AD | Handreiking kabinet

Akkoord binnen Dialogo Nashonal | Jeu Olimpio

Willemstad- Het kabinet heeft in de ontstane impasse met de vakbonden, in vergadering met vertegenwoordigers van werkgevers/bedrijfsleven, en vakcentrales binnen Diálogo Nashonal, een akkoord bereikt om tegemoet te komen aan de eisen van de bonden van de Solidaridat Sindikal.

Aan het overleg hebben ook vertegenwoordigers van verzekeringsmaatschappijen meegedaan.

Dat heeft premier Eugene Rhuggenaath (PAR) in een gisteravond ingelaste spoedvergadering bekendgemaakt. Bij het ter perse gaan van deze krant was het niet bekend of de actievoerende bonden van Solidaridat Sindikal het akkoord goedkeuren, dat door de vakcentrales CGTC en SSK is getekend.

De bonden eisen dat de kwestie rond de verhoging van het minimumloon, de verhoging van de premie voor de WA-premie en de ontslagronde bij UTS van tafel moeten. De regering heeft wijzigingen aan deze punten gedaan, maar ze niet overboord gegooid.

Voor het onvrijwillig ontslag bij UTS geldt dat de werknemers een sociaal verantwoord pakket moeten krijgen met een VUT- en een banenpoolregeling.

De bonden moeten geraadpleegd worden over het ontslag, conform de cao. De regering kan niet tegemoetkomen aan de eis om ceo Paul de Geus te ontslaan, dit op grond van de code corporate governance. De verhoging van de WA-premie voor de autoverzekering wordt tijdelijk aangehouden.

De verzekeringsmaatschappijen die aan het overleg hebben meegedaan zijn hiermee akkoord gegaan. Binnen zes maanden moet het duidelijk zijn wat de beste manier is om de premie aan te passen. De maatschappijen gaan het publiek informeren over de premie. De regering erkent dat de timing van de bekendmaking van de  verhoging en de communicatie niet ideaal waren.

Wat de verhoging van het minimumloon betreft zijn partijen het eens om bovenop de al geplande verhoging die
in een uurtarief van 9 gulden resulteert, een extra verhoging van 17,5 cent toe te voegen. Rhuggenaath  verklaarde dat deze extra verhoging is gedaan omdat de regering zich bewust is van het belang van arbeidsrust voor de ontwikkeling van de economie.

Voor de zwakke groepen in de samenleving die een inkomen
onder het bestaansminimum hebben wordt speciaal beleid ontwikkeld.

 

Bron: Antilliaans Dagblad

6 Reacties op “AD | Handreiking kabinet

 1. Beste @Brian, ik heb mijn informatie van Radio MAS, het geeft nog een keer aan hoe waardeloos de media op Curacao met name Radio MAS en Direct is.

 2. @Eric, Twee grote verschillen.
  1, Verschil tussen wanbeleid en mismanagement en tussen corruptie en zelfverrijking!
  2. UTS is een zelfstandig bedrijf en Stichting Financiering is dat niet. Zij krijgt haar gelden van de overheid!

 3. @Abraham.

  ja ik denk ook dat Schotte de opstoker is..
  dart is zijn vak…
  hij heeft ook de familie DosSantos opgestookt om de moord op Wiels uit te voeren….
  daar is hij goed in…

 4. “De regering kan niet tegemoetkomen aan de eis om ceo Paul de Geus te ontslaan”. Wat een kolder volgens mij kreeg dit kabinet Margriet de Freitas in no time weg.

 5. Een stakingsleider die met een zonnebril op zijn ‘tegenstander’ aan het praten is? Dat is niet alleen onbeschoft maar het is ook schuilen, deze man weet dat hij niets te vertellen heeft behalve dan populistische onzin.

 6. Abraham Mossel

  Nou Gerrit de (roofvogel) Raaf, heb je je zin, of moeten er nog een paar doden vallen zodat dat je met een gerust hard je gevangenis straf kan gaan uit zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *