AD | InterCaribbean Airways stelt zekerheid

Hiermee lijkt de overnamedeal van Insel, dat vanaf maart 2017 surseance van betaling verleend kreeg, te zijn gered.

Willemstad – Met een hypotheek op een van de vliegtuigen van interCaribbean Airways lijkt er voldoende zekerheid voor de goedkeuring van het crediteurenakkoord van Insel Air.

Vandaag moet hierover een knoop worden doorgehakt, nadat dit op 28 december werd uitgesteld omdat de particuliere luchtvaartmaatschappij uit de Turks- en Caicoseilanden op dat moment niet de vereiste zekerheidstelling kon geven.

Hiermee lijkt de overnamedeal van Insel, dat vanaf maart 2017 surseance van betaling verleend kreeg, te zijn gered. In de Heads of Agreement is vastgelegd dat interCaribbean over een periode van negen jaar 11.050.000 dollar (circa 20 miljoen gulden) beschikbaar stelt. Dit wordt geleend van CIBC FirstCaribbean International Bank elders in de regio.

Er was een kort geding van Insel-bewindvoerder Rogier van den Heuvel nodig om interCaribbean een duwtje te geven. Het gerecht veroordeelde interCaribbean op 28 december tot het betalen van een dwangsom van 500.000 dollar als er geen garantie op tafel zou komen. Mede vanwege dat vonnis besliste de rechter-commissaris diezelfde dag om de goedkeuring van het crediteurenakkoord opnieuw uit te stellen, nu tot 15 januari.

Behalve zekerheid moeten ook de Curaçaose burgerluchtvaartautoriteit CCAA en vooral minister Zita Jesus-Leito (PAR) van Verkeer de directie van interCaribbean geruststellen dat de aan Insel afgegeven vergunningen niet in gevaar komen nu in eerste instantie is gekozen voor een overnamestructuur waarbij de overheid 51 procent van het vruchtgebruik van de aandelen heeft. Want daar wringt de schoen, zo bleek tijdens de behandeling van het kort geding.

De koper wil uiteraard wel alle mogelijke invloed op de bedrijfsvoering. Zo uitte Trevor Sadler, ceo van interCaribbean, tegenover de kortgedingrechter zijn zorgen over het oplopen van de schulden van Insel en het feit dat er ‘niet 90 maar nog 130 medewerkers’ op de Insel-paylist staan.

De garantie, nodig om de rechter te overtuigen dat de crediteuren betaald zullen worden zoals is overeengekomen, lijkt nu in orde. Het is nog onbekend welk antwoord de minister en CCAA aan het luchtvaartbedrijf hebben.

Bron: Antilliaans Dagblad

2 Reacties op “AD | InterCaribbean Airways stelt zekerheid

  1. Het ene gat vullen met het andere.

  2. het feit dat er ‘niet 90 maar nog 130 medewerkers’ op de Insel-paylist staan.

    En dat zullen mensen zijn met een flink salaris!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *