AD | Girobank in beroep tegen vonnis

Voormalige Girobank chief financial officer (cfo) Stephen Capella

Willemstad – Girobank gaat in beroep tegen het vonnis waarin de bank tegen de voormalige chief financial officer (cfo) in verband met een vermeende ‘verduisteringszaak’ in het ongelijk is gesteld.

Afgelopen week werd gepubliceerd over de uitspraak in deze rechtszaak. Het betrof een vordering van de onder noodregeling geplaatste Girobank tegen oud-financieel directeur Stephen Capella wegens verduistering. Naar het oordeel van het gerecht in eerste aanleg was de rol van deze voormalige cfo onvoldoende onderbouwd.

De Girobank had, samengevat, hoofdelijke veroordeling gevraagd van alle gedaagden tot betaling van 7.260.000 dollar en 3.000.000 dollar. Naast Capella waren ook voormalig ceo Eric Garcia en Giro Holdings – waarvan Garcia bestuurder was – gedaagd, maar tegen deze twee laatste was de procedure geschorst op grond van een kwestie die te maken heeft met het Faillissementsbesluit.

Girobank kwam tegen Capella echter van een koude kermis thuis en kreeg van de rechter op geen enkel punt gelijk. De bank, die in verband met de noodregeling al sinds december 2013 onder beheer staat van toezichthouder de Centrale Bank CBCS, laat het er echter niet bij zitten.

Arnold Huizing is advocaat van Girobank. Capella werd in deze vertegenwoordigd door advocaat Mirto Murray, terwijl Garcia advocaat Ornelio ‘Kid’ Martina in de arm had genomen. Girobank verwijt Capella en Garcia in hun hoedanigheid van (oud-)bestuurders van Girobank in totaal een bedrag van 10.260.000 dollar te hebben verduisterd. Voor een bedrag van 7.260.000 dollar zou dit gebeurd zijn door ter grootte van dit bedrag een lening aan een buitenlandse vennootschap ‘te fingeren’ en vervolgens dit bedrag van de bankrekening van die vennootschap op te nemen. Ten behoeve hiervan zijn een bankgarantie en andere stukken valselijk opgemaakt.

Voor 3.000.000 dollar zou de verduistering hebben plaatsgevonden door dit bedrag te debiteren van een bankrekening van een cliënt van Girobank en over te maken naar (vermoedelijk) door Garcia opgerichte Panamese vennootschappen.

Dit is mede mogelijk gemaakt door bemoeienis van Capella, die de bankrekeningen van de Panamese vennootschappen heeft geopend zonder daarbij de gedragscode en de complianceregels in acht te nemen. Medio 2015 heeft advocaat Huizing bij het Openbaar Ministerie (OM) aangifte gedaan tegen Garcia en Capella’. De aangifte is in 2015 gedaan.

Op grond van onderzoek en rapportages was de (huidige) Girobank erachter gekomen dat de voormalige directieleden zich schuldig zouden hebben gemaakt aan ‘gefabriceerde leningen’. Daar is toen in juni 2015 door de advocaat namens Giro aangifte van gedaan bij hoofdofficier Heiko de Jong van het OM van Curaçao.

Het is niet duidelijk of het OM hier werk van heeft gemaakt; er is sindsdien niets meer over vernomen. De onderzoeksrapportages zijn destijds opgesteld door Forensic Services Caribbean (in verband met de transactie van bijna 7,3 miljoen dollar) en Aligned Management (transactie 3 miljoen dollar). Dit gebeurde in opdracht van de huidige Girobank (lees: de Centrale Bank, die eind 2013 bij Girobank het heft in handen nam en nog altijd heeft).

Bron: Antilliaans Dagblad

7 Reacties op “AD | Girobank in beroep tegen vonnis

 1. Forensic Services Caribbean (FSC). Dat is hetzelfde bedrijf dat Schotte assisteerde om de Veiligheidsdocumenten van de Curacaose Veiligheidsdienst te stelen en te verkopen aan Colombia.

  Hoe integer is deze Benno van Leeuwen? Ook om stomdronken te worden bij Accur evenementen is niet echt professioneel.

 2. @ Freedomwriter.

  Als je miljoenen hebt geroofd hoef je niet meer te werken.

 3. Freedomwriter

  @ Harold: Als Capella nergens meer aan de bak komt, waar leeft hij nu van om dezelfde levenstijl te kunnen behouden?

 4. Stephen Capella komt nergens meer aan de bank met een CV vol fraude en corruptie, met uitzondering van bij de MFK natuurlijk, maar heeft zijn zakken waarschijnlijk bij Girobank zo goed gevuld dat hij nooit meer hoeft te werken.

  Op zijn auto zou in ieder geval zelfs Lindomar Scoop jaloers worden. En op zijn villa in Zuurzak Jurgen Lippinkhof ook.

  Volgens internet ‘werkt’ Capella bij zijn eigen BV, Accent Consulting, gevestigd in Pos Cabai Office Park, eigendom van – jawel – zijn bilmaat Eric Garcia. Zou me niets verbazen als die twee zelfs het bed deelden. Het is een publiek geheim dat oude bok Garcia wel een jong blaadje luste.

  Garcia en Capella zijn de Bonny & Clyde van de Curacaose bankwereld.

  Overigens heeft Stephen Capella het vak ‘geleerd’ bij PWC Curacao, weinig verrassend.

  Benieuwd of zijn moeder trots op hem is.

  Als ze die 200,000 dollar heeft mogen houden waarschijnlijk wel.

 5. Dient de laffe wezel Stephen Capella niet vervolgd te worden voor valsheid in geschrifte met het wegsluizen van zijn belachelijke 200,000 dollar bonus onder een valse naam?

  Moet zijn moeder niet vervolgd worden voor medeplichtigheid?

  Moet de belastingdienst geen megaboete opleggen aan Stephen Capella en zijn moeder?

  Capella hoort in Bon Futuro thuis. Sluit hem maar op bij Schotte die dezelfde criminele praktijken toepaste als Capella. Alleen gebruikte Schotte geen rekeningen in Panama maar in Zwitserland.

 6. De enge creep Stephen Capella heeft 200,000 dollar bonus ontvangen van Girobank. Tientallen werknemers bij Girobank verliezen hun baan, en deze volgevreten dikkerd krijgt 200,000 dollar bonus!

  Bonus waarvoor? Met totaal onverantwoordelijke leningen heeft Capella de bank naar de rand van een faillissement gebracht!

  En die totaal niet verdiende bonus laat deze crimineel niet op zijn bankrekening bij Girobank storten. Nee, hij laat het overmaken naar (1) een bankrekening in Panama die (2) op naam van zijn moeder staat met (3) de omschrijving ‘levering van computers’.

  En deze crimineel zat zelfs in de Raad van Toezicht van het SEHOS!

 7. Onderzoeksrapport opgesteld door Forensic Services Caribbean (FSC) maakt meteen duidelijk waarom de voormalige Girobank directieleden nu vrijgepleit kunnen worden van de aanklacht leningen te hebben ‘gefabriceerd’. Een veiligheids- en integriteitsonderzoek door FSC zorgde ervoor dat Franklin Sluis bij Bureau Telecommunicatie, Post en Utiliteiten (BTPU) werd benoemd!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *