AD | InterCaribbean wil meer invloed

‘Plan B overnamestructuur Insel Air op tafel’

Willemstad – Luchtvaartmaatschappij interCaribbean Airways heeft een nieuw voorstel gedaan voor een overnamestructuur van Insel Air International. Dat is nodig om de bank te overtuigen die de investering op Curaçao moet financieren.

De luchtvaartmaatschappij heeft grote bezwaren tegen de huidige structuur waarbij de Curaçaose overheid vruchtgebruik heeft op 51 procent van de aandelen. Daarvoor is gekozen om de vergunningen van Insel veilig te stellen.

,,We nemen 100 procent van de schuld over voor 49 procent zeggenschap”, verwoordde ceo Trevor Sadler het grote pijnpunt van interCaribbean tijdens een kort geding gistermiddag. InterCaribbean wil snel aan de slag op het eiland, maar niet op deze manier. De ceo dringt aan op een snelle oplossing, want de afgelopen anderhalve maand heeft hij de schuld van Insel verder zien oplopen. Ook blijken er nog steeds 130 medewerkers op de payroll te staan in plaats van 90. ,,We verliezen tijd en geld.”

Bewindvoerder Rogier van den Heuvel wil met de rechtszaak druk op de ketel zetten om alsnog de vereiste zekerheidstelling los te krijgen bij de luchtvaartmaatschappij die is gevestigd in de Turks- en Caicoseilanden. Alleen daarmee kan de rechter-commissaris op vrijdag 28 december het akkoord goedkeuren. Op verzoek van de bewindvoerder zelf deed de kortgedingrechter gisteren geen uitspraak. Van den Heuvel wil de vordering en dwangsom die hij eist niet intrekken, maar gaat ervanuit dat het zo ver niet hoeft te komen.

,,We hebben goede gesprekken gehad en ik ga ervanuit dat het goed komt. Een genoegzame zekerheid hoeft ook niet per se een bankgarantie te zijn. Dat mag ook anders geregeld worden.”

De Insel-bewindvoerder heeft begrip voor het standpunt van de advocaat van interCaribbean, Arndt van Hoof, wat betreft de structuur van het aandeelhouderschap.

,,Hoe de overheid daarmee omgaat is in wezen in strijd met de wet”, zegt Van den Heuvel. Maar wat hem betreft is het nu eerst zaak om ervoor te zorgen dat er een einde komt aan de surseance met de tijdelijke constructie waarbij de overheid het vruchtgebruik heeft. ,,Daarna kan in alle rust nagedacht worden over een andere structuur.”

Maar die tijdelijke juridische structuur staat nu juist een zekerheidstelling in de weg, legt Van Hoof uit aan de rechter. In de Heads of Agreement is vastgelegd dat interCaribbean over een periode van negen jaar 11.050.000 dollar beschikbaar stelt ten behoeve van de crediteuren.

,,De bank die moet financieren wil ook het nodige onderzoek doen”, zegt Van Hoof. ,,Daarbij speelt onder andere mee dat 11 miljoen dollar wordt geïnvesteerd en er geen invloed mogelijk is op de bedrijfsvoering. Daardoor kan op dit moment geen bankgarantie worden verkregen.”

Volgens Van Hoof ligt er inmiddels een alternatief op tafel, een ‘Plan B met een natuurlijke persoon’. Nadat de rechter vraagt of hij nog iets toe te voegen heeft aan wat de advocaat en de bewindvoerder al naar voren hebben gebracht, zegt Sandler dat interCaribbean er klaar voor is en in staat is om Insel over te nemen.

,,Wij hebben 26 jaar ervaring en vliegen op 22 steden. Alle vliegtuigen zijn in ons bezit, er is er niet één geleased. We werken ook al 20 jaar samen met onze bank CIBC FirstCaribbean International Bank. Wat wij graag willen is dat we de noodzakelijke due diligence met onze bank kunnen afronden.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Een Reactie op “AD | InterCaribbean wil meer invloed

  1. Lijkt me dat dit al akkoord was.. je kan niet opeens daarna de onderhandelingen veranderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *