32 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Insel Aruba vist achter het net

HomeMediaAD | Insel Aruba vist achter het net
Curator Aruba schat vordering Insel op Cadivi zo goed als waardeloos

Willemstad/Oranjestad – De curator van het vorig jaar failliet verklaarde Insel Air Aruba nv – die vennootschapsrechtelijk onafhankelijk is van de nog wel operationele Insel Air International bv op Curaçao – beschouwt de ‘Venezolaanse vordering’ als waardeloos.

Los van de vraag of Venezuela financieel überhaupt in staat is en welwillend is om het uitstaande bedrag in dollars te betalen, blijkt er destijds met de aanvraag van de conversievergunning iets mis te zijn gegaan.

Het gaat ten minste om de zeer substantiële post van 46 miljoen florin (26 miljoen dollar, maar volgens de curator wordt ook vaak gesproken over 29 miljoen dollar, red.), die al in 2014 voor het eerst op de balans verschijnt. Nader onderzoek door curator Jeannot de Cuba naar de ‘Venezolaanse vordering(en)’ heeft tot het inzicht geleid dat Insel Aruba ‘geen opeisbare geldelijke vordering heeft op de Venezolaanse Staat in eigenlijke zin, doch hooguit een recht op conversie van een bepaald bedrag in bolívars in Amerikaanse dollars tegen de officiële door de Venezolaanse Staat vastgestelde wisselkoers’.

Of hetzelfde geldt voor de validiteit van de claim van Insel Curaçao, circa 70 miljoen dollar, is nog niet bekend. Bij Insel Aruba speelde volgens de curator het specifieke probleem dat, ondanks de voorlopige inschrijving als buitenlandse luchtvaartmaatschappij bij het Instituto Nacional de Aeronautica Civil, in november 2013 haar aanvraag bij deviezeninstantie Cadivi – althans haar rechtsopvolger Cenoex – tot medegebruik van het Registro de Usuarios del Sistema de Administracion de Divisas (Rusad) van 31 juli 2014 nimmer is afgehandeld. ,,Waardoor de conversieverzoeken van Insel Air Aruba nv niet eens in behandeling konden worden genomen.”

In het jaar 2014 gedurende welke Insel Aruba de ‘Venezolaanse vordering’ heeft opgebouwd, schrijft De Cuba, was de maatschappij ‘dus formeel niet eens in staat om conversievergunningen aan te vragen’.

En: ,,Gelet op de huidige omstandigheden, te weten dat Insel Air Aruba niet meer operationeel is en gezien de diepe financieel-economische en politieke crises in Venezuela, verwacht de curator niet dat de conversieverzoeken van Insel Air Aruba alsnog worden toegekend of dat het zinvol is nieuwe verzoeken in te dienen.”

Om tot de conclusie te komen dat de curator de Venezolaanse vordering ‘zodoende als waardeloos’ beschouwt.

Advocaat wil deel vordering innen

De curator op Aruba werd op 5 december voorgesteld aan een Venezolaanse advocaat die verzocht om verlenging van een in januari 2017 verstrekte volmacht. Daarmee zou hij namens de nv een deel van de ‘Venezolaanse vordering’ innen. ,,Aangezien de betrokkene noch de (voormalige) bestuurders van de vennootschap en van Insel Air International bv tot nu toe in staat of bereid zijn geweest uit de doeken te doen welke afspraken aan de volmachtverlening ten grondslag lagen, is de curator (nog) niet ingegaan op het verzoek om de bewuste volmacht met nog een jaar te verlengen”, aldus De Cuba in zijn verslag.

De Cuba heeft evenwel aan de betrokkene en de bestuurders van Insel Air Aruba bevestigd ‘dat hij in het belang van de gezamenlijke crediteuren bereid blijft mee te werken aan alle initiatieven zolang dezen transparant, zakelijk en goed gedocumenteerd zijn. Overigens wordt de curator naar eigen zeggen verder door derden benaderd met vergelijkbare initiatieven die evenwel geen van allen vaste vorm hebben gekregen. Insel Aruba werd in juni 2017 in staat van faillissement verklaard nadat in maart vorig jaar voorlopige surseance van betaling was verleend.

De luchtvaartautoriteiten hebben, zo blijkt nu uit het verslag van de curator, pas bij brief van 3 oktober 2017 de air operator’s certificate (AOC) ingetrokken. ,,Gedurende de afgelopen verslagperiode hebben zich een aantal keer – via voormalige bestuursleden van de vennootschap – gegadigden gemeld die interesse hebben getoond in overname van de (aandelen in de) vennootschap. Geen van deze initiatieven heeft enig concreet resultaat opgeleverd”, aldus De Cuba.

,,Het tegen de faillietverklaring ingestelde hoger beroep is, nadat de behandeling tot twee keer toe op verzoek van de vennootschap is aangehouden, op 16 januari 2018 ingetrokken.”

Aan de hand van het onderzoek van de curator ‘lijkt de meest voor de hand liggende oorzaak voor het faillissement’ de onmogelijkheid om de omzetten, die tussen november 2013 en december 2014 in Venezuela zijn gegenereerd tegen aanvaardbare wisselkoersen, om te wisselen in een voor Insel Air Aruba bruikbare geldstroom. Van die omzet – bij benadering 29 miljoen dollar – is slechts een fractie ten goede gekomen aan de bedrijfsvoering.

,,De bestuurders van de vennootschap hebben er evenwel voor gekozen om, ondanks de in 2014 reeds evident zorgelijke kasstroom, de onderneming voort te zetten.”

Insel Air International (Curaçao) had/heeft weliswaar toegang tot medegebruik van het Rusad-systeem, ‘maar verkreeg de conversievergunningen ook niet’. Met de beslissing van de Arubaanse luchtvaartdienst DCA van begin 2017 om de toestellen aan de grond te houden werd de onderneming alsnog noodgedwongen gestaakt en met die beslissing was het faillissement de facto een feit. Aldus De Cuba.

Bron: Antilliaans Dagblad

1 reactie

  1. Nader onderzoek door curator Jeannot de Cuba naar de ‘Venezolaanse vordering(en)’ heeft tot het inzicht geleid dat Insel Aruba ‘geen opeisbare geldelijke vordering heeft op de Venezolaanse Staat in eigenlijke zin, doch hooguit een recht op conversie van een bepaald bedrag in bolívars in Amerikaanse dollars tegen de officiële door de Venezolaanse Staat vastgestelde wisselkoers’.

    En hoe zit dat met Insel air op Curacao?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties