31 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Haven loopt 30 mln mis

HomeLandenArubaAD | Haven loopt 30 mln mis
Martina legt uit waarom de grenzen open zouden moeten blijven | Extra

Willemstad – Indien de stop tussen Venezuela en Curaçao aanhoudt, zal dit desastreuze economische gevolgen kunnen hebben voor Curaçaose overheidsbedrijven.

Curaçao Ports Authority (CPA) heeft al aangegeven dat zij verspreid onder CPA en dochterondernemingen CPO en Kompania di Tou Kòrsou (KTK) op jaarlijkse basis ongeveer 30,2 miljoen gulden mis zou lopen.

Dat blijkt uit een economische impactstudie naar de grenssluiting tussen Venezuela en Curaçao in handen van deze krant. Minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling heeft hier dinsdag in de Staten al deels over uitgeweid.

KTK zou in deze het hardst worden getroffen, aangezien dit bedrijf grofweg 25 miljoen gulden – 75 procent van de KTK-inkomsten – van de totale 30,2 miljoen gulden vertegenwoordigt. Het overig bedrag zou worden misgelopen door haven- en liggelden van de raffinaderij en Bullenbaai ter waarde van grofweg 1,7 miljoen gulden. En door liggelden te Waaigat/Scharloo van Venezolaanse barkjes ter waarde van ongeveer 500.000 gulden. Loodsgelden ten behoeve van schepen die de raffinaderij en Bullenbaai aandoen, sommen op tot een bedrag van nabij de 3 miljoen gulden.

Een ander direct gevolg van een aanhoudende stop tussen Venezuela en Curaçao is dat de Isla-raffinaderij stil komt te liggen en dat dit belanghebbende bedrijven zoals Refineria di Kòrsou (RdK), CPA, KTK, Curoil, Cru en Aqualectra aanzienlijk zal beïnvloeden, aldus minister Martina.

Zo neemt Curoil bijvoorbeeld 90 procent van de producten die zij verkoopt af van de raffinaderij, wat de afhankelijkheid van de raffinaderij hoog maakt. Deze afhankelijkheid is te danken aan het feit dat Curoil nu nog onvoldoende opslagruimte heeft. Met een noodscenario in gedachten neemt Curoil aan het einde van het eerste kwartaal van 2018 een Afamax-tanker in gebruik als drijvende opslag. Wat de toelevering van brandstof betreft, voorziet Curoil geen problemen voor het importeren van brandstof, ‘mede dankzij haar uitgebreide netwerken met internationale oliebedrijven’.

,,Indien Venezuela de productie van de raffinaderij stil legt, is een tijdelijke stock-out van brandstof voor de lokale markt onvermijdelijk”, zo waarschuwt Martina. ,,Directe import dient plaats te vinden en toegang tot de raffinaderij voor Curoil en Aqualectra dient toegezegd te worden door overheidsinterventie teneinde brandstoflevering aan de generatoren van Aqualectra te garanderen. Dit dient plaats te vinden om een complete shutdown van het eiland te voorkomen met rampzalige sociaaleconomische gevolgen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

9 reacties

  1. @Brian. Het klopt deels wat je zegt. Het was Wiels en Amparo dos Santos die de beslissing doordrukte. Om het uit te voeren hadden ze een domme ja-knikker nodig die geen vragen zou stellen. Dat werd De Castro en die zit er nog steeds.

  2. Ik heb het al een paar keer in eerdere reacties aangestipt. De directie van KTK heeft helemaal geen visie. Zitten op de zogenaamde miljoenen van je “enige” onstabiele klant. Dit had je toch allang kunnen zien aankomen? Alleen maar afwachten, totdat de bom barst. Is dit onkunde? Wanneer worden de verantwoordelijken wakker geschud of naar huis gestuurd? Echt jammer dat hier niets aan gedaan wordt.

  3. Waarom is de kop van het artikel niet:
    HAVEN LOOPT 300 MILJOEN MIS
    en dan in de volgende regel zeggen “indien de stop 10 jaar aanhoudt”.

    Als het een jaar aanhoudt loopt de haven 30 miljoen mis.
    Ze zijn potdomme net een paar weken bezig.

  4. Er is echter een voordeel.
    Maduro kan het zich niet veroorloven de raffinaderij stil te leggen. Dan zit zijn eigen land ook zonder brandstof en heeft hij helemaal de poppen aan het dansen.
    De blokkade zal wel doorgaan, doch de schepen met olie zullen gewoon blijven komen en gaan. Of ze dan ook de rekeningen betalen is een 2e vraag.

  5. Het is geen fake news.
    Ik vind het goed dat Steven Martina vertelt wat gaande is.
    Wat moet Steven doen ? Doen alsof alles koek en ei is ?

  6. @Ompie slaat de spijker op de kop!
    Tot nu toe:
    1) Kon de overheid (Ys en Martina) niet onderhandelen m.b.t. InselAir en Synergy. Heeft dit geen sociaaleconomische gevolgen?
    2) Kon de overheid (Rhuggenaath en Clift Christiaan) niet onderhandelen m.b.t. GZE en de raffinaderij. Heeft dit geen sociaaleconomische gevolgen?
    3) Waarom is Aruba (minder aan het handje van Nederland) wel in staat om haar bezorgdheid met de huidige situatie aan de Venezolaanse Ambassadeur in Den Haag kenbaar te maken (Blog Alex Rosaria)?
    4) Waarom spreekt Curaçao de RMR niet aan op het feit dat er een ‘verklaring’ wordt afgegeven dat melding maakt van “de hechte historische en culturele banden die er zijn tussen het Venezolaanse volk en die van ‘de overzeese landen en gebieden van het Koninkrijk'”, maar niet zegt m.b.t de sancties door de EU richting Venezuela (Bonaire.nu | Verklaring Koninkrijk der Nederlanden betreffende de bilaterale relatie met Venezuela, KKC 24 januari 2018).
    5) Voornoemde punten, pus het feit dat Isla vakbondleider Meyer tevens waarschuwt voor op handen zijnde economische chaos vanwege de situatie met Venezuela, en ook vandaag oproepen voor spoedoverleg met de regering, tevens al datgeen Steven Martina aangeeft, zijn redenen genoeg om als Land Curaçao een ‘eigen koers te varen’.

  7. Het is te triest voor woorden wat een zielig beleid er op het eiland is. KTK had ooit eens expansieplannen in Panama en de regio. Deze zijn door de huidige directeur van CPA omver geholpen. KTK Panama is aan Venezolanen verkocht voor een appel en een ei. Geen uitbreidingsvisie, maar opportunistisch concentreren op de monopolie en lokale machtsuitbreiding, want dat is makkelijk. Nu dat de realiteit voor de deur staat en duidelijk wordt dat de haven en scheepvaart afhankelijk is van externe factoren, begint de klaagzang. Minister Martina, laat je a.u.b. niet gebruiken om falend beleid goed te spreken. Onlang stond in het nieuws dat KTK weer allemaal nieuwe bootjes heeft gekocht. Zagen ze de bui niet hangen of heeft iemand nog snel wat commissies gekregen? You can fool people sometimes, but you cannot fool people all the time. Het eiland gaat niet ten onder aan Venezuela of Nederland, zoals vele willen doen geloven, maar aan slecht beleid, patronage en zwakke politieke wil.

  8. Het kan niet anders zijn dat dit een FAKE bericht is van Gerrit de Raaf & co. Een minister kan niet zo op zijn knieén gaan voor een lambak als Maduro, die dit allemaal doet om zijn eigen problemen in zijn eigen land op de achtergrond te doemen, ik ken er een die dit ook deed Adje H Patatje uit Oosterijk?1933 t/m 1945

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties