28 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Hoorzitting Heyliger in mei

HomeMediaAD | Hoorzitting Heyliger in mei
Trustkantoren betrokken bij omkoping Heyliger | Foto Robin Utrecht/ANP

Philipsburg – De hoorzitting in de zaak Catfish tegen Statenlid Theo Heyliger (48) en J.M.S. (70) wordt naar verwachting op 30 mei inhoudelijk behandeld. Dat zei de rechter tijdens de zitting van donderdag, schrijft The Daily Herald. In het onderzoek zijn Heyliger en S. beiden verantwoordelijk voor het omkopen van oud- Statenlid Romain Laville in 2013.

Het vermoeden bestaat dat beide verdachten Laville een half miljoen dollar hebben aangeboden om zijn zetel in het parlement op te geven en zo het toenmalig kabinet ten val te brengen.

Het Openbaar Ministerie kreeg op 21 augustus 2018 de toestemming om Heyliger te vervolgen. In de tussentijd is Heyliger overgebracht naar de gevangenis op Bonaire, waar hij gedurende zestig dagen in voorarrest wordt gehouden. Hij was getuige van de tussentijdse zitting van donderdag via een videoverbinding.

Tijdens de procedure betoogde Heyligers advocaat Eldon ‘Peppie’ Sulvaran dat Heyligers ‘fundamentele’ recht om aanwezig te zijn bij zijn proces was geschonden en dat zijn ‘ontvoering’ naar Bonaire onwettig was en in strijd met de mensenrechten van zijn cliënt. Het Hof moet daarom de zaak van de openbaar aanklager tegen Heyliger als niet-ontvankelijk verklaren, aldus de advocaat. Dit werd door de rechter afgewezen. De aanklagers lazen daarna de beschuldigingen voor, waarin zij aangaven dat S. als medeplichtig wordt beschouwd.

,,S. voerde verschillende (telefoon)- gesprekken met Laville, had namens Heyliger gesproken en had een overeenkomst opgesteld”, beweerde het parket.

Sulvaran wil dat hier aanvullend onderzoek naar wordt gedaan. De rechter stemde in om onderzoek te doen naar het dossier Bada-Bing waarin Laville beweerde dat Heyliger hem probeerde om te kopen. Daarbij wil Sulvaran de voormalige Bada- Bing-eigenaar Jaap van den Heuvel, voormalig Statenlid Patrick Illidge en Laville horen als getuigen.

Hij wil ook vier United People-partijleden horen, onder wie Jules James, Sylvia Meyers en Leroy de Weever. De rechter zei dat Heyliger naar Sint Maarten moet worden overgebracht om zijn proces persoonlijk te kunnen bijwonen, als hij op dat moment nog in voorarrest op Bonaire wordt vastgehouden. S. was niet aanwezig bij de zitting, maar werd vertegenwoordigd door zijn advocaat Geert Hatzmann.

Trustkantoren betrokken bij omkoping Heyliger

Twee directeuren van STC Administration and Management Service nv en Stichting Escrow STC worden verdacht van het overtreden van de Verordening ongebruikelijke transacties in de periode van 2008 tot 2017, aldus The Daily Herald. Zij worden beschuldigd van het niet melden van ongebruikelijke transacties tot het totale bedrag van ongeveer 2,5 miljoen dollar.

Ook worden ze verdacht van het vernietigen of verbergen van bewijsmateriaal, aldus de aanklager donderdag in de rechtbank. Het bewijsmateriaal betrof STCcliënt R.M., een consultant uit Nederland die wordt verdacht van het witwassen van geld, omkoping van overheidsfunctionarissen en het niet indienen van belastingaangiften. R.M. werd op 23 augustus gearresteerd in Rotterdam.

De arrestatie vloeide voort uit het Larimar-onderzoek naar corruptie, witwaspraktijken en de betaling en acceptatie van steekpenningen in de bouwsector op Sint Maarten. Beide STCdirecteuren werden in maart 2016 veroordeeld tot voorwaardelijke boetes van 10.000 gulden voor het witwassen van geld en schending van de Verordening ongebruikelijke transacties.

Het parket vond vier van de acht ongebruikelijke transacties die in de tenlasteleggingen werden genoemd juridisch en overtuigend bewezen. Hieronder waren twee transacties in juli en augustus 2011 in opdracht van Larimar-verdachte R.M. Het betrof een betaling van in totaal 300.000 dollar van Caribbean Advice and Consultancy (CAC) Ltd. op het eiland Man naar Caribbean Real Estate op Anguilla voor de aankoop van Mullen in Red Pond Estate, naar verluidt namens Statenlid Theo Heyliger.

Het parket achtte ook bewezen dat STC ongebruikelijke transacties van 42.000 dollar in 2012 en 16.000 dollar in 2017 had uitgevoerd. S. had geen vermoeden van witwassen. ,,Toen de transactie plaatvond, wist ik van niets”, zei ze. Advocaten Monique en Bert Hofman pleitten voor volledige vrijspraak van hun cliënten omdat de CACtransacties op Brits grondgebied plaatsvonden en daarom buiten de jurisdictie van het parket van Sint Maarten vielen.

Beide advocaten beweerden verder dat hun cliënten het onderzoek naar R.M. niet hadden gedwarsboomd, maar – integendeel – volledig hadden meegewerkt. Ze beweerden dat de STC-directeuren ‘integer’ en ‘nauwgezet’ waren en dat ze kritisch stonden tegenover de werkwijze en de slechte bereikbaarheid van de Financial Intelligence Unit (FIU) met betrekking tot het melden van ongebruikelijke financiële transacties.

Het OM eist een taakstraf van 180 uur voor S. en 120 uur voor co-directeur G. Beiden zouden ook boetes moeten betalen van in totaal 25.000 gulden. De rechter doet uitspraak op 11 april.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties