AD | Gijsbertha vreest forse krimp

Minister Kenneth Gijsbertha | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Als de regering van Curaçao voldoet aan waar het Cft op aandringt, namelijk de begroting 2019 aanpassen met ten minste 29 miljoen gulden, dan resulteert dit in een totale ombuiging en/of lastenverzwaring van bijna 132 miljoen.

Een doorrekening van de Centrale Bank CBCS becijfert dat de economie dan met 1,8 procent afneemt ten opzichte van de eerdere groeiraming van 0,4 procent.
Dat schrijft minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën in een nog niet openbaar gemaakte brief van 30 januari aan voorzitter Raymond Gradus van het College financieel toezicht (Cft). Het Antilliaans Dagblad beschikt over het document.

De bewindsman reageert hiermee op het advies van Cft van 16 januari waarin het college aandringt op aanpassing van de begroting van het lopende jaar, dat pas iets meer dan een maand oud is. ,,Met name gezien de huidige economische omstandigheden en het feit dat de inspanningen rond de compliance van de belastingen tot nu toe niet het gewenste effect hebben opgeleverd, acht het Cft de in de begroting 2019 opgenomen baten niet realistisch”, schrijft Gradus.

Het gaat mede om de afgelopen jaren, die tekorten vertonen. Op basis van de realisatie van de begroting 2018 zal deze afsluiten met een tekort van naar verwachting 39,1 miljoen; dit terwijl de vastgestelde begroting 2018 – zelfs na de tweede begrotingswijzing – nog een overschot liet zien van 42,4 miljoen en de prognose in het derde kwartaalverslag 2018 nog uitkwam op 40,6 miljoen.

,,Het Cft verzoekt u de tekortcompensatie aan te passen van 23 miljoen in 2019 naar minimaal 52 miljoen, zodat ten minste één derde van de gezamenlijke tekorten 2017 (met 116,8 miljoen) en 2018 (39,1 miljoen) wordt gecompenseerd, en aan te geven welke middelen hiervoor worden vrijgemaakt.”

Gijsbertha reageert als volgt, zo blijkt uit zijn brief in handen van het Antilliaans Dagblad: ,,Ik wil benadrukken dat het aanpassen van de begroting met ten minste 29 miljoen ter dekking van tekorten en het opvangen van een verlaging van de belastingraming met 87,7 miljoen (1.491,3 tegenover 1.403,6) enorme negatieve gevolgen zal hebben voor de economie.”

Dit betekent, aldus de minister, een totale ombuiging en/of lastenverzwaring (lees: hogere belastingen/premies) van ongeveer 132 miljoen. Om een beeld te krijgen van de gevolgen voor de economie, heeft de bewindsman de CBCS verzocht een analyse te maken. ,,De conclusie van de Centrale Bank is zorgwekkend.”

Bron: Antilliaans Dagblad

7 Reacties op “AD | Gijsbertha vreest forse krimp

 1. CFT werd een feit door genoeg van die jokers in de huidige regering.
  Die kijken puur naar de bottomline. Als Dekka of Juni met hun veertig kinderen niet kunnen vreten staat niet als maatstaf geregistreerd. Vermoedelijk dachten Rugghy en Gijsberta dat iemand anders voor het vuurpeloton geschoven zou worden als het fout ging.

  DUS! Bek dicht houden en doen wat de meester zegt. Snoeien die begroting!

 2. De incompetentie straalt van het gezicht van deze man af.

  Daarnaast heeft hij al een paar keer het Cft voorgelogen, zullen ze er weer in trappen? Ik denk het niet.

  Wat een stel incompetente lieden daar in het bestuur.

 3. Haha, een kleuter kan narekenen dat deze ombuiging veel te weinig zijn. Het aankomende debakel rond isla en insel zijn hierin nog niet meegenomen. Ook voor onze bestuurders zijn de vette jaren voorbij.

 4. @Jan H, Daarom heeft hij zijn dochter toch op de loondienst gezet? Die helpt hem met deze dingen

 5. Dat heeft boekhouder Gijsbertha goed bekeken. Niet om het 1 of ander maar je leert wel wat op zo’n cursus🤡

 6. Snoepreizende dansleraren en dj’s in de Staten en Alvin Daal, met behoud van megasalaris thuiszittende Jan Huurman, Michel Romer, Gershi Pereira en Alvin Daal.

  Zolang de regering deze wantoestanden toelaat moeten zij niet belastingverhogingen aankomen.

 7. Minder inkomsten dan minder snoepreisjes voor Ministers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *