AD | GMN: Kruiden van Curaçao promoten

Curacaose kruiden | Jeu Olimpio

Willemstad – Minister van Gezondheid, Milieu en Natuur Suzy Camelia-Römer is voornemens kruidenteelt op Curaçao te ontwikkelen.

Zij heeft hiervoor twee Colombiaanse landbouwkundige experts van de Universidad de la Guajira in Riohacha op Curaçao ontvangen.

Voor ingenieur Malka Moreno Fernandez en professor Jairo Losado Vega was het niet de eerste kennismaking met het eiland; zij zijn eerder op Curaçao geweest om een bezoek te brengen aan diverse agrarische sectoren en om de kwaliteit van de bodem en de weersomstandigheden en -invloeden op het eiland in kaart te brengen.

Op basis van hun eerdere onderzoek adviseren de deskundigen de productie van ‘vermicompost’, een type compost voor het verbeteren van de vruchtbaarheid van de grond. Tevens zijn er plannen voor ‘teelt zonder aarde’, zoals door middel van hydroponics, en een kwekerij van vruchtbomen. Ten behoeve van de veeteelt wordt de productie van natuurlijk diervoeder voorgesteld, en er zal

Kruiden | Jeu Olimpio

geëxperimenteerd worden met de kweek van tilapia in aquaponics.

De projecten zullen worden gecoördineerd door Agrarisch en Visserij Beheer, het voormalige LVV. Minister Camelia-Römer heeft er bij de medewerkers op aangedrongen het gebruik van kruiden van Curaçao te promoten. Zij wil een speciaal project opzetten voor de teelt van lokale kruiden en het delen van aloude kennis van de toepassing van specifieke kruiden van Curaçao.

Bron: Antilliaans Dagblad

4 Reacties op “AD | GMN: Kruiden van Curaçao promoten

  1. @ Abraham, volgens mij is luchttransport goedkoper dan gratis water.

  2. Abraham Mossel

    Als we nu eens eerst beginnen met de boeren/landbouw werkers te onder steunen met gratis water, dan schieten we al een heel einde op, of niet dan Gerrit de Raaf, waar zijn eigenlijk die tank wagens gebleven (aangekocht 2005) Godett??

  3. Die “experts” van Colombia zijn experts omdat hun land geld stak/steekt in onderzoek naar de eigen flora en fauna. Hier wordt vooral onderzoek gedaan door particulieren en die data gaat verloren omdat de overheid die zich daar mee bezig moet houden vooral grote projecten najaagt die gedoemd zijn te mislukken. Eigen kruiden? Met moeite vindt men een boek met wetenschappelijke namen van Curaçaose kruiden en een gratis databank is er al helemaal niet (en als die er al is, wordt het niet gepromoot).
    Enne……waarom hebben we deskundig advies van Colombia nodig voor dingen die elke Curaçaose tuinder al jaar en dag uitvoert in zijn eigen tuin? Vermicompost, aquaponics, hydroponics…..deze technieken worden al jaren beoefend in Curaçaose achtertuinen! Maar daar heeft onze overheid blijkbaar weinig oren en ogen naar. Heel jammer!

  4. Zolang we straks niet meer kwakzwalvers erbij krijgen die mensen aanraden om bepaalde kruiden te gebruiken ipv naar de arts te gaan.

    Blijkbaar is Camelia – Römer met van alles bezig behalve een goede gezondheidszorg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *