26.9 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Inflatie stijgt dit jaar naar 4 procent

HomeMediaAD | Inflatie stijgt dit jaar naar 4 procent
Invoering abb volgens voorspelling grote boosdoener

Willemstad – De inflatie op Curaçao zal dit jaar stijgen naar 4 procent, zo wordt voorspeld in de Vooruitzichten voor 2020 van de Centrale Bank CBCS. Reden van de toename: invoering van de abb (algemene bestedingsbelasting) van 15 procent in april aanstaande.

Curaçao kende altijd een relatief lage en beheersbare inflatie, vergelijkbaar en zeker niet veel meer of veel minder dan andere ontwikkelde en stabiele landen. Inflatie is een algehele stijging van het prijspeil. Het gevolg van inflatie is dat iemand voor hetzelfde geld minder kan kopen (‘geldontwaarding’); men spreekt dan van een daling van de koopkracht.

Een inflatie van 4 procent is hoog in vergelijking met voorgaande jaren. Het afgelopen jaar steeg de inflatie op Curaçao al van 2,6 procent in 2018 naar 2,8 procent. In 2017 bedroeg het inflatiepeil 1,6 procent. In de jaren daarvoor, 2016 en 2015, was de inflatie zelfs nihil.

In dat opzicht is een inflatiecijfer van 4 procent dus relatief hoog te noemen. En ter vergelijking: voor Sint Maarten wordt dit jaar gerekend met een inflatie van 1,8 procent. Ruim de helft van Curaçao dus.

Op zichzelf heeft een hogere inflatie ook een daling van de consumptieve bestedingen tot gevolg, namelijk het resultaat van een afname van het besteedbare inkomen, zoals vorig jaar ook al het geval was.

,,De particuliere investeringen zullen in reële termen dalen doordat de toename van de investeringen in de sectoren toerisme en utiliteiten niet genoeg zal zijn om de hogere inflatie te compenseren”, aldus voorspelt de CBCS voor het pas begonnen nieuwe jaar.

,,De particuliere consumptie zal dalen doordat de koopkracht van de consumenten zal afnemen als gevolg van de hogere inflatie.”

De Centrale Bank wijst de abb mede aan als boosdoener van de stijging van de inflatie op Curaçao en overigens óók (als een van de oorzaken) van de negatieve economische groei; in dit geval voor de aanhoudende negatieve groei, want die duurt al een paar jaar voort. Daarbij wordt verondersteld dat de overheid per 1 april 2020 een abb van 15 procent zal introduceren die de huidige omzetbelasting (ob) zal vervangen.

Op Curaçao zal het reële bruto binnenlands product (bbp) – ofwel de gehele omvang van de economie – volgens de projecties in 2020 met 2,3 procent krimpen (in het gunstige scenario; in het geval van sluiting van de raffinaderij is de krimp ruim het dubbele). Volgens de prognoses ‘als gevolg van een daling van de binnenlandse vraag, gematigd door een stijging van de netto buitenlandse vraag’. ,,Vooral de introductie van een abb zal een negatief effect hebben op de binnenlandse bestedingen.”

De abb is dus van (negatieve) invloed op de economie, het inflatiepeil en – zo blijkt – ook op de importen en exporten. Want, zo stelt de analyse met de vooruitzichten voor 2020: ,,Op Curaçao zullen de goederenimporten door de groot- en kleinhandel afnemen als gevolg van de invoering van de abb die de consumptie zal verminderen.” En: ,,De reële krimp van de exporten is voornamelijk het resultaat van de appreciatie van de reële wisselkoers als gevolg van de invoering van de abb.”

De introductie van de abb – en vooral de meeropbrengsten ten opzichte van de huidige ob – is nodig om de overheidstekorten weg te werken en de overheidsfinanciën op orde te brengen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

9 reacties

  1. Wanneer komt de bevolking eindelijk in opstand tegen deze (ook) idiote maatregel lees regering(en)? Reden voor nog meer diefstallen / overvallen.

  2. Drechi, klopt, komt door g schotte, mfk 500 mljn rdk, integere directeuren, die hem in de knijs hadden, gingen met tonnen op zak weg. Zijn private bescherming, fotografen, reisjes, het kon niet op en die sufferds maar voor mfk kdnt ps kiezen. George Lichtveld heeft alles uitgezocht over deze bandiet.

  3. Het komt door alle graaiers, van verleden en nu. Het komt door een club die met zich zelf en eigen portemonnee bezig is zonder te kijken naar het belang van de bewoners en zonder een visie (behalve voor eigen belang) en zonder rekenschap of verantwoording voor de staatskas af te willen leggen. Van Traa zag dat ook en wist dat dit niet kon blijven. Hij wist ook dat hand op houden bij nederland, op deze manier niet zou lukken en dat de stap daarna IMF zou zijn. Heeft er iemand twijfel waarom hij weg wilde of moest?

  4. Tja…. “Maar dat komt door Schotte”. Door “Gerrit de Raaf”.. 🙂
    Die zit al langere tijd vast, maar toch…. Iemand moet toch bloeden? He Bram????? Kaat???

  5. Voor het gemak, of eigenlijk nog erger, de orginele economische vooruitzichten ging uit van een inflatie 3%. Dus hoe zal dat plaatje nu dan worden? Ik denk dat een krimp van 5%, zelfs met Klesh deal reel is. Met dank aan de gewetenloze graaiers.
    Het gaat denk ik gebeuren dat zij die weg kunnen het ook doen

  6. Het volk moet bloeden. Het tekort wordt niet gehaald bij de boosdoenders en de regering weigert zelf ook mee te werken en blijft zelf geld te verkwisten. En de lonen blijven hetzelfde.

    En raar vinden dat mensen nu enkeltje makambaland boeken

  7. Omdat de politici en vriendjes alles stelen en En verkwanselen aan iduote projecten om weer te kunnwn stelen. Ondermeer voor een zieken huis van meer dan een miljard, moet het volk nu meer belasting betalen. Ik zou zeggen als het echte leiders zijn dan geven ze hun miljoenen pensioenen ook op.

  8. En dat is al met het “aangepaste” inflatie cijfer. Het is “normaal” dat er bij een economische krimp een heel lage inflatie of zelfs een deflatie hoort. Economische krimp en inflatie. Duitsland 1920 – 1930. Succes verhaal.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties