28 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Guangdong Zhenrong Energy wil noodplan

HomeMediaAD | Guangdong Zhenrong Energy wil noodplan
Charmeoffensief GZE in de Staten – ‘Vervuiling moet stoppen” – ‘Input Nederland welkom’ – ‘Isla/PDVSA werkt op geen enkele manier mee’ | Jeu Olimpio

Willemstad – Vertegenwoordigers van GZE hadden gistermiddag spoedoverleg met het MDPT en RdK over de huidige, naar hun mening, zorgelijke toestand bij de Isla-raffinaderij en de noodzaak voor een noodplan.

GZE vraagt de Staten ‘op alle mogelijke wijzen steun te bieden’.
Zo sloot topman Bingyan Chen van Guangdong Zhenrong Energy de speciale vergadering met de Centrale Commissie van het Curaçaose parlement af. Bij herhaling verklaarde zijn Engelssprekende tolk dat het Chinese GZE, dat vergaande afspraken heeft met de regering van Curaçao om de exploitatie van de raffinaderij van de Venezolaanse staatoliemaatschappij PdVSA over te nemen, van Isla/PdVSA op geen enkele manier medewerking krijgt.

Vandaar het inroepen van de hulp van het Multidisciplinair Projectteam (MDPT) en overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK), de feitelijke ‘huisbaas’ van de Isla. Al ruim een jaar reageert PdVSA in Caracas helemaal niet op pogingen tot communicatie, aldus GZE. In februari dit jaar is een schrijven uitgestuurd, waar tot de dag van vandaag geen antwoord op is gekomen.

GZE begrijpt dat ‘PdVSA problemen heeft’, zowel intern als extern met de sancties opgelegd door de Verenigde Staten. En de Chinese staatsonderneming blijft PdVSA verwelkomen om mee te doen in het ‘Curaçao-project’, ook al ligt er nu een ‘bindende’ Heads of Agreement met British Petroleum (BP) voor zowel de levering van ruwe olie (voor de raffinage) als het afnemen van (geraffineerde) brandstofproducten.

,,Hopelijk gaat een deze dagen de deur open”, liet GZE in de commissievergadering met de Staten weten. Volgens de eerste overnamekandidaat van de Isla, die zich tevens verbindt om een nieuwe raffinaderij bij Bullenbaai te construeren en de bestaande eeuwoude bij het Schottegat te ontmantelen, zou Isla/PdVSA op dit moment op een laag pitje draaien en nog slechts een voorraad ruwe olie hebben tot 20 oktober. ,,Zo vernemen wij.”

GZE wil naar eigen zeggen er alles aan doen om een ‘shut down’ van Isla te voorkomen, ook al zou het contract met de Chinezen pas na 2019 ingaan – het moment dat de huidige leaseovereenkomst met PdVSA eindigt. Daarom is voorzien in een ‘early step-in’.

Naar verwachting zou BP circa twee maanden nodig hebben om met levering te beginnen. Maar de tolk van Chen verwacht dat de Chinese regering wel daarvoor al ‘corrigerend’ kan bijspringen. Gewezen wordt op de levering van 400.000 vaten per dag vanuit Venezuela aan China, nota bene via de olieterminal bij Bullenbaai. Die zouden dan deels op Curaçao kunnen worden verwerkt.

PdVSA verleent tot nog toe geen medewerking om toegang te krijgen tot de installaties. Ook krijgt GZE geen documentatie. Wat de risico’s zijn voor een daadwerkelijke shutdown is vooralsnog lastig in te schatten, maar volgens de Chinezen is de ‘throughput’ momenteel zeer laag. ,,Wij vragen daarom de hulp van het MDPT, RdK en de regering van Curaçao.”

De toegang tot de Isla-raffinaderij en andere faciliteiten, die overigens door PdVSA worden gehuurd en via overheids-nv RdK eigendom zijn van het Land Curaçao, is noodzakelijk voor het opstellen van een plan van aanpak en een haalbaarheidsstudie. Met de HoA tussen GZE en BP is de afhankelijkheid van Venezuela wel een stuk minder geworden, zo niet geëlimineerd.

Charmeoffensief GZE in de Staten

De presentatie van Guangdong Zhenrong Energy Co. Ltd. gisterochtend in de Staten leek wel één groot charmeoffensief. ,,Wij willen een bijdrage leveren aan het welzijn en de ontwikkeling van Curaçao. We leggen niets op. Het hele doel is: helpen. Helpen bij het verhogen van de levensstandaard en helpen bij het verlagen van de prijzen. De bestaande 4.000 tot 5.000 banen worden gegarandeerd en tijdens de bouw van de nieuwe raffinaderij kan de piek met de vraag naar arbeidsplaatsen mogelijk wel 10.000 bedragen.

Op de plek waar de bestaande raffinaderij is gevestigd ontstaat na de sloop en ontmanteling 550 hectare grond, wat de economische motor kan worden voor Curaçao. Vergelijk met Dubai, Singapore en Hong Kong.”

En op de vraag ‘Why Curaçao?’, luidt het antwoord: ,,We kenden Curaçao eerder niet. Het was dan ook moeilijk te vinden op de landkaart. Wij kwamen hier in verband met de aanbesteding van de constructie van de LNG-terminal (liquified natural gas). En we vonden het gelijk een zeer aantrekkelijk eiland, waar – ondanks de regeringswisselingen van de laatste tijd – sprake is van relatief grote mate van politieke stabiliteit. Een land met niet al te radicale veranderingen. Een land ook met een uitstekend rechtssysteem, gebaseerd op het Nederlandse rechtssysteem, dat wereldwijd bekend staat als een zeer goed en vertrouwenwekkend rechtssysteem. Die twee factoren waren voor GZE doorslaggevend.

We voelen ons ook ‘close’ met de mensen van Curaçao. Wij willen werken als partners, niet als vijanden of elkaars tegenpartijen. GZE is nog niet vertegenwoordigd in dit deel van de wereld: het Caribisch gebied. Onze vestiging op Curaçao zien we als het openen van de deur naar de Cariben. Curaçao biedt ons een goede manier om er te landen. Zolang we er geen geld verliezen, willen we het doen. Wij willen bijdragen aan het ‘Curaçaoproject’.”

Het streven is nu gericht op overname door GZE van de bestaande Isla, deze draaiende houden en een ‘shut down’ te voorkomen terwijl een geheel nieuwe raffinaderij wordt gebouwd iets ten oosten van Bullenbaai (een paar kilometer buiten de aanvliegroute om op luchthaven Hato te landen) en als de nieuwe plant operationeel is, ontmanteling en herinrichting van het gebied bij het Schottegat.

GZE spiegelde de Staten een Las Vegas-achtig highrisegebied voor inclusief een themapark met attracties. ,,Dit is nog erg voorlopig en prematuur en natuurlijk dient dit te gebeuren in overleg met regering en parlement.”

‘Vervuiling moet stoppen’

Eerst moet de luchtverontreiniging stoppen – ‘we zien en ruiken de vervuiling – en moet sprake zijn van een veilige productie. In plaats van gebruik te maken van ‘residual fuel’ (restproduct) zal LNG (het schonere liquefied natural gas) worden aangewend. Dit alleen al leidt direct tot een schonere productie. Op het Isla- terrein zelf wil GZE alles, alle leidingen en pijpen, vervangen en de infrastructuur ‘corrigeren’.

,,Whatever is needed, we will do it.”

Guangdong Zhenrong Energy heeft zelf ook de voorkeur voor een nieuwe raffinaderij, hoewel hiermee ‘minimaal 6,5 miljard dollar’ gemoeid zal zijn terwijl alleen modernisering van de Isla zo’n 3,4 miljard kost. Ten eerste levert de huidige raffinaderij ‘midden in de stad’ – zo ontstaan in de loop der decennia – risico’s en gevaarlijke situaties op voor de bevolking. Op de tweede plaats biedt een geheel nieuwe fabriek meer flexibiliteit qua productie gericht op de internationale markt, ook rekening houdend met de langetermijnvraag of olie- en brandstofproducten nog wel toekomst zullen hebben.

,,Herlocatie is daarom beter”, aldus de tolk van Bingyan Chen, die er wel op wees dat uiteindelijk nog wel de toestemming nodig is van de Chinese centrale regering, die beslist over het geld. De vervuiling móét stoppen, zei Chen in een openingsverklaring in de Staten, nog voorafgaande aan de presentatie.

,,We hebben tijdens dit verblijf gemerkt dat het erger is geworden. Het stelt ons ongerust. De eerste keer moest een school noodgedwongen de deuren sluiten, zo erg was het. Nu vernemen we dat er daarna nog vaker scholen tijdelijk dicht moesten. Dit is voor ons hét bewijs dat het zo niet kan doorgaan met de verontreiniging.”

Diverse keren werd erop gewezen dat in China raffinaderijen staan waarboven geen pluimpje rook te zien is. ,,En dat is niet omdat zo’n centrale stilligt. Integendeel.” Eén actie is meer waard dan honderd woorden, aldus Chen: ,,Laat de kinderen leren en studeren in een schone en veilige omgeving.”

Nederlandse input is welkom

,,Wij verwelkomen iedere Nederlandse participatie”, aldus GZE gisteren in het Curaçaose parlement in reactie op vragen van Statenleden. In dit geval specifiek in reactie op het lid Charles Cooper van oppositiepartij MFK (de partij van Gerrit Schotte), die nadrukkelijk had gewezen op volgens hem de ‘negatieve invloed van Nederland en de Verenigde Staten’ en of Guangdong Zhenrong zich hier wel bewust van is. ,

,Ik ben vóór onafhankelijkheid van Curaçao. Als er obstakels worden opgeworpen, laat het ons weten: dan zullen we samen Nederland en Amerika bevechten”, aldus Cooper. Dit had niet het door Cooper verwachte en gewenste resultaat, want in de antwoordronde gaf de GZE-woordvoerder aan begrepen te hebben dat de zittende regering-Rhuggenaath (PAR/MAN/PIN) de koninkrijksregering bij het proces voor advies betrekt en dat GZE juist ‘graag met vertegenwoordigers van Nederland en de VS om de tafel zit’.

Hoewel commercieel-economisch de bouw van een nieuwe raffinaderij plus het afbreken van de bestaande Isla, zodra de nieuwe operationeel is, minder aantrekkelijk is omdat dit een veel grotere investering vergt (minimaal 6,5 miljard dollar in plaats van 3,4 miljard als alleen Isla wordt gemoderniseerd) en het langer duurt voordat deze wordt terugverdiend, gaat de voorkeur van GZE toch uit naar een nieuwe centrale te Bullenbaai.

Voor wat betreft de grootschalige investering neemt GZE daarom ook een andere staatsonderneming uit China mee, de CCIEE: China Center for International Economic Exchanges. Daarvan werd in de Statenzaal een video getoond; een haast Amerikaans ogende gelikte promotiefilm, Engels ingesproken met victoriemuziek op de achtergrond. Deze CCIEE moet bijdrage aan het in te brengen eigen vermogen én het vertrouwen. Want GZE geeft toe de afgelopen drie jaar qua financiële situatie regelmatig ‘niet erg positief’ in het nieuws te zijn geweest. Dat kwam door de Amerikaanse sancties als gevolg van het feit dat GZE zaken deed met VS-staatsvijand Iran. Die sancties zijn nu weggenomen. Met CCIEE erbij is de combinatie ‘financieel gezond’, aldus Guangdong Zhenrong Energy.

Zoals al eerder in een schriftelijke verklaring gemeld, noemde GZE ook gisteren in de Centrale Commissievergadering van de Staten de berichtgeving over vermeende verplichte liquidatie in verband met dochteronderneming Titan Petrochemicals ‘vals en belachelijk’. ,,Er zijn geen juridische gronden voor. Hopelijk hebben we dit goed uitgelegd. GZE heeft nu eenmaal net als andere ondernemingen veel vrienden, maar helaas ook enkele vijanden.”

Dat er niets aan de hand is en geen reden voor bezorgdheid is, werd het MDPT ook al op 29 september uitgelegd. Met het MDPT, dat qua samenstelling is gewijzigd met het vertrek van Werner Wiels en het aantreden van de nieuwe voorzitter Clift Christiaan, zijn er weleens discussies. Zo gaf de GZE-tolk toe. ,,Maar dat is niet abnormaal. Als de bedoelingen maar eerlijk een oprecht zijn. Onze wens is ook ons doel.”

Aan het slot van de vergadering herhaalde Chen de uitnodiging aan de Staten van Curaçao om China en de GZE-installaties te bezoeken. ,,Onze eerdere uitnodiging is nog steeds van kracht en we willen graag een nieuwe uitnodiging doen uitgaan”, waarop Statenvoorzitter William Millerson (PAR) aangaf hierop binnenkort te zullen antwoorden.

Bron: Antilliaans Dagblad

14 reacties

  1. @Pukkie
    GZE, nieuwe raffinaderij en GreenTown kan parallel aan elkaar plaatsvinden.

    De laatste sacramenten toedienen omvat, biecht, oliesel en communie. Het Heilig Oliesel (een zuivere olijfolie met geurende balsem), ook wel de ziekenzalving genoemd, dient om “de wonden der ziel” te genezen. Dus, een zalf, genees- of smeermiddel die een ‘gezonde start’ in ‘het nieuwe bestaan’ moest helpen bewerkstelligen. Zo ook kan de olie raffinage door GZE de start van de transformatie naar een gezonde economie helpen bewerkstelligen.

    Enige probleem vormt misschien de biecht door onze (politieke) leiders, om deze ‘schone nieuwe start’ te helpen voltooien. Ook, gezien het Chinezen betreft, is het misschien niet handig om het sacrament met de communie te ‘beperken’. Soms werkt het andersom e.g. de communie van Prinses Juliana in 2004.

  2. @Ziko
    Je bent negatief!
    Too good to be true because…..?
    Let wel, het zal niet uit de lucht komen vallen. Er dient wel voor gewerkt moeten worden.

  3. @Pukkie, dus geen alternatief want niemand gaat dat betalen en bij de politieke elite van Curacao en de vakbonden zijn de belangen groot om een olie rafinaderij te houden op Curacao.

  4. @ Sander. A
    Alternatief, zeker. Maar dan olie vergeten en lef hebben kortzichtigheid en achteruitkijkspiegels om te draaien.
    Kijk eens naar Green Town, waarmee Curacao hoge ogen kan gooien.
    Maar dat durft niemand ,want olie is heilig. Olie wordt ook gebruikt bij de laatste sacramenten. Daarna gaat het licht uit.

  5. Een haven kan gewoon blijven doorgaan. Weleens in bv Singapore geweest (dat nemen we vaak als voorbeeld). Haven ligt precies naast alle hoge gebouwen daar.

  6. Gisteren was er een ingezonden stuk m.b.t. de scheepvaart, achterstallig onderhoud als gevolg van de economische malaise en de gevolgen voor de Curaçaose haven. De noodplan die GZE aanhaalt m.b.t. de Isla raffinaderij belicht een anders aspect hiervan. Bekend is dat verdiensten van RdK gebruikt werden voor o.a. ‘gratis onderwijs’ en het financieren van MDPT. Wat voor impact dit afromen op de operationele staat van de raffinaderij heeft gehad, wordt door RdK en PDVSA afgeschermd.
    Om de presentatie van GZE een ‘grote charme offensief’ te noemen, geeft aan hoe de opinies bewerkt worden. Natuurlijk raakt een mogelijke ontmanteling van de raffinaderij ook de afgegeven havenconsessie (20 jaar). Ook de sancties zijn van invloed t.a.v. Inkomsten van de haven. En de concessie geldt niet voor toekomstige nog te bouwen containerhavens. GZE ziet graag Nederland aan de onderhandelingstafel. De kans dat afspraken niet nagekomen worden wordt hierdoor gereduceerd. Ook krijgt GZE hierdoor meer “leverage”. Gijsbertha en Cooper zijn tot prominentie gekomen vanwege hun dienstverband bij PDVSA.

  7. Ik heb meer geloof in de chinezen dan die pdsva en mensen vand e Curacao regering die geen enkel andere optie hebben en het volk graag laten stikken.

  8. De Chinezen voelen dat ze binnenkort geen partij meer zijn. Tijd voor urgentieplannen , om snelle beslissingen te forceren.
    Laat de regering maar eens een multidiciplinair team de wereld over sturen om te onderzoeken waar samenwerking met China allemaal fout gaat.
    Werner Wiels is een omkoopbare boef met veel te veel geld op zak. Die mag dus thuisblijven. Stuur Casimiri maar.

  9. GZE is blijkbaar een filantropische instelling. ‘We voelen ons close met de mensen op Curaçao, willen helpen en bijdragen aan het Curaçao project’. ‘De vervuiling moet stoppen’. ‘En Statenleden: kom vooral eens China bezoeken (op kosten van de Curaçaose belastingbetaler’)! Wie kan nu nog tegen dit project zijn??????? Volgens mij worden we ‘genaaid met de broek aan’!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties