26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Grootste beursgang van DCSX

HomeMediaAD | Grootste beursgang van DCSX
Staatsolie Suriname plaatst 150 miljoen dollar aan obligatielening na grote olievondst

Willemstad – Staatsolie zal op 23 maart 150 miljoen dollar aan obligaties plaatsen in Suriname en Curaçao via een beursnotering aan de DCSX; de grootste beursgang in de geschiedenis van Dutch Caribbean Securities Exchange in Willemstad.

Het gaat om obligaties van 30.000 dollar met een looptijd van 5,5 jaar tegen 7 procent rente en van 7 jaar tegen 7,5 procent rente.

Hiermee zet het staatsoliebedrijf van Suriname een eerste stap op de internationale kapitaalmarkt, zo is gisteren bekendgemaakt. Op dit moment wordt Staatsolie gefinancierd door een banklening verstrekt door een consortium van onder andere Credit Suisse, ING, FCIB/CIBC en een lokale obligatielening.

Via een notering aan de DCSX wil Staatsolie nu voor het eerst op de internationale kapitaalmarkt geld ophalen, met als doel de bestaande obligatielening te herfinancieren en daarnaast een gedeelte van haar investeringsprogramma te financieren.

,,Met een nettowinst van 123 miljoen dollar en een DSCR (debt service coverage ratio) van 4,6 in 2019 op basis van de bestaande bedrijfsvoering – dus zonder rekening te houden met mogelijke olievondsten – is het bedrijf financieel krachtig en klaar voor deze uitgifte van beursgenoteerde obligaties”, aldus een persverklaring.

Het staatsbedrijf wordt daarbij gesteund door de grootste bank van Suriname, De Surinaamsche Bank, met Steven Coutinho als ceo, arranger en bond agent; en daarnaast door VanEps Kunneman VanDoorne als listing advisor en Vidanova Bank als broker op Curaçao.

Geïnteresseerde beleggers kunnen zich wenden tot Vidanova Bank en zich tussen 5 februari en 5 maart inschrijven voor obligaties. Op 5 februari komt het management van Staatsolie naar Curaçao om bij het Marriott tweemaal een beleggerspresentatie te verzorgen.

Rudolf Elias (ceo) en Agnes Moensi (cfo) zijn erg enthousiast over de beslissing van Staatsolie om met de DCSX te werken:

,,Staatsolie is al heel lang een snelgroeiend en succesvol bedrijf, en bereidt zich voor op verdere groei en internationalisering. DCSX stelt Staatsolie in staat een eerste internationale beursnotering te bewerkstelligen, die niet alleen bedoeld is om Surinaamse beleggers een beter verhandelbare obligatie aan te bieden, maar zeker ook om toegang te krijgen tot internationale beleggers op Curaçao die geïnteresseerd zijn in goed-renderende regionale beleggingen.”

Staatsolie, dat al bijna veertig jaar bestaat, is naar eigen zeggen ‘een zeer winstgevend bedrijf’ dat zich niet alleen bezighoudt met olie-exploratie, -productie, -raffinage en -distributie; maar ook met elektriciteits- en goudproductie.

Het bedrijf heeft de exclusieve rechten op alle olie-exploratie in het land, en produceert al decennialang olie op het vasteland, en verwerkt deze olie in haar eigen raffinaderij tot olieproducten die ze distribueert via eigen benzinestations.

Grote olievondst

Sinds enige tijd worden er in het ‘Guyana-Suriname Basin’ offshore- olieboringen gedaan door veel grote internationale oliebedrijven. In Guyana heeft dit al tot aanzienlijke olievondsten geleid door Exxon Mobile. En Apache heeft op 7 januari van dit jaar een grote olievondst in Suriname bekendgemaakt.

Via samenwerkingsverbanden met grote internationale oliebedrijven als Exxon Mobile, Total, Chevron en Hess is Staatsolie bezig het offshoreoliepotentieel van Suriname te exploreren.

Daarnaast is Staatsolie sinds dit jaar ook verantwoordelijk voor 80 procent van de elektriciteitsopwekking van Suriname; na de overname van de Afobaka-stuwdam die door Alcoa gebouwd is. En tot slot is het bedrijf een grote speler op het gebied van goudproductie, via haar ‘joint ventures’ met Newmont en IAmGold; grote mijnbouwbedrijven uit Noord-Amerika.

Bron: Antilliaans Dagblad

4 reacties

  1. Het staatsbedrijf wordt daarbij gesteund door de grootste bank van Suriname, De Surinaamsche Bank, met *Steven Coutinho*( *ex directeur RBC Bank Curaçao* ) als ceo, arranger en bond agent…

  2. En het zootje past goed samen; Desi en zijn kabouters gaan geld lenen op basis van olie die nog gevonden moet worden nog niet uit de grond nog niet verkocht. Dus gaat het lang duren voor staatsolie winst uit olie productie gaat halen en nog langer voordat de bevolking mee kan profiteren.

    Het volk zal nooit profiteren. Bouta en zijn vriendjes zullen wel stinkrijk worden. Zullen wel bezig zijn met huizen kopen op de Bahamas

  3. En het zootje past goed samen; Desi en zijn kabouters gaan geld lenen op basis van olie die nog gevonden moet worden nog niet uit de grond nog niet verkocht. Dus gaat het lang duren voor staatsolie winst uit olie productie gaat halen en nog langer voordat de bevolking mee kan profiteren. Wat in het vat zit verzuurd niet. Je kan ook een bodem loos vat maken dat stroomt nooit over

  4. En natuurlijk is Rene Romer nog steeds directeur van DCSX.

    Hij was als managing director verantwoordelijk voor
    grootschalige fraude bij een Venezeloaanse off shore bank, voor elke effectenbeurs ter wereld reden genoeg om de directeur te ontslaan, behalve op Curacao.

    Romer is ook niet bij Citco weggestuurd omdat hij het wandelende matras Anuska Cova daar in de meterkast een veeg heeft gegeven, want dan was half Citco naar huis gestuurd.

    Curacao. Carla Hueck drinkt een glas, Carlos Monk doet een plas, en alles blijft zoals het was.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties