AD | GreenTown zit niet stil

Royal HaskoningDHV: Contractbeëindiging Isla unieke kans voor transitie economie.

Willemstad/Utrecht – Nu de besprekingen tussen de regering van Curaçao en Guangdong Zhenrong Energy (GZE) stroef verlopen omdat de Chinese broker niet aan de ‘due diligence‘-vereisten lijkt te kunnen voldoen, werkt GreenTown naar eigen zeggen aan ‘versnelling van het transitietraject voor het Isla-terrein’.

,,GreenTown wil niet dat Curaçao in een impasse geraakt. Met het aflopende huurcontract voor de raffinaderij in 2019 (31 december 2019, red.) breekt het moment aan dat Curaçao de controle over haar toekomst terug kan krijgen en duurzaam kan vormgeven. En niet wederom in de handen leggen van een buitenlandse partij die verder investeert in een ongezonde economie met beperkt toekomstperspectief en een onbekende baanzekerheid.”

Aldus de stichting in een persverklaring. Sven Rusticus en Orlando Meulens, beiden bestuursleden van GreenTown Curaçao en wonende in Nederland, hebben gesprekken gevoerd met Royal HaskoningDHV, omdat ze – meldt het persbericht – ‘als specialist in transformatiegebieden kansen zien voor een nieuwe toekomst voor dit gebied, Willemstad en het land’.

Royal HaskoningDHV kent de situatie op Curaçao goed, vervolgt de stichting; het concern heeft in 2011 al een quickscan gedaan en daarmee de economische mogelijkheden van een GreenTown op Curaçao verkend. Bouke Vellinga, expert in stedelijke herontwikkeling van Royal HaskoningDHV: ,,De aanstaande contractbeëindiging van de raffinaderij is een unieke kans om via een transitie de economie van Willemstad en Curaçao klaar te maken voor de toekomst, met een groeiende, gezonde en werkende bevolking.”

GreenTown is van mening dat het ‘nu echt tijd is’ om de economische stagnatie, die al twintig jaar duurt, een halt toe te roepen en de eilandelijke economie weer te laten groeien, met nieuwe, toekomstbestendige banen.

,,Wij maken hierbij gebruik van de huidige mondiale duurzame ontwikkelingen, en doen dit in samenwerking met experts die deze wegen hebben betreden elders in de wereld. Royal HaskoningDHV combineert (milieu-)technische, ontwerpende en financieel-economische expertise met de ‘zachte’ kant van zulke projecten, namelijk het betrekken van de bevolking en de ondernemers bij de totstandkoming van de plannen. Het gaat tenslotte om hún toekomst!”

De stichting is van mening dat de herontwikkeling van het Schottegat alleen al aan pachtgelden voor de overheid vele malen de huidige huuropbrengsten kan opleveren. Daarnaast is GreenTown er stellig van overtuigd dat een ontwikkeld Schottegat meerdere bedrijven van het kaliber van Damen Shipyards kan aantrekken, gezien de vele blijken van interesse via mail die de leden van GreenTown regelmatig ontvangen.

,,Het zal een flinke boost voor de werkgelegenheid op Curaçao betekenen, in sectoren die meer toekomst hebben dan de eindige olie-industrie. Want uiteindelijk moeten ook de kinderen die nu geboren worden straks een baan hebben, én schone lucht.”

GreenTown was vrijdag 8 december bij de opening van het nieuwe kantoor van Cinex (Curaçao Export and Investment Promotion Agency) in het Curaçaohuis te Den Haag.

De stichting maakte van gelegenheid gebruik om het project uitgebreid uit te leggen aan onder anderen de commissaris van Cinex, Mirto Murray, en introduceerde Royal HaskoningDHV aan Gevolmachtigde minister Anthony Begina van Curaçao.

Bron: Antilliaans Dagblad

8 Reacties op “AD | GreenTown zit niet stil

 1. Curacao Independiente

  Wat opvalt is dat er met geen word gerept over hoe GreenTown Curaçao (GTC) eventueel gefinancieerd zal worden. Het is ook een project van miljarden investering, maar zover bekend heeft GTC dit bedrag niet, en zelf als ze die kunnen lenen van de Europese Ontwikkelingsbank, zal het niet zonder financiele consequenties zijn voor de overheid. Om maar niet te vergeten dat de overheid niet onderuit komt om garant te staan. Het lijkt mischien een mooie visie, maar de uitwerking van de project is nog in een te ruwe fase. Inhuren van RoyalHaskoningDHV naast een externe partij, gaat zeker niet goedkoop zijn. Waar is de lokale inbreng van ingenieurs meegenomen ik zie het nergens, er wordt gesproken over economische groei en betrokkenheid van lokalen. Maar wanneer worden lokale ingenieurs en experts ook erbij gehaald op dit moment lijkt het meer een Nederlandse project en van hun experts. Dan kan ik ze aanraden om maar toch eerst in Nederland aan de slag te gaan, hint: https://npo.nl/2doc-beerput-nederland/04-12-2017/KN_1694685

 2. @Lapas: laat die rijken toch komen. Graag met duizenden. Die vreten zich allemaal 3 maal daags de pens vol, zuipen zich een delirium, moeten hun tuin onderhouden hebben, het huis gepoetst, het zwembad en andere dingen gezogen hebben, kopen auto’s, spenderen en importeren geld, vieren 24/7 happy hour, tanken zich de tyfus in hun Tahoes, betalen duizenden aan OZB, OB, IB, teren niet op de staatskas, nemen geen arbeidsplaatsen in, investeren,…..

  Wat een klootjesvolk die rijken. Laat ze weg blijven, anders moet de luie onderstandstrekker in de bediening gaan werken om maaltijden en drankjes te serveren, tuinen te onderhouden, zwembaden en andere dingen te zuigen, auto’s te verkopen, kortom ze moeten gaan werken. Zelfs de telapparaten bij de belastingdienst hebben te weinig digits in hun display staan.

  Nee, laat ze alstublief wegblijven, anders zou er eens iets kunnen veranderen

 3. @Lapas: de andere keuze is als hongerig dier op je luie reet zitten en geen kruimels eten.

 4. “GreenTown zit niet stil”. De vraag is kunnen wij met z’n allen hiervan vreten? Of moeten wij straks als hongerige dieren deze rijken volgen en hopen dat ze wat kruimels morsen?

 5. Bullenbaai is niet echt een natuurgebied en er komt vrijwel geen hond. Ligt ook aan het malpais dus is toch een zooitje!
  Raffinaderij midden op het eiland is een slecht idee en bij bullenbaai waait het de zee op (en dat is dan een kleinere en modern Raffinaderij).
  Kan het Dock ook jachten gaan onderhouden want die zet je nu niet graag in een meer vol met olieresten.

 6. Trots op Curaçao

  O zo dom. Greentown op vervuilde grond. Geen boom die erop groeit! Raffinaderij verplaatsen? Waar naartoe? Naar een stuk natuurgebied dat daarvoor wordt opgeofferd. Lekker dat Greentown. Leuke groene gedachte.
  Nee, dan geen raffinaderij meer! Weer zo’n achterlijke opmerking van iemand die geen verstand heeft van een handelsbalans.
  Waarom niet de raffinaderij verkleinen en dan moderniseren. In de botlek in Nederland hebben ze dat ook gedaan. Maar ja, daar handhaven ze!

 7. als greentown ook wat envelopjes geeft dan zal je zien hoe ineens de politiek en de vakbonden er achter zullen staan.

 8. Dan heeft het team van Werner Wiels toch nog goed werk geleverd.
  sluiting van de Isla en Green Town weer in de picture gebracht.
  we moeten de imbecielen van MDTP dankbaar zijn.
  met dank aan PS, die deze ongeschookde dombo”s in dit team hebben benoemd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *