AD | Gratis bellen over arbeidsmisstand

Minister Hensley Koeiman | Jeu Olimpio

Willemstad – Het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) opent een lijn waarnaar mensen gratis kunnen bellen om misstanden op de werkvloer te melden. Daarmee reageert SOAW-minister Hensly Koeiman (MAN) op uitlatingen van Gerrit Schotte (MFK) in de Staten over het minimumloon.

Schotte stelde dat werkgevers vaak onder het minimumloon zitten en als werknemers klagen, dat er dan sprake is van represailles en contracten niet verlengd worden. Koeiman start eerdaags een campagne om dit aan een groter publiek bekend te maken. Het nummer waarnaar gebeld kan worden is 0800-0017. Het betaalde nummer is 4340303.

De minister benadrukte overigens dat wat hem betreft de aandacht niet alleen gevestigd moet worden op het minimumloon maar dat de regering het probleem breder aanpakt en zich vooral richt op armoede. ,,De Sociaal Economische Raad (SER) heeft drie groepen geïdentificeerd die in armoede leven en dat zijn alleenstaande ouders met een minimumloon, mensen die alleen een algemene ouderdomsverzekering (aov) hebben en onderstandtrekkers”, aldus Koeiman.

Schotte kan er niet over uit dat het minimumloon met slechts 6 cent is verhoogd, in plaats van de door de vorige minister, Ruthmilda Larmonie, vastgelegde 80 cent. Koeiman legt uit dat er geïndexeerd is met 11,5 cent en daarop nog een 6 cent is toegelegd en dat deze 6 cent extra overeengekomen is in de Nationale Dialoog en gebaseerd is op cijfers van de SER, het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) en het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO). Daarmee is het minimumloon nu 9,175 per uur.

Partijgenoot Elsa Rozendal wees er overigens op dat in 2016 onder de toenmalige minister Larmonie, een verhoging van het minimumloon van 5 cent werd toegestaan onder het argument dat een dergelijke verhoging voor het bedrijfsleven kostenverzwarend is en ook tot gevolg kan hebben dat er juist meer ontslagen vallen. De plannen van Larmonie voor een verhoging van 80 cent zijn van augustus 2016.

Verder legt de minister uit dat hij met een heleboel dingen bezig is. Zo worden alle sociale wetten geanalyseerd. En verder: ,,Ik was in 2012 bezig met aanpassing van de aov-wetgeving. Dit traject is voortgezet en onze fractie heeft het voorstel nu naar de Raad van Advies (RvA) gestuurd en de SER. Maar ik heb geen toverstok om ineens alles beter te maken en ik ben er ook niet de persoon naar om de zaken rooskleuriger voor te stellen dan ze zijn. En ik ben ook niet de persoon die mooie beloftes maakt die ik niet kan nakomen”, aldus Koeiman, die daarmee aangeeft dat er achter de schermen een hoop gebeurt.

Rozendal gaf nog wat evenwicht aan de discussie door te stellen dat er op ander vlak ook gewerkt kan worden aan het verlagen van de kosten voor levensonderhoud. ,,In de energiesector valt een hoop te doen en ook het basisvoedselpakket (makutu básiko) kan uitgebreid worden”, aldus het Statenlid.

Bron: Antilliaans Dagblad

4 Reacties op “AD | Gratis bellen over arbeidsmisstand

 1. Schotte kan er niet over uit dat het minimumloon met slechts 6 cent is verhoogd, in plaats van de door de vorige minister, Ruthmilda Larmonie, vastgelegde 80 cent.

  Misschien kan de heer Schotte ook uitleggen hoe deze verhoging dan dient te worden betaald? De werkgever die in veel gevallen al weinig winst maakt?

 2. freedom loving

  Als Schotte en vazallen niet zoveel geroofd hadden was er misschien geld over om loonsverhogingen te betalen. Helaas, na 10-10-10 is Curacao in een bodemloze put geraakt door deze oproerkraaiers en graaiers.

 3. Abraham Mossel

  @ Inderdaad Plasje, je kan beter te doen hebben met een narcist en bekend staande beroeps leugenaar paling, in een emmer snot, de paling heeft de naam Gerrit de Raaf, zag de leugenaar weer volop op de foto staan met zijn vazalen en trollen, trouwens ff wakker worden, wat betreft subsidie geld. Wanneer Gaat Jacinta Constancia eens die 80.000,00 subsidie terug betalen????, de verhuurder zit nog steeds op zijn geld te wachten, met rente staat de meter nu al op 280.000,00??

 4. Heb begrepen dat Koeiman niet erg blij met deze afspraak was. De afspraak was om 10:00 gepland en dat is een tijd dat hij nog in bed ligt te meuren.

  Aangezien de pers was uitgenodigd had hij geen keus om toch even akte de présence te geven. Als ik naar de man kijk, moet ik zeggen, de luiheid druipt er van af. Eén ding is zeker met deze luie sodemieters zullen wij geen oorlog winnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *