AD | ‘GZE staakt plan Isla’

GZE is afgehaakt vanwege stijgende schulden en rechtszaken waarin het bedrijf onder meer openstaande schulden heeft moeten betalen

Willemstad – Guangdong Zhenrong Energy (GZE) heeft de plannen gestaakt voor de Isla-raffinaderij, de bouw van een LNG-terminal op Curaçao en ook voor de bouw van een raffinaderij in Myanmar.

Het bedrijf heeft als gevolg van financiële problemen geen fondsen om in de projecten te investeren. Dat meldt The International Oil Daily in haar editie van gisteren.

GZE is afgehaakt vanwege stijgende schulden en rechtszaken waarin het bedrijf onder meer openstaande schulden heeft moeten betalen.

,,Als gevolg hiervan heeft Zhenrong de eerdere plannen voor een LNG-terminal bij de diepzeehaven van Bullenbaai moeten staken”, zeggen bronnen in The International Oil Daily

. ,,De terminal was bedoeld voor de levering van 335.000 barrels per dag aan de nabijgelegen Isla-raffinaderij, die tegenwoordig door het staatsbedrijf Petroleos de Venezuela wordt geëxploiteerd. GZE hoopte dat vanaf 2020 over te nemen.”

Door de financiële problemen van GZE wordt de Curaçaose regering met een knallende hoofdpijn opgezadeld, aangezien de verouderde en vervuilende raffinaderij gemoderniseerd moet worden en het onwaarschijnlijk is dat PdVSA door de toenemende financiële problemen van het Venezolaanse staatsbedrijf de upgrading kan realiseren, aldus de publicatie.

Volgens het artikel is het niet bekend of de China Development Bank, die zich verplicht had GZE een kredietgarantie te geven voor 85% voor de financiering van het project, nog steeds betrokken is bij het project en ook niet of andere Chinese bedrijven nog in het project zullen stappen. De Chinese import van ruwe olie uit de VS neemt toe en Chinese bedrijven zijn op zoek naar opslagcapaciteit in het Caribisch gebied, aldus het artikel.

De publicatie staat stil bij verschillende rechtszaken waarin GZE is verwikkeld. Zo is op last van de rechter in Wuxi, in de oostelijke provincie, 70 procent van de aandelen van GZE in South Petrochemical Exchange bevroren. Het hoge gerechtshof van Fujian vonniste dat Quanzhou Shipyard Co, een dochteronderneming van Titan Petrochemicals, 79 miljoen dollar moest betalen voor een uitstaande schuld van Zhenrong aan Jincai Investment, een lokale investeringsmaatschappij die in handen is van de overheid in Xiamen, in de provincie Fujian.

Bron: Antilliaans Dagblad

5 Reacties op “AD | ‘GZE staakt plan Isla’

 1. Pdvsa gaat na 2019 gewoon door met de vervuiling? kan niet waar zijn.Nederland help ons onder de rook van Pdvsa we kunnen niet meer leven zo.

 2. 18 miljoen betaald aan werner wiels en kornuiten en al die tijd niets gedaan!

 3. Volgens Steven Martina, in een interview op de radio, was er een deadline van 30 november 2017 voor de ‘due diligence’. De MDPT werkt aan een eindrapport, echter deze is nog niet afgerond en aangeboden aan de Raad van Ministers. Dus, er zijn nog geen formele standpunten en beslissingen door de MDPT en de RvM. Martina gaf aan het jammer te vinden dat, zoals gebruikelijk, vooraf aan het officiële rapport, opnieuw allerlei verhalen in de media, zoals nu in weer in ‘The International Oil Daily’ verschijnen.

  Vervolgens gaf Eugene Rhuggenaath op dezelfde radiostation te kennen geen enkele officiële standpunt m.b.t. het staken van haar activiteiten door GZE te hebben ontvangen. Tevens bestaat er geen indruk dat GZE haar Curaçaose activiteiten zal staken. Dus, Rhuggenaath kan het artikel van AD niet bevestigen. Wel is het zo dat er nader onderzoek is gedaan naar de situatie van de raffinaderij in Myanmar, en dat het duidelijk is dat GZE zich in een proces van financiële herstructurering bevindt. Mocht GZE zich niet aan alle financiële verplichtingen kunnen voldoen dan zal er voor die onderdelen additionele partners gezocht worden.

  Van der Wal-Arneman is geschorst in relatie met een lopend onderzoek, aldus Rhuggenaath.

  GZE van haar kant, ook in een interview via dezelfde radiostation, geeft te kennen dat het project in Myanmar niet om financiële redenen is gestaakt. Immers, Het plan in Myanmar is door de Chinese overheid goedgekeurd. Ook gaf de woordvoerder GZE aan dat er geen voornemen om haar Curaçaose activiteiten te staken.

 4. Wacko Werner Wiels, een nog grotere idioot dat zijn geestelijk gestoorde zus Fraudelyne, heeft dus 20 miljoen gemeenschapsgeld over de balk gegooid.

  En dat met volledige instemming van de bejaarde schreeuwende tuinkabouter Terror Cova, omdat die zelf ook voor een riante vergoeding op de payroll van het multidisciplinaire team staat.

 5. Waarmee verder onheil voor Curacao is voorkomen. Hoogste tijd voor plan B. PdvsA gaat na 2019 gewoon verder. Intussen gaat Curacao andere economische motoren ontwikkelen, zoals Greentown.
  Sanering van delen van de raffinaderij levert banen en geld op.
  Voor de nieuwe ontwikkelingen wordt onder meer de EU als partner voor financiering geinteresseerd. Curacao ontwikkelt zich als hoogwaardige vakantiebestemming, geen hoogbouw of massatoerisme.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *