AD | HPV-vaccin vanaf nieuw schooljaar

Het serum wordt toegediend aan meisjes van 13 jaar en ouder door middel van een injectie en beschermt ze tegen het virus.

Willemstad – Vanaf komend schooljaar wordt een vaccinatieprogramma tegen het Human Papilloma Virus (HPV) geïnitieerd voor meisjes die de leeftijd van dertien jaar hebben bereikt.

Dat maakt het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur bekend. Na onderhandelingen met de Paho over de prijs per vaccin, is nu een akkoord bereikt en kan het vaccin in het nieuwe schooljaar worden geïntroduceerd.
De vaccinatie wordt ‘eilandbreed’ aangeboden, wordt ten zeerste aangeraden, maar mag worden geweigerd.

Afgelopen zaterdag deden verschillende artsen, gespecialiseerd op het gebied van het HPV-virus, al een beroep op de regering om zo snel mogelijk met een nationaal vaccinatieprogramma te komen.

Het zogeheten HPV-virus veroorzaakt baarmoederhalskanker. Infectie met het virus wordt opgelopen door seksueel contact. Het virus kan tevens genitale tumoren of wratten veroorzaken, maar ook in de mond, de keel en aan de tong. Tot nu toe kon er via de Paptest, een uitstrijkje van de baarmoederhals, worden geconstateerd of iemand met het virus besmet was, of dat zich mogelijk al ‘onrustige cellen manifesteerden in de baarmoederhals’. Dat kan nog steeds, maar inmiddels is er ook een serum ontwikkeld dat preventief werkt tegen het Human Papilloma Virus.

Het serum wordt toegediend aan meisjes van 13 jaar en ouder door middel van een injectie en beschermt ze tegen het virus.

Afgelopen zaterdag vond in een tjokvolle zaal in het World Trade Center de conferentie ‘Kombersá Salú’ plaats, ter ere van het 10-jarig bestaan van Fundashon Prevenshon. Daar werd uitgebreid stilgestaan bij het HPV-virus. Vier sprekers – Desiree Hooi, Daron Ferris, Gerold Rach en Olufunmilayo (Funmi) Olopade – benadrukten tijdens hun betoog het belang van preventieve screening, maar tevens van een nationaal vaccinatieprogramma. ,,Screening is een secundair preventiemiddel, vaccinatie is primair, in het kader dus van ‘beter voorkomen dan genezen’”, zo luidde de boodschap.

Ferris, professor gynaecologie en verloskunde, pediatrische geneeskunde en oncologie, toonde zich vanuit zijn expertise een groot voorstander van het vaccinatieprogramma. ,,Wie wil er nu geen vaccin dat kanker voorkomt?”, zo vroeg hij zich hardop af. ,,HPV is de meest voorkomende seksueel overdraagbare infectie. Iedereen in deze zaal krijgt op een bepaald moment in zijn of haar leven het HPV-virus. Daar kan iets aan gedaan worden. Waarom zou je dat niet willen?”

Bron: Antilliaans Dagblad

Een Reactie op “AD | HPV-vaccin vanaf nieuw schooljaar

  1. “vaccinatieprogramma tegen het Human Papilloma Virus (HPV) geïnitieerd voor meisjes die de leeftijd van dertien jaar hebben bereikt.” Lees ik dit goed? Meisjes? Waarom ook niet jongens, die kunnen de virus ook overdragen.

    Het probleem wat we hier op Curacao hebben is achterlijkheid en helaas is daar geen vaccin voor. Deze doctoren (zogenaamd hooggeleerden) hebben niet nagedacht om dit binnen de koninkrijk af te stemmen?

    Laatst was toch een meisje van 17 uit Nederland op HATO aangehouden die onder weg was om seks met haar vriendje te hebben. Het is dat zij zich op HATO misdroeg anders had ze wie weet wat voor ziektes hier kunnen verspreiden..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *