AD | Illegalen in haven aan het werk

‘per ongeluk’ | Jeu Olimpio

Willemstad – Door een inschattingsfout van een werknemer die voor een supervisor waarnam, kon het gebeuren dat drie illegale Venezolanen vorige week in de haven aan de slag gingen en op vrijdag door de politie zijn aangehouden.

Dat geeft aannemer Miles Maynard van Miles Trucking & Heavy Equipment Services nv ruiterlijk toe. Het trio is aan de Immigratiedienst overgedragen in afwachting van uitzetting.

,,Ik werk al achttien jaar in de haven en altijd met lokale arbeidskrachten. Vorige week vrijdag zat ik in Colombia, de supervisor die met vakantie was, zat in de Dominicaanse Republiek. Wij hadden via ETSubcom een klus voor communicatiekabels in het Caribisch gebied. Die opdracht moest snel worden opgeleverd. In die setting heeft de man die voor de supervisor waarnam een grote fout gemaakt. De persoon heeft zonder overleg met mij of de supervisor besloten om extra krachten in te zetten. Hij heeft daarbij op eigen initiatief gekozen om illegale Venezolanen in te zetten. Dat is een kwalijke zaak. Wat deze persoon heeft gedaan is verkeerd, dat geef ik meteen toe”, aldus Maynard tegenover deze krant.

,,De bewuste persoon heeft flink ervan langs gekregen. Niet alleen van mij maar ook van het Amerikaanse bedrijf waar wij voor werken. Natuurlijk wil ik dat de haven zo veilig mogelijk is en dat de regels worden nageleefd. Als naar aanleiding van dit incident de controle in de haven opgevoerd moet worden, is dat voor mij geen enkel probleem. Stel dat alle werknemers in het kader van de controle en veiligheid voortaan via één ingang bij de haven naar binnen moeten, dan is dat oké voor ons.”

Humberto de Castro, directeur van Curaçao Ports Authority (CPA) verklaarde desgevraagd aan deze krant het onacceptabel te vinden dat een paar illegalen in de haven werkten. ,,CPA zal de controle verhogen op bedrijven die werkzaam zijn op onze kades om dit soort incidenten in de toekomst te voorkomen. De verantwoordelijkheid en de consequenties voor het gebeuren zijn primair voor het bedrijf dat de regels schond. Wij hebben al contact gehad met de betrokken partijen en zullen in de toekomst extra controles houden”, aldus De Castro.

Vakbond CBH/OVP van werknemers in de haven wil op korte termijn een overleg met CPA en Curaçao Port Services (CPS), zo heeft penningmeester Monique Sint Jago aan deze krant verklaard. ,,Als bond komen wij natuurlijk op voor de werkgelegenheid van onze leden. Wij willen niet dat zij ingeruild worden voor illegale krachten.

Een ander aandachtspunt is de veiligheid in de haven en internationale afspraken waar wij ons aan moeten houden in het kader van terrorismebestrijding bijvoorbeeld. Sinds de tijd dat de nieuwe concessie in de haven van kracht is, wordt het werk in de haven door meer bedrijven gedaan. Vroeger had CPS een monopolie in de haven, maar dat is nu veranderd. Het overzicht op wat er in de haven gebeurt is nu minder”, aldus Sint Jago.

Directeur Fernando da Costa Gomez van CPS is van mening dat incidenten zoals dat van vorige week vrijdag voorkomen moeten worden. ,,Maar het is aan CPA om te controleren of de bedrijven die in de haven werken zich aan de regels houden. Het is net als met rijbewijzen. Iemand met een geldig rijbewijs kan aan het verkeer deelnemen. De persoon die zonder geldig rijbewijs rondrijdt, voldoet niet aan de regels.” Naar verluidt heeft CPS naar aanleiding van het incident een brief naar CPA verzonden.

Bron: Antilliaans Dagblad

Een Reactie op “AD | Illegalen in haven aan het werk

  1. Een incident laten wij het daarop houden? Lijk me sterk dit verhaal.
    Allemaal toevalig de verantwoordelijke was op vacantie enz.
    Voordeel van de twijfel.ueman moet verantwoordelijk worden gesteld en boete’s die eraan verbonden zijn.Laat het nooit meer gebeuren.sancties moeten niet uit blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *