32 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Huurman keert terug

HomeMediaAD | Huurman keert terug
GMN Minister Suzy Camelia- Römer: BIG op de Curacaose manier’

Voormalig Inspecteur van de Volksgezondheid Jan Huurman keert terug naar Curaçao.Huurman, wiens contract in mei 2013 niet verlengd werd door de toenmalige Gezondheidsminister Ben Whiteman (PS) krijgt per 30 juli de leiding over de Inspectie voor de Volksgezondheid, als inspecteur-generaal.

Dat bevestigt Gezondheidsminister Suzy Camelia-Römer (PIN) tegenover deze krant. Camelia-Römer geeft Huurman opdracht de Inspectie voor de Gezondheidszorg op Curaçao te herstructureren.

Tevens is Huurman belast met het doorvoeren van de BIG-registratie voor alle specialisten in de gezondheidszorg. Registratie op basis van de Wet beroepen in de gezondheidszorg (BIG) moet de kwaliteit van de zorg op het eiland garanderen. Alhoewel de wet al in 2009 werd aangenomen voor de Nederlandse Antillen, is deze nog steeds niet geheel geïmplementeerd op Curaçao.Artsen, tandartsen, verloskundigen en apothekers zijn, anders dan andere zorgverleners in de gezondheidszorg, al wel gebonden aan wetgeving bij de uitoefening van hun beroep.

Voor deze vier beroepsgroepen bestaan er momenteel vier verschillende wetten. De Wet BIG zal voorzien in een uniforme regeling waar ook andere beroepsbeoefenaars in de gezondheidszorg onder zullen vallen, zoals diëtisten en logopedisten.

Van Huurman, die in 2013 stelde dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg handen te kort kwam, en er meters dossiers met klachten lagen om te worden behandeld, wordt verwacht dat hij als inspecteur-generaal instaat voor algehele en structurele verbetering van de zorg.

Inspecteur van de Gezondheidszorg Gersji Rodrigues Pereira heeft het nieuws via de radio vernomen, en reageert positief.

,,Het is goed dat de functie van inspecteur-generaal, na twee en een half jaar vacant te zijn geweest, is ingevuld.”

Op zijn werk als inspecteur zal de komst van Huurman niet veel invloed hebben, denkt Rodrigues Pereira.

,,Inspecteurs van de gezondheidszorg gaan onafhankelijk te werk. Wat nu wel mogelijk wordt, is dat wanneer mensen het niet eens zijn met een beslissing die ik neem, zij bij de inspecteur-generaal in beroep kunnen gaan.”

De belangrijkste verandering die de Curaçaose medische sector te wachten staat, is echter de BIG-registratie, zegt hij. ,,Dat betekent een belangrijke verbetering.”

‘BIG op Curaçaose manier’

De Wet BIG verving in 1993 in Nederland de Wet Uitoefening Geneeskunst en zorgt voor titelbescherming. Artsen die BIGgeregistreerd zijn, mogen zich huisarts of chirurg noemen. Niet-geregistreerde artsen mogen dit niet.

BIG gaat echter verder dan erkenning alleen. Het systeem koppelt kwaliteitseisen aan een arts die elke vijf jaar worden gecontroleerd. Als een arts hier niet aan voldoet, verliest hij zijn BIG-registratie. Herregistratie, elke vijf jaar, garandeert dat de kennis en kunde van de medicus up to date is.

Voorwaarde is dat een arts in vijf jaar ten minste 200 punten verzamelt door medische congressen te bezoeken en trainingen en cursussen te volgen, elk goed voor een specifiek aantal punten, zoals bepaald door de belangenvereniging van de beroepsgroep in Nederland. Zo kan de neurochirurg op Curaçao bij de Nederlandse Vereniging van Neurochirurgie toetsen hoeveel punten de deelname aan het landelijk congres Neuro-oncologie oplevert.

,,Een arts moet minimaal twee keer per jaar deelnemen aan een congres om het vereiste aantal van 200 punten in vijf jaar te kunnen verkrijgen”, zegt Alexander Saleh, internist, en voorzitter van de Vereniging Medisch Specialisten op Curaçao.

,,Dit doen artsen op Curaçao al. De kwaliteit van de heelkunde wordt door specialisten zelf gehandhaafd door regelmatig bezoek aan medische conferenties.”

Voor medici op Curaçao is dat tijdrovender dan voor een arts in Nederland, en de kosten zijn beduidend hoger, zegt Michel Berry, algemeen chirurg.

,,Je moet voor een waarnemer zorgen tijdens jouw afwezigheid, en er zijn altijd de kosten van vliegtickets, hotel, transport et cetera. Heel anders dan in Nederland waar je de trein kunt nemen naar een congres in bijvoorbeeld België.”

Voor een arts op Curaçao betekent het proces van herregistratie ten minste twee keer per jaar een reis naar Europa of de Verenigde Staten. In de praktijk zullen artsen kiezen voor deelname aan de congressen die de meeste punten opleveren.

,,Een congres in Colombia kan heel interessant zijn, maar als dit bij de belangenvereniging in Nederland niet of niet hoog staat aangeschreven, levert het weinig punten op”, zegt Berry.

De algemeen chirurg hoopt dat het systeem niet een-op-een wordt overgenomen uit Nederland, maar dat rekening wordt gehouden met de realiteit van Curaçao. Minister van Gezondheid, Milieu en Natuur, Suzy Camelia- Römer, geeft aan dat het juist haar bedoeling is dat Curaçao een BIG-register krijgt dat aan internationale normen voldoet, én afgestemd is op de lokale situatie.

,,Elk jaar sturen wij jongeren naar Colombia en Costa Rica voor een studie geneeskunde. Eenmaal afgestudeerd, moeten zij zich op Curaçao kunnen registreren, net zoals degenen die in Nederland of in de Verenigde Staten zijn opgeleid.”

Aan inspecteur-generaal Huurman de opdracht om met oplossingen te komen.

,,Ik kan alleen beleid bepalen op hoofdlijnen”, zegt de minister. ,,Bij alles wat ik doe of voorstel, ga ik uit van internationale normen. In dit geval de internationale gezondheidsprogramma’s van de Pan American Health Organization (Paho) en de World Health Organization (WHO). Curaçao moet aan internationale normen voldoen, maar we moeten ook rekening houden met onze realiteit, kenmerken en geografische ligging.”

Hoe dit ingevuld gaat worden, weet ze niet.

,,Daarvoor huren we Huurman in, als warm aanbevolen specialist en als toezichthouder.”

De beroepsgroep zelf was daarvan tot gisteren niet op de hoogte.

,,Dat is toch niet zo gek?”, zegt Camelia-Römer. ,,Je vertelt de slager toch ook niet wie het vlees keurt, en hoe hij dat doet.”

Dat Huurman zelf voorstander is van open communicatie en verspreiding van informatie via de media, vindt de minister geen probleem.

,,Hij heeft de opdracht gekregen om een communicatieplan op te stellen. Dat hij openheid van zaken wil geven vind ik prima, maar we moeten het wel in goede banen leiden.”

Bron: Antilliaans Dagblad

6 reacties

  1. waarom werkt die dr huurman bij de inspectie en niet als medicus. Is het zeker te warm onder zijn voeten geworden. Durft zijn vingers niet meer te branden. mijn vader was dokter en die zei altijd ook in de gezondheidszorg gaan dingen mis hoe graag wij dat ook niet zouden willen. hopen dat hij niet dat naargeestige calvinistische vingertje heeft.

  2. Beste @Diana De Meza, ik ben niet van de redactie maar ik kan je vraag antwoorden. De heer Huurman gaat zich met zichzelf bezig houden. De heer Huurman was al bezig met lobbyen voor een consultancy job bij Whiteman. Geloof me maar als dhr. Huurman iets voorstelde in Nederland dan deed hij niet zijn uiterste best om terug te komen.

  3. Gaat de heer Huurman zich alleen bezig houden met de gezondheidszorg of ook de andere aspecten die zorgen voor een algehele gezondheid zoals de controle op voeding en vooral water, waterhygiene en waterveiligheid?

  4. Zet eerst maar een nieuwe arbo arts neer die keuringen voor cbr in Nederland kan uitvoeren. De enige arts die blijkbaar deze keuringen doet op het eiland is niet meer ingeschreven in Big register, dus je mag voortaan naar Nederland voor de keuring

  5. Ben benieuwd hoe lang hij het uithoudt. Als hij echt veranderingen wil doorvoeren dan ontslaat de minister (om het jaar een andere) hem weer.
    Veranderen en Curaçao, geen goede combinatie.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties