28 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Insel Aruba dient claim in bij Insel Curaçao

HomeMediaAD | Insel Aruba dient claim in bij Insel Curaçao
Aansprakelijkheidsonderzoek naar (oud) bestuurders | De Cuba Weever attorneys

Willemstad/Oranjestad – De curator van het failliete Insel Air Aruba heeft, naar nu blijkt, een aanzienlijke claim ingediend bij de bewindvoerder van Insel Air International (Insel Curaçao) van 37,9 miljoen florin. Hij dreigt nu met een rechtszaak.

Het betreft het volledige zogeheten ‘boedeltekort’ van Insel Air Aruba nv, dat in juni 2017 in staat van faillissement werd verklaard. Insel Air Curaçao is surseance van betaling verleend met aanstelling van een bewindvoerder.
Curator Jeannot de Cuba wijst er in zijn verslag nogmaals op dat de externe accountant van Insel Aruba in de jaarrekening 2013 heeft benadrukt dat de vennootschap niet in staat zal zijn de operationele kosten te betalen zonder de financiële ondersteuning van Insel Air International bv.

Voorts werd door de externe accountant in zowel de jaarrekening 2013 als in de jaarrekening 2014 vermeld dat Insel Curaçao schriftelijk heeft bevestigd geen aanspraak te zullen maken op de inning van het saldo van de rekening-courantverhouding tussen beide vennootschappen (blijkens de jaarrekening 2013 bedroeg het saldo 4,2 miljoen en in 2014 was dit al 9,9 miljoen florin). En verder dat Insel Curaçao bereid en in staat was de Arubaanse vennootschap voor een periode van minimaal twaalf maanden financieel te blijven ondersteunen.

Curator De Cuba heeft voorafgaande aan de behandeling van het verzoek van Insel Air International tot definitieve verlening van de surseance – welk verzoek op 25 augustus 2017 op Curaçao werd behandeld – bij bewindvoerder Rogier van den Heuvel een vordering ingediend ter grootte van het volledige boedeltekort. Dat is in ieder geval 37,9 miljoen florin (de Arubaanse florin heeft dezelfde waarde als de Antilliaanse gulden op Curaçao, red.).

,,Daarmee is Insel Air Aruba nv de grootste crediteur geworden van Insel Air International bv”, schrijft De Cuba. Bewindvoerder Van den Heuvel van Insel Curaçao heeft deze vordering – voor stemdoeleinden (tijdens de zitting in verband met de crediteurenvergadering, red.) – geaccepteerd, maar heeft zich het recht voorbehouden om te zijner tijd deze vordering alsnog (deels) te betwisten. Aldus het faillissementsverslag.

De curator op Aruba heeft naar eigen zeggen geen debiteuren aangetroffen. Hij heeft zich evenwel op het standpunt gesteld dat de vennootschap een vordering ter grootte van het boedeltekort heeft op Insel Air International.

In zijn jongste verslag aan de rechter-commissaris meldt de curator dat hij op 12 september 2017 per brief aan de bewindvoerder van Insel Air International heeft verzocht te bevestigen dat de claim ‘onvoorwaardelijk wordt erkend’. ,,Aangezien de verzochte bevestiging is uitgebleven, zal de curator de rechter-commissaris om een machtiging verzoeken om de zaak voor te leggen aan het Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba of Curaçao.”

‘Onderzoek naar oud-bestuurders’

De curator van Insel Air Aruba, advocaat Jeannot de Cuba, is een onderzoek begonnen naar de vraag of de bestuurders van de vennootschap ‘hun taak behoorlijk hebben uitgevoerd’. ,,In dat verband hebben alle (voormalige) bestuurders een vragenlijst ontvangen.”

De curator zal in de komende verslagperiode nagaan of er gronden zijn om een of meer bestuurders aansprakelijk te stellen. Indiening van het volgende verslag wordt medio juni 2018 verwacht.

Overigens geeft De Cuba aan dat er vooralsnog ‘geen aanleiding’ is te veronderstellen dat er paulianeuze handelingen zijn verricht, zo schrijft hij in zijn jongste verslag aan de rechtercommissaris. Paulianeus handelen betekent het bevoordelen van bepaalde schuldeisers (zuster- en/of moedervennootschap, de bank, vrienden, familie of zichzelf). De curator heeft van Insel Air International (Insel Curaçao) toegang gekregen tot het Netsuite-boekhoudprogramma en heeft aan de hand daarvan enig inzicht gekregen in de financiële administratie.

Uit het overzicht dat Insel Aruba had overgelegd als onderbouwing van haar verzoek begin vorig jaar tot het verlenen van surseance van betaling, blijkt per het derde kwartaal van 2016 een totale schuld van ongeveer 37 miljoen gulden. Het betreft een groot aantal crediteuren, circa 240, in binnen- en buitenland.

InselAir International komt daarin voor met een vordering van 2,7 miljoen gulden en Ultra Aviation Management – naar werd aangenomen eveneens een gelieerde onderneming – met een bedrag van 2,9 miljoen. Genoemd bedrag van 37 miljoen was exclusief schulden aan het personeel (salarisvorderingen over februari, maart, april en mei 2017), aan de belastingdienst en de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Met de fiscus werd, nadat de belastingdienst overging tot invorderingsmaatregelen, in januari 2017 een regeling aangegaan voor de afdracht loonbelasting en premies volksverzekeringen AOV/AWW en AZV. Die regeling is door de vennootschap niet nagekomen.

,,De Arubaanse belastingdienst (SIAD) heeft alle bestuurders van het vliegbedrijf aansprakelijk gesteld voor de onbetaald gebleven loonbelasting en premies”,

meldt het faillissementsverslag. De Ontvanger der Belastingen had al begin 2016 dwangbevelen uitgevaardigd wegens het onbetaald blijven van onder andere loonbelasting en sociale premies. Begin 2017 heeft de Ontvanger in Oranjestad executoriaal beslag gelegd op de (gehele) inventaris. Eind juni 2017 is deze inventaris door de Ontvanger in het openbaar verkocht, welke een bedrag heeft opgeleverd van bijna 85.000 florin dat, afgezien van een beperkte boedelbijdrage, ten goede is gekomen van de fiscus.

Vrij onlangs, op 6 december 2017, heeft de belastingdeurwaarder de laatste nog overgebleven roerende zaken in het openbaar verkocht. Het ging om onder meer een ‘airplane jack’, een server, een computer en een aantal andere roerende zaken. De opbrengst van ruim 13.000 florin is afgedragen aan de Ontvanger.

Buitenlandse crediteuren doen regelmatig navraag bij de curator of en wanneer hun vordering(en) worden betaald.

,,Het blijkt dat Insel Air International en/of (voormalige) bestuurders en/of aandeelhouders garanties hebben afgegeven jegens bepaalde crediteuren.”

Volgens het aandeelhoudersregister en de overige documentatie die Insel Air Aruba nv met het verzoekschrift tot verlening van surseance van betaling heeft overgelegd, blijkt dat de vennootschap (toen) de volgende aandeelhouders heeft/had:

– Global Credit & Debt Management Ltd, gevestigd te Anguila (12,39%);
– Willemstad Private Equity Fund bv, gevestigd te Curaçao (20,67%);
– Galmstrom Holding, gevestigd te Curaçao (5,28%);
– Ross & Ross Holding Investment nv, gevestigd te Curaçao (23,77%);
– Inversiones Torre del Mar S.A., gevestigd te BVI (5,56%);
– Caribbean Investments Holding bv, gevestigd te Curaçao (9,47%);
– Maduro Holding bv, gevestigd te Curaçao (4,01%); en
– SPF Cas Abou, gevestigd te Curaçao (18,85%).

Deze aandelen werden/worden volgens het verslag van curator De Cuba door CFS Aruba nv als ‘nominee shareholder’ gehouden. Insel Air Aruba is gelieerd aan het op Curaçao gevestigde Insel Air International. Naar De Cuba heeft vernomen heeft de vennootschap dezelfde aandeelhouders als Insel Air International maar is er sprake van een onafhankelijke vennootschapsrechtelijke structuur.

,,Naar de curator heeft begrepen heeft een aantal aandeelhouders hun aandelen verkocht aan medeaandeelhouders en een aantal (voormalige) bestuurders die een ‘management buyout’ beogen te realiseren. De curator heeft niet kunnen constateren of dit initiatief tot enig resultaat heeft geleid.”

Bron: Antilliaans Dagblad

1 reactie

  1. Ook hier zal de Curaçaose belastingbetaler uiteindelijk dus voor moeten betalen, tenzij Insel nu alsnog failliet wordt verklaard. Liever nu dus dan morgen, in de hoop dat men dan eens iets geleerd heeft, namelijk dat we hier bepaalde zaken domweg niet kunnen. Luchtvaart maatschappijen runnen is zo langzamerhand toch wel overduidelijk hoog genoteerd. Of gaan we het weer proberen ten koste van bijvoorbeeld onderwijs en sport en alles wat dit eiland wel broodnodig heeft gezien de niet al te florissante outlook voor de toekomst van onze jeugd.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties