AD | Hercules-verdachte op vrije voeten

,,Onderzoek ‘Hercules’ richt zich op het verhullen van geldstromen rond een kledingbedrijf door middel van valsheid in geschrift.”

Willemstad – De verdachte in de zaak Hercules, die begin vorig week werd aangehouden en waarna huiszoeking in zijn privéwoning volgde, is donderdag op vrije voeten gesteld. Dat bevestigt de woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

Het betreft de 57-jarige man R.R.L., die in verband met deze zaak advocaat Marije Vaders in de arm heeft genomen. ,,Hij blijft wel verdachte in het onderzoek.” Op de vraag of hij is vrijgelaten na beoordeling van het verzoek om invrijheidstelling van zijn advocaat of omdat L. regulier werd voorgeleid aan de rechter- commissaris, antwoordt de woordvoerder: ,,Het OM zelf heeft geen bewaring gevorderd, maar nogmaals: hij blijft nog steeds verdachte in de zaak”.

In het kader van onderzoek Hercules is op 13 mei door opsporingsambtenaren van Team Bestrijding Ondermijning (TBO) in opdracht van het OM de man L. aangehouden. De verdachte werd die maandag in verzekering gesteld en voorgeleid aan de rechter-commissaris. ,,De verdenking is dat de verdachte zich meerdere malen heeft schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte”, zo luidde de toelichting van het OM.

Op 14 mei heeft TBO onder leiding van de rechter-commissaris huiszoeking gedaan in de woning van de verdachte. Hierbij zijn onder andere administratie, computers en telefoons in beslag genomen.

,,Onderzoek ‘Hercules’ richt zich op het verhullen van geldstromen rond een kledingbedrijf door middel van valsheid in geschrift.”

L. is of was in elk geval tot voor kort onderdirecteur bij de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten. Dat was hij al in de tijd van voormalige bankpresident Emsley Tromp. Laatstgenoemde werd door het OM vervolgd in de zaak Saffier, maar in een eerste deel hiervan – betreffende belastingfraude – ving het OM bot; zelfs tot twee keer toe: in eerste aanleg en in hoger beroep. Hoewel een Saffier-2 wordt ontkend en het OM geen verband wil leggen tussen Hercules en (het vervolg in) Saffier, zijn er wel concrete aanwijzingen dat ze met elkaar te maken hebben. Zo was L. oprichter en directeur van enkele kledingzaken die van Tromps toenmalige vriendin waren en is er een oude transactie in mei 2009 van 400.000 dollar van die kledingbedrijven naar de pensioenstichting van Tromp. In sommige media wordt gespeculeerd dat L. werd gearresteerd vorige week omdat hij naar het oordeel van het OM niet (voldoende) zou hebben meegewerkt en bepaalde antwoorden niet zou hebben willen geven. Bericht wordt dat intussen binnen de Centrale Bank het besluit is gevallen L. ontslag aan te zeggen. Op vragen hierover kreeg deze krant nog geen antwoord van de CBCS.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *