AD | ‘Huisartsen wel goed bereikbaar’

‘Huisartsen wel goed bereikbaar’

Willemstad – De Curaçaose Huisartsenvereniging (CHV) verweert zich tegen berichten in de media dat huisartsen buiten kantooruren niet of niet goed bereikbaar zijn. ,,De veralgemenisering is stemmingmakerij in verkiezingstijd”, aldus de CHV.

De avond-, nachten weekendzorg (ANW-zorg) van Curaçao functioneert over het algemeen goed, zo stelt de vereniging. ,,De overgrote meerderheid van de huisartsen is tijdens en buiten kantooruren gewoon, zoals het hoort, goed bereikbaar en levert (spoed)zorg. Uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg naar de bereikbaarheid van huisartsen blijkt dit ook.” De huisartsenvereniging zegt zich niet te kunnen vinden in de berichtgeving rond het overlijden van een zevenjarig jongetje op 15 maart van dit jaar.

,,Wij voelen mee met de familie van het jongetje. Zijn tragisch overlijden raakt ook de zorgverleners. Een plots en heftig ziektebeloop met dodelijke afloop noopt tot een goede, objectieve beoordeling van de gebeurtenissen. Daarbij mogen zorgverleners niet schromen om zich toetsbaar op te stellen.” In het geval van structureel disfunctioneren moeten personen en organisaties daarop aangesproken worden en, indien nodig, door middel van maatregelen tot de orde worden geroepen, zo stelt de CHV.

,,Het toetsen en handhaven is een taak van de onafhankelijke Inspectie voor de Volksgezondheid. De inspecteur moet erop toezien dat per geval de beoordeling grondig plaatsvindt en dat conclusies besproken en adviezen nageleefd worden.” Volgens de huisartsenvereniging is na het overlijden van het jongetje een negatief beeld van de huisartsen in het algemeen geschetst.

,,Een veralgemenisering van zaken doet geen recht aan de werkelijkheid”, zo stelt de vereniging. ,,De dienstgroepsstructuur biedt sinds jaar en dag continuïteit in de huisartsenzorg en heeft, net als de dokterspoststructuur, vooren nadelen. De voormalige minister van GMN heeft weken geleden een belangrijk besluit genomen ten aanzien van de dokterspoststructuur. Dit tot blijdschap van de CHV.” De huisartsen staan zelf open voor verandering en verbetering, zo stelt de vereniging.

Bron: Antilliaans Dagblad / Knipselkrant Bearingpoint/KPMG

2 Reacties op “AD | ‘Huisartsen wel goed bereikbaar’

  1. Ik kan niet voor een ander spreken maar onze huisarts reageert snel en adequaat.

  2. Ben benieuwd hoe dit bestuur reageerd als een familielid doktershulp nodig heeft buiten de reguliere werktijden van een huisarts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *