26.9 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | GreenTown komt met eigen plan B

HomeMediaAD | GreenTown komt met eigen plan B
GreenTown plan B

Willemstad – In verband met alle maatschappelijke discussies rondom de ontwikkeling van de Isla-raffinaderij en het terrein er omheen, komt stichting GreenTown Curaçao met een eigen voorstel voor een ‘Plan B’.

GreenTown heeft naar eigen zeggen recent meerdere malen gesprekken gehad met minister-president Eugene Rhuggenaath (PAR) en het Multidisciplinaire Projectteam (MDPT) om dit voorstel te bespreken. ,,Dit voorstel is een win-win voor alle partijen en eigenlijk kan niemand daar tegen zijn”, aldus voorzitter Ron Pin.

Het plan B van GreenTown houdt in dat ‘op zeer korte termijn’ gestart kan worden met duurzame, groene ontwikkeling van het gebied, met op termijn een park op de locatie waar nu de Isla nog actief draait. ,,Er is nog een ontzettend groot gebied niet gebruikt binnen de hekken van de raffinaderij, wat kan worden schoongemaakt en duurzaam worden ontwikkeld.” Pin namens het bestuur: ,,Als we allemaal de trend volgen, weten we dat raffinage van fossiele brandstoffen op een goede dag in de huidige vorm zal stoppen. Op dat moment kan op die plek een groen park verrijzen.”

GreenTown vindt dat het Isla-terrein ‘niet moet worden weggegeven’ maar door Curaçao zelf moet worden schoongemaakt en ontwikkeld. Die ontwikkelingen dienen duurzaam, groen en op de toekomst gericht te zijn. Dat kost geld weet de stichting, die volgens gegevens van het Handelsregister al in januari 2011 werd opgericht, maar het levert veel meer op aan werkgelegenheid en inkomsten.

Dit plan, benadrukt voorzitter Pin, kan per direct starten; ook terwijl de raffinaderij er nog staat. ,,Delen van het onbenutte terrein krijgen in dit plan B een bestemming. Per bestemming moet een plan worden uitgewerkt. GreenTown biedt haar expertise aan om de overheid hierbij te ondersteunen en heeft in de gesprekken al innovatieve ideeën aangedragen over hoe dat zou kunnen.” Voor de goede orde wil GreenTown met klem aangeven dat de stichting ‘géén ontwikkelaar is’ maar met dit plan een bijdrage wil leveren aan de duurzame economische ontwikkeling van Curaçao.

GreenTown heeft naar eigen verklaring ‘meerdere partijen klaar staan’ om gezamenlijk met de overheid aan een masterplan te werken. ,,Het gaat om meerdere grote deskundige internationals, waaronder de Europese Investeringsbank; Aecom en Edgewater Resources, twee projectontwikkelaars met uitgebreide ervaring met dit soort projecten; TNO met ervaring met het opruimen van olie en bijvoorbeeld Rebel Group, een financiële expert. Maar zonder overheid kunnen geen stappen worden ondernomen.”

GreenTown roept daarom de regering op om zich op dit plan B te bezinnen en er proactief mee aan de slag te gaan. ,,We staan nu voor de keuze: of we blijven hangen in het verleden, of we worden een van de meest innovatieve eilanden van de toekomst. Het lijkt allemaal ingewikkeld, maar het is voor ons tegelijkertijd een ‘once in a lifetime opportunity’ om op het gebied van innovatie en duurzaamheid tot de koplopers te gaan behoren.”

Bron: Antilliaans Dagblad

8 reacties

  1. Prima plan, dat geeft het nakjken aan alle reageerders die regelmatig als wannabe deskundigen op dit forum reageren. Fossiele energie is net als de fossielen iets van de vorige eeuwen en net als t.o.c. over een paar jaar gelukkig volstrekt achterhaald en begraven.

  2. @ikke,

    De raffinaderij is toch van ons allemaal ? Nos refinería ?

    Dan is die meur ook voor ons allemaal !

    En die meur valt best mee….. toch?

  3. @ T o C, En wat de raffinaderij locatie betreft: Nieuwpoort is beter.

    Volgens mij is dit al de tweede keer dat je Nieuwpoort als locatie aangeeft. Gezien de windrichting zal dan het hele eiland in de meur en giftige dampen zitten. Hulde aan evaluatie rapporten van 1970-1984.

  4. Nog even over het verplaatsen naar Bullenbaai. Uit het Plan van Aanpak Isla Raffinaderij: Rapport Ecorys op de website van de Rijksoverheid.

    “2.2. Verplaatsen raffinageactiviteiten naar Bullenbaai
    Het onderzoeksrapport van ECORYS onderbouwt de stelling dat een rendabele exploitatie
    van een nieuwe – mogelijk kleinere – raffinaderij te locatie Bullenbaai na 2019 niet mogelijk
    zal zijn. Deze onderbouwing is grotendeels gestoeld op verwachte wereldwijde
    marktontwikkelingen en wordt nader ondersteund door de recente sluiting van enkele
    raffinaderijen, o.a. PDVSA’s St. Croix in de Caribische regio. Investeringen welke gemoeid
    zouden zijn met deze optie bedragen tussen de USD 3.6 en 5.8 miljard, dit betreft
    investeringen waarvoor geen rendabele business case is te maken.

  5. Laten we er nu een niet omheen draaien.

    SHELL is de enige juiste oplossing voor de LNG en modernisering.

    Internationale ervaring en ook nog een die inziet dat je in de toekomst moet investeren en niet alleen in olie.

    Een vraag aan de kenners: Shell heeft dan wel de raffinaderij voor 1 gulden van de hand gedaan, de werknemers en de leiding zijn blijven zitten. Die zijn al die tijd doorgegaan met vervuilen. Waarom krijgt de verkoper dan de schuld en moet die de boel opruimen anders wordt er niet onderhandeld.

    In die tussentijd is Shell wel gaan investeren in ‘renewable energy’. Iets dat ze
    hier hebben vergeten of afstraffen.

    Als we slim zijn gaan we in afgeslankte vorm verder. Daar is geen $1,2 miljard voor nodig. Een lening van het Koninkrijk zou welkom zijn.
    Voor de ‘operations’ hebben we geen buitenlandse werknemers nodig. Dat heeft het inventarisatierondje UoC wel naar voren gebracht.

    Punt is wel dat er een kans van slagen is als er geen ex-ISLA-raffinaderij medewerkers in het bestuur komen. We weten al wat dat oplevert.

    En wat de raffinaderij locatie betreft: Nieuwpoort is beter. Waarom? Kijk de evaluatie rapporten maar na van 1970-1984.

    BTW: Heeft er iemand al uitgerekend hoeveel hectaren er nodig zijn om de ISLA, BOO en evt Aqualectra te verhuizen naar een andere locatie ?

    Welke knappe koppen zijn daar mee bezig?

  6. GreenTown kunt u graag publiceren over welke expertise u bezit of gaat u hetzelfde kindje uithalen als Werner Wiels en zijn MDPT maar nu ten aanzien van de schoonmaak van het Isla-terrein.

    Internationals ? Hoe zit het met de boycot van de EU?
    De Europese Investeringsbank; Aecom en Edgewater Resources, twee projectontwikkelaars met uitgebreide ervaring met dit soort projecten; TNO met ervaring met het opruimen van olie en bijvoorbeeld Rebel Group, een financiële expert. Allemaal Europese organisaties?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties