AD | In 2013 al vonnis in zaak Dubnium

De cheque van BZV is uitgeschreven aan Li Mi Wei, de eenmanszaak van B.

De cheque van BZV is uitgeschreven aan Li Mi Wei, de eenmanszaak van B.

Willemstad – De man G.H.J.B. die als eerste verdachte in de zaak Dubnium – waarbij onregelmatigheden bij bestellingen van mondkapjes worden onderzocht – is aangehouden en later op vrije voeten werd gesteld, is bij vonnis van 3 juni 2013 reeds veroordeeld tot het terugbetalen van het bedrag van de mondkapjes.

Deze krant is in het bezit van dat vonnis van ruim twee jaar geleden.
In april werd B. in de boeien geslagen. Hij werd in 2012 door de toenmalige stichting Bureau Ziektekosten Voorzieningen (BZV) 365.853,49 gulden betaald voor een bestelling van 40.000 mondkapjes.

De bestelling zou door de stichting in directe opdracht van de toenmalige minister Jacinta Constancia-Scoop (MFK) van Gezondheid, Milieu en Natuur in het kader van het preventiebeleid zijn gedaan.

De oud-minister wilde de mondkapjes in restaurants om hygiënische redenen laten gebruiken. Het bedrag voor de mondkapjes werd middels een cheque betaald, maar de bestelling is nooit afgeleverd aan de stichting.

De cheque is opgemaakt op naam van Li Mi Wei, de eenmanszaak van B. Het bedrijf is op 23 februari 2011 opgericht en stond ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Deze krant beschikt tevens over een uittreksel hiervan.

Volgens welingelichte bronnen is de cheque de dag na overhandiging aan B. meteen verzilverd en zou het geld zijn gebruikt om de schulden van de echtgenoot van Scoop-Constancia af te betalen. Toen de bestelling uitbleef, heeft het toenmalig bestuur van BZV aangifte gedaan.

De rechter oordeelde in juni 2013 dat B. het totaalbedrag van 365.853,49 gulden, vermeerderd met de rente over dit bedrag vanaf 28 maart 2012 tot de dag der algehele voldoening, terug moest betalen aan de stichting.

Tevens is de verdachte veroordeeld tot de betaling van de proceskosten tot aan de uitspraak. Dit werd begroot op 5.400 gulden en 4.729,83 gulden aan voorschotten, waarin begrepen 3.660 gulden aan griffierechten.

B. heeft nooit gehoor gegeven aan het oordeel van het Gerecht en nu – ruim twee jaar na het vonnis – blijft betaling nog uit. Behalve B. zijn ook de echtgenoot van oud-minister Constancia-Scoop en de oud-minister zelf in de boeien geslagen.

Hoewel de echtgenoot inmiddels op vrije voeten is gesteld, is de hechtenis van Constancia-Scoop gisteren verlengd. Zowel B. als de echtgenoot van de toenmalige Gezondheidsminister blijven verdachten in de zaak Dubnium.

Bron: Antilliaans Dagblad

5 Reacties op “AD | In 2013 al vonnis in zaak Dubnium

 1. caribbeancynic

  Is B. door de strafrechter of de civiele rechter veroordeeld? Heeft de Stichting invorderingsmaatregelen getroffen tegen B.? Zo nee, waarom niet? Is de omzetbelasting over dat bedrag afgedragen?
  Jammer dat de pers in Curaçao nooit verder vraagt.

 2. Hoorde gisteren over de radio dat de woningbouw afgelopen december 13 miljoen gulden van de overheid gekregen had en het geld is nu al op. De woningbouw vraagt alweer voor meer miljoenen maar wil de facturen niet laten zien. De overheid weigert meer miljoenen te geven en terecht!

 3. En nu maar hopen dat ze door slaat en verklapt dat het Gerrit Schotte zijn idee was en hij ook heeft mee gedeeld met 100,000,00, Zal er niet van opkijken, deze MFK rat wist precies wat er gebeurde in zijn MFK /Reforma,Toko de Toko.

 4. Abraham Mossel

  Kan je na gaan, hoe dom Constania is, dat zij haar eigen personeel nog dommer vond. Een kleinkind ziet toch direckt dat zo’n bestelling voor geen cent deugt. Maar op Coracrim is het bekende spreekwoord. als je voor een dubbeltje geboren bent, word je in de politiek miljonair.

 5. http://www.killerinktattoo.nl/doos-met-50-mondkapje

  Doos met 50 mondkapjes, 6,95 euro
  40.000=5600
  Te uit je winst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *