AD | Heyligers paspoort aangeduid als ‘gestolen’


Grisha Heyliger-Marten and Theodore Heyliger during happier times

Philipsburg – Het lijkt erop dat elke poging die geschorst Statenlid Theo Heyliger waagt om naar de Verenigde Staten te reizen voor medische behandeling wordt gedwarsboomd door de Nederlandse autoriteiten. Zijn paspoort staat nu gerapporteerd als ‘gestolen’.

Zo meldt The Daily Herald. Heyliger en zijn vrouw Grisha Heyliger-Marten zijn dinsdagavond naar Curaçao gevlogen voor een interview bij het consulaat van de Verenigde Staten in een poging om een medisch visum te verkrijgen.

Heyliger heeft een visum nodig omdat zijn elektronisch systeem voor reismachtiging (Esta) werd geannuleerd nadat het Openbaar Ministerie zijn paspoort in beslag had genomen toen hij in februari in voorlopige hechtenis zat. Het medisch visum is door de Amerikaanse autoriteiten aan Heyliger verleend.

 

Tot zijn verrassing is echter een nieuwe horde verschenen. Het paspoort van Heyliger staat in de International Police Organisation (Interpol) database als ‘gestolen’. De officier van justitie was in het bezit van Heyligers paspoort van 19 februari tot 17 juni. Zijn diplomatieke paspoort werd eind mei ingeleverd als voorwaarde voor zijn vrijlating. Alleen het reguliere paspoort van Heyliger werd maandag aan hem teruggegeven. Hij moet nu een nieuw paspoort aanvragen en dat proces kan tot vier weken duren.

Heyliger-Marten is woedend en gefrustreerd dat haar man wordt gehinderd om medische behandeling te krijgen. Ze zei dat haar angst om haar man te verliezen aan de kanker elke dag groter wordt.

,,Dit is mijn man, de vader van mijn kinderen. Hij is een mens. Hij heeft niemand kwaad gedaan en heeft zijn hele leven alleen aan de gemeenschap gegeven. Dit is marteling voor hem, voor mij, voor ons gezin”, zei ze. ,,Het is extreem moeilijk voor mij om te geloven dat de Nederlanders niets te maken hebben met het intrekken van Theo’s Esta. En hoe gek is het dat hij met dit zogenaamde gestolen paspoort van Sint Maarten naar Curaçao heeft kunnen reizen? Dat is nog vreemder dan een slecht sciencefictionverhaal.”

Ze zei dat het wraakzucht van de openbaar aanklager moet stoppen.

,,Hij wilde ervoor zorgen dat Theo niet zou vluchten en is daarom tot het uiterste gegaan. Waarom zou hij vluchten? In tegenstelling tot de openbaar aanklagers die hier komen wonen en van de mensen in dit land leven, is dit Theo’s thuis. Het doel zou niet moeten zijn om te blijven proberen mijn man te vermoorden op een pijnlijke manier”, zei Heyliger-Marten.

Bron: Antilliaans Dagblad

Een Reactie op “AD | Heyligers paspoort aangeduid als ‘gestolen’

  1. Wellicht een Olie-Visa zoeken nu zijn prachtige popmstation naast zijn prachtige brug afgebouwd is. Opa “Claude” zou wel trots zijn of Theodore Robin Hood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *