28 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Groep van 9’ wil advies RvA

HomeMediaAD | ‘Groep van 9’ wil advies RvA
http://antilliaansdagblad.com/curacao/15045-groep-van-9-wil-advies-rva
MFK/KdNT/MP/Braam beraadt zich op verdere deelname Statenvergaderingen | compositie Antilliaans Dagblad

Willemstad – De regering Koeiman moet het hoogste adviescollege, de Raad van Advies, laten onderzoeken of de toetreding van de 7 nieuwe Statenleden vorige week woensdag wel volgens de regels is verlopen.
Dat verzoek hebben 9 Statenleden, die zich afficheren als ‘de meerderheid’ in de Staten van begin vorige week van 14, in een brief aan de Statenvoorzitter gedaan. De groep van 9 baseert zich daarbij onder andere op artikel 47 van de Staatsregeling. De brief is ook naar de gouverneur en het Hoofdstembureau verzonden.

De groep van 9 Statenleden bestaat uit de fracties van de oppositiepartijen Movementu Futuro Kòrsou (MFK) van Gerrit Schotte, Kòrsou di Nos Tur (KdNT) van Amparo dos Santos, Movementu Progresivo (MP) van Marilyn Moses en het onafhankelijke Statenlid Eduard Braam.

De groep beraadt zich in afwachting van de reactie op haar brief of zij nog deelneemt aan openbare vergaderingen van het parlement. Afgelopen vrijdag was er een Statenvergadering door deze groep aangevraagd, maar het verzoek daartoe is door hen ingetrokken. Op de agenda stonden de verkiezingen van een nieuwe Statenvoorzitter en het regeerakkoord van de coalitie van MAN/PAR/PNP/PS met de titel ‘Dignidat humano ta sentral’.

De groep van 9 erkent in haar brief, waarin zij om een onderzoek van de Raad van Advies vraagt, dat het mogelijk is dat er verschillen van mening zijn over de toepassing van wet- en regelgeving. ,,Echter, niet valt te ontkennen dat in het onderhavige geval het niet duldbaar is dat het ontstane verschil van mening niet wordt beslecht. Het hoeft geen betoog dat hier sprake is van een buitengewoon geval van gewichtige aard waaraan bij voorrang aandacht moet worden besteed”, aldus de briefschrijvers (lees: de voltallige oppositie minus Un Kòrsou Hustu (UKH) van Statenlid Omayra Leeflang).

Volgens de groep van 9 kunnen besluiten om een nieuw Statenlid op grond van de geloofsbrieven toe te laten, alleen genomen worden als meer dan de helft van het aantal zitting hebbende leden aanwezig is. De besluiten moeten ook bij meerderheid van stemmen worden genomen. Leden moeten vrij zijn om te stemmen en wanneer één Statenlid dit verlangt, wordt er over zaken mondeling en bij hoofdelijke oproeping gestemd, zo meent de groep van 9.

Groep van negen: Niet voldaan aan voorwaarden

De groep van 9 stelt voorts dat zij niet heeft deelgenomen aan het onderzoek van de geloofsbrieven en ook niet aan de besluitvorming daarover. Daarom staat het wat de groep betreft vast dat er niet is voldaan aan de voorwaarden voor beraadslaging en besluitvorming door de Staten. Het onderzoek van de geloofsbrieven heeft niet volgens artikel 47 van de Staatsregeling plaatsgevonden. Op grond daarvan is er geen sprake van een beslissing tot toelating in de zin van artikel 126 van het Kiesreglement. Tot slot is de mededeling van Statenvoorzitter Humphrey Davelaar (PNP) aan gouverneur Lucille George-Wout en aan het Hoofstembureau ‘in strijd met de waarheid’ en ‘valselijk opgesteld en verstuurd’, zo stellen de briefschrijvers.

MFK-leider Schotte – van meet af aan de ‘leider’ van de rebellie in het parlement, op de voet gevolgd door Dos Santos en Braam – verklaarde vorige week nadat hij bij de gouverneur was ontboden, dat zij er niet van op de hoogte was dat de geloofsbrieven niet door een meerderheid in de Staten waren goedgekeurd. De gouverneur zou niet hebben geantwoord op de vraag of zij op de hoogte was dat er geen meerderheid was voor het goedkeuren van de geloofsbrieven, aldus Schotte vorige week.

Deze krant heeft begrepen dat de wijze waarop de geloofsbrieven van overigens democratisch gekozen parlementsleden uiteindelijk zijn goedgekeurd – namelijk in een openbare Statenvergadering – één manier is, maar dat de 7 nieuwe leden óók in een besloten bijeenkomst hadden kunnen worden geïnstalleerd.

Juristen van vriend én vijand zijn het er namelijk over eens dat de geloofsbrieven van volksvertegenwoordigers onvoorwaardelijk, dat wil zeggen: zonder het opleggen van condities en/of eisen zoals Schotte/Dos Santos/Braam wilden, dienen te worden behandeld. Behandeling en installatie in het openbaar verdienen echter in alle opzichten de voorkeur, ondanks de tegenwerking van de oppositie MFK/KdNT/MP/Braam.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

21 reacties

  1. het is wel duidelijk dat die Moses, geen schaamte kent en voor haar eigen gewin in de staten zit.
    ze heeft zich aangesloten bij 2 maffia partijen, zonder schaamte.
    van die viezerik Braam kon je dit verwachten, maar van Moses had ik andere verwachtingen.

  2. @LaStiwz, reactie is niet aan jou gericht. Het ging mij om “favoriete positie gelegen: verticaal” uit @Bert’s commentaar. Bon aña!

  3. het erge is dat je de waarheid schrijft…..
    dit tuig van 9 moeten heel snel opstappen.
    laat ze zich maar eens diep gaan schamen….
    en het volk dat op ze gestemd heeft moet zich ook schamen…

  4. In de Raad van Advies zit Wilfred Flocker, enge vent die de UNA met een miljoenenschade opzadelde toen hij samen met Dennis Dambruck Miguel Goede ontsloeg.

    Dat ontslag werd door de rechter teruggedraaid waarna de UNA Goede een miljoen bruto moest betalen terwijl ze ook nog eens tonnen kwijt waren aan ratvocaten.

    En deze Flocker, die met Dambruck nog steeds in de Raad van Toezicht van de UNA zit!, moet nu het criminelen collectief Schotte/dos Santos/Braam gaan adviseren?

  5. gerrit schotte draaideur crimineel.amparo dos santos met strafblad clan van corrupte broers allemaal met strafblad.
    braam pedofiel.God spaar ons eiland dat deze onmensen in onze parlement zitten.het was nooit zo erg geweest

  6. Voor geld is bijna alles te koop, maar geen verblindend-, noch een dubieus advies van de RvA. De RvA geeft zulke excellente adviezen juridisch en staatsrechtelijk, dat geen regering ze wil opvolgen. Want dan is het gedaan met vriendjespolitiek, corruptie en patronage. Kennelijk wil de oppositie deugdelijkheid van bestuur voorgoed uitschakelen. Dat gaan niet lukken. Renée van Aller&John de Vries

  7. Jammer dat we hier zo politiek onverschillig zijn en de gluiperige griezel Braam gewoon laten zitten.

    In Venezuela of Colombia had Braam al lang in zijn favoriete positie gelegen: verticaal.

    Zonder minderjarige patiente maar alleen tussen 6 plankjes.

  8. Braam is nu wel helemaal door de mand gevallen; Kan ik geen minister worden? dan neem ik mijn zetel mee en dan ga ik met de voor een groot deel criminele oppositie meedoen. De PAR kan eigenlijk wel blij zijn dat ze deze draaidrol dus kwijt zijn, jammer van de zetel maar aan deze man hadden we dus helemaal niets gehad, zijn eigen belangen zijn immers meteen al belangrijker gebleken.

  9. Hebben de statenleden ook advies gevraagd bij de RvA dat veroordeelde Schotte – 3 jr – zo maar kan blijven.j zitten een veroordeelde, die zich in alle bchten wringt om zijn gelijk t halen.. OMG om de overige 3 maar niet eens te noemenog zo’n ‘superlicht’ binnen de staten doet hier lustig aan mee En natuurlijk Moses niet te vergeten bij wie de ‘frustratie’ wel erg hoog zit.
    Mevr. is arts? Zij moest zich schamen om zich bij zo;n stel ongeregeld aan te sluiten.
    Braams? Ach.

  10. Globalisering is op Curacao uitgelegd als mondi-aal denken.

    De mondi die verantwoordelijk is voor de zetels van Schotte en dos Santos en hun kontlikkers in de Staten zou eigenlijk het kiesrecht ontnomen moeten worden.

  11. Het is toch te droef voor woorden dat er door het ( mondu ) volk een zooitje gespuis is gekozen, om boeven, veraders, veroordeelde en roofovervallers in de staten te laten plaats te laten nemen, wat is deze arme sloebers die vaak nog lezen of schrijven kunnen dit keer weer beloofd door de schooier en voor drie jaar veroordeelde Gerrit de Raaf

  12. Wat een stelletje kleine kinderen.

    Van draaideurcrimineel Schotte, de proleet dos Santos en zeteldief/verkrachter Braam (die er tegenwoordig trouwens uitziet als een vadsige gepensioneerde pornofilm acteur) kon ik dit verwachten, maar Mozes had ik meer integer ingeschat.

    Als er al sprake was van een vormfout bij de benoeming van Statenleden dan denk ik dat er belangrijker zaken zijn om de 80,000 gulden belastinggeld per maand aan salaris van deze 4 payasos te besteden.

    Hulde aan Leeflang dat ze afstand neemt van deze idioten.

  13. Het is wel frappant dat 3 van de 4 op de foto parlementsleden zijn met een crimineel verleden (Moses ken ik niet). Je ziet dat Schotte zich in alle bochten aan het wringen is om toch maar weer aan de macht te komen. Hij kan anders zijn schuld aan de maffia niet afbetalen. Die vetzak van een Dos Santos kan niets anders dan schreeuwen en staat ook op de lijst van Carollo en zijn broer Robbie.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties