfecundation-Menki-Rojer/dp/1466949368
  Tegenwoordig statenlid op Curaçao.

 8. JB, ook cv van de gokker m rojer kdnt?

 9. Thanks JB.

  Dus we hebben een minister van financien met alleen HAVO op zijn CV 🙁

  En met een leven lang lang alleen overheidsbaantjes, waarin je niet wordt afgerekend wordt op niet presteren.

  Maar Gijsbertha blijft beter als Ramboloodin!

 10. @Trui. Hier is in het kort de loopbaan en opleiding van Gijsbertha.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Kenneth_Gijsbertha

 11. Niet om het een of het ander Gijs .
  Van een kale kip kan je niet plukken .

 12. Kent iemand het CV van Kenneth Gijsbertha, zowel wat betreft opleidingen als werkervaring?

  Op internet is daar niets over te vinden. En dat is op zich al zorgwekkend.

  Hij is in ieder geval een heel wat betere MinFin dan George Ramboloodin.

  Maar zelfs Menki Rojer en dj Doran zouden betere MinFins zijn geweest dan Ramboloodin.

 13. Magazijnbediende Gijsbertha: Laat die sterke schouders van al die kompienchies die je allemaal aan “Top” banen en salarissen geholpen hebt eerst maar een flinke kei bijdragen voor dat je bij de gewone burger aanklopt.

 14. Iedereen een steentje bijdragen?

  Gijsbertha kan nog geen telefoon van een strijkijzer onderscheiden, maar tekende als president van de RvC van UTS wel voor het miljoenensalaris van Paul de Geus daar.

  De eerste daad van Gijsberha als minister was het benoemen van zijn dochter, Vanessa, als hoogste adviseur.

  Dat zijn de steentjes die Gijsbertha heeft bijgedragen?

 15. Meneer de minister Gijsbertha. Enkele vragen aan U
  1 Kunt u mij ook zeggen of de top salarissen (salarissen van boven de 300000 naf) van de zogenaamde top bestuurders bij overheids nv’s en zogenaamde top ambtenaren van de ministeries gekort worden?
  2. Komt er een extra belasting heffing op de salarissen van deze zogenaamde top mensen?
  3. Zoniet, kunt u dan zeggen of er wetgeving in de maak is om dit te bewerkstelligen?
  4. Zoja, kunt u dan verklaren met ingang van welke datum en of dit gebeurd met terugwerkende kracht?
  5. Zoniet, kunt u dan verklaren waarom niet?
  6. Hoe denkt U verder inkomsten te genereren, zonder dat de klein verdiener extra in heffingen gepakt wordt?

 16. Ora bosnan tabata hisa glas di champagna, pueblo no tabatin parti aden, awor di hisa morto, pueblo tampoco no kier tuma parti. Bosnan problema cu boso economische/financiële problemen. El Gran Combo ta bisa: este muerto no lo cargo yo, que lo carga él que lo mató. De economische/financiële problemen zijn te zoeken door de buitensporige schulden die de regering en de individuele politici op de hals te halen die hen kunnen verstrikken en het eiland hierdoor naar de knoppen gaat. Het oplossen van economische problemen creëert soms nieuwe problemen. Ieder (ei)land kan dit vermijden. Maar dat vereist ook veel kennis, wijsheid, inzicht, en vooral onderscheidingsvermogen. En dit alles schiet de Curacaose regering te kort. Hun wijsheid is verstikt en vertroebeld en hun geweten is slecht geoefend. Dit illustreert beslist hoe verstandig het is dat Curacaose politici iedere situatie zorgvuldig dient te te analyseren voordat zij mogelijke onverstandige beslissingen nemen. Ik persoonlijk verwacht op Curacao binnenkort een inflatiecijfer zo hoog dat de regering moet vrezen en zich afvragen of het eiland de salarissen van de ambtenaren wel kan uitbetalen. Globaal bekeken is Curacao kwetsbaarder “geworden” voor ongunstige economische ontwikkelingen. Maar ja, met een kortzichtige regering ben je ook nergens en kom je niet verder. De Curacaose regering is kortzichtig en onverstandig omdat zij zich uitsluitend zouden bezighouden met het najagen van hun eigenbelang en hun verantwoordelijkheden tegenover het volk verwaarlozen. Ik ben ik heel blij dat ik slechts één keer in mijn leven heb gestemd, en van die ene keer heb ik tot nu toe, tot vandaag 8/12/2019 om 14.47 u heel veel spijt van.

 17. Benieuwd of AlKLM Walle dit begrepen heeft.

  Haar gesnoepreis kent werkelijk geen grenzen. Haar maandelijkse bezoek op kosten van de belastingbetaler aan haar kinderen in Nederland (businessclass, 5 sterren hotel) wisselt ze af met bezoeken aan kunstgalerieeen in Barbados en dansfeestjes in Colombia.

 18. Ja dat vind ik een hele goeie, begin dan bij jullie zelf en verlaag de bedragen die jullie ontvangen, wie goed doet, goed ontmoet.

 19. …”Statenleden lieten zich verbolgen uit over het feit dat er gekort leek te zijn op de begroting van de Staten”….

  Want statenleden hebben zijn altijd aanwezig op de vergaderingen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *