28 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Het nieuwe jaar en glazen bollen

HomeMediaAD | Het nieuwe jaar en glazen bollen
Het nieuwe jaar en glazen bollen

Het is traditie: aan het begin van het nieuwe jaar schatten economen en beleggingsanalisten de ontwikkelingen in het komend jaar in en komen uit met vooruitzichten van economische variabelen zoals de bbp-groei, rente, inflatie, koersen, aandelen en obligatierendementen.

Niemand weet precies wat er zal gebeuren of heeft iemand een glazen bol? Toch kan met behulp van economische theorie de richting van bepaalde variabelen worden ingeschat. Wat zal de richting zijn van de euro, een belangrijke valuta voor de wereld en de voormalige Nederlandse Antillen in het bijzonder.

Aan het begin van 2016 stond de euro/dollar op 1,0780, piekte rond 1,1496 in mei en beweegt thans rond de 1,05. Wat zullen de drijvers van de euro/dollarkoers in 2017 zijn?

Historisch is deze koers gevoelig gebleken voor de korte termijn renteverschillen tussen de VS en Duitsland. Meer in het bijzonder is de koers sterk gecorreleerd met de spread (het verschil) tussen het 2-jarig rendement op VS-staatsobligaties en hetzelfde rendement op Duitse staatsobligaties. Als deze spread stijgt, dat wil zeggen een hoger rendement voor Amerikaanse staatsobligaties, daalt de euro ten opzichte van de dollar en omgekeerd. De bijgaande grafiek illustreert deze correlatie:

Opvallend is de scherpe daling van de euro vanaf het niveau van 1,11 in november dit jaar naar het 1,04-gebied in december, volgend op een forse stijging van de spread van 1,42 procent naar 2,05 procent in dezelfde periode.
Deze spread is wellicht de belangrijkste drijver van de koers van de euro. Na de rentestijging in december vorig jaar is het consensus dat de centrale bank van de VS de rente verder zal verhogen in 2017 en 2018.

Aan de andere kant is het zeer waarschijnlijk dat de ECB haar ruime monetaire beleid zal voortzetten. Het programma van opkopen van obligaties van 80 miljard euro per maand dat in maart dit jaar expireert, zal naar verwachting verlengd worden voor 6-9 maanden, zij het voor een lager budget van circa 60 miljard euro per maand. De monetaire verruiming zal gestaag worden afgebouwd tegen medio 2018. Tot die tijd zal bovengenoemde spread stijgen in het voordeel van de dollar (lees hogere rendementen voor 2-jarige Amerikaanse staatsobligaties). Als gevolg zal de dollar verder versterken ten opzichte van de euro.

Dit vooruitzicht is zeer gevoelig voor veranderingen in het monetair beleid van de ECB. Als de inflatie in de eurozone harder zou stijgen dan verwacht door bijvoorbeeld hogere energiekosten, zal de centrale bank het ruime monetaire beleid sneller afbouwen en zal de euro minder verzwakken. Uiteindelijk heeft de ECB een inflatiedoelstelling.

Een andere factor die een bodem legt onder de euro is de balans op de lopende rekeningen van de eurozone: deze bestaat uit een surplus van 2,8 procent van het bbp. Deze macro-economische eigenschap is over het algemeen positief voor de valuta.

Met uitzondering van politieke factoren die bijzonder onvoorspelbaar zijn, wijzen economische fundamenten op een zwakke euro in 2017; verdere daling zal echter beperkt zijn.

Courtesy van RBC Royal Bank NV – Foreign Exchange Trading Dutch Caribbean

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

  1. Zeker, toerisme is een belangrijke bron van inkomsten. Daarnaast is olieraffinage ook een een belangrijke bron van inkomsten met de dollar als ‘smeermiddel’.

    Niet genoemd in het artikel, maar van belang voor de globale economische ontwikkelingen van de dollar ten opzichte van de euro in 2017 zal de aangekondigde protectionisme van de aankomende president van de VS zijn. Voor Curacao zal een beleid dat niet gericht is op nivellering (verkleinen van inkomensverschillen) de neerwaartse spiraal van een eventuele handelsoorlog als gevolg van handelsbarierres, door de toename van corruptie, andere criminaliteit enz, enkel maar versterken. Dus de kracht van de NAfl is relatief.

  2. Draghi, de magiër van de ECB, verlaagde de rente naar nul, de depositorente naar -0,4% en verhoogde het opkoopbedrag naar €80 mrd per maand, dit alles heeft direct te maken met het beleid van de ECB, die miljarden euro’s toevoegt aan de hoeveelheid die er al is. Daardoor daalt de waarde ervan, net als bij tomaten als er in het hoogseizoen heel veel aanbod is.
    De ECB brengt het extra geld in omloop, in de hoop dat de gewone handelsbanken dan wat gemakkelijker geld gaan uitlenen aan kansrijke ondernemingen. Daardoor zouden economie en werkgelegenheid weer kunnen gaan groeien. Niemand kan de redenering van Draghi om hiermee de inflatie te bestrijden meer volgen. De man steunt een bail-out van de Italiaanse banken door de belastingbetalers zoals de EU dat nu voorschrijft – de aandeelhouders, schuldeisers en rekeninghouders voor de kosten te laten opdraaien.
    Ik denk dat Duisenberg zich in zijn graf ronddraait.

  3. @Hoedanook: ‘…Als de dollar versterkt ten opzichte van de euro is dat gunstig voor de NAfl….”

    Curacao moet het van toerisme hebben. Voor de Amerikaanse toerist maakt het hier niet uit of de USD nu 1 euro is of 2 euro. Curacao blijft voor hem even duur. Echter voor de Europese tourist wordt Curacao stukken duurder. Gevolg is dat er minder toeristen komen en er per saldo minder geld uit Europa komt. Dit wordt niet goedgemaakt door meer Amerikanen.

    Kort gezegd: een dure dollar t.o.v. de euro is, in ieder geval voor het toerisme hier op Curacao, een uiterst slechte zaak.

  4. Brexit betekend natuurlijk versterking van de Eurozone. En dat onlangs de Britse ambassadeur voor de Europese Unie, moest opstappen omdat de Britse Premier, May, de Brexit-onderhandelingen in in twee jaar wil afronden is ook een politieke factor dat het economisch fundament van de EU versterkt.

    Als de dollar versterkt ten opzichte van de euro is dat gunstig voor de NAfl.

  5. De geschetste mogelijke ontwikkelingen beloven weinig goeds voor de euro koopkracht in Nederland. Verdere negatieve economische ontwikkeling in Nederland kunnen volgen. Zeker als de Zuid-Europese landen verder verzwakken. Voor de verkiezingen is dat een cruciaal nadeel. Waarschijnlijk vertrekken meer landen op termijn uit de eurozone. Het financiële en economische beleid van de nieuwe president van de USA kan leiden tot verdere onverwachte ontwikkelingen met grote gevolgen voor de internationale beurshandel. Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties