AD | Internaten ruim helft gekort

Huize Sint Jozef, Rose Pelletier en Kas Bruder Pius | Jeu Olimpio

Willemstad – De Fundashon Guia, Eduka i Forma (FGEF) heeft zich bij minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) Hensley Koeiman (MAN) beklaagd over het feit dat de stichting zonder mededeling vooraf is gekort op de subsidie.

Dat blijkt uit een brief aan de minister, die onder andere ook naar de Staten is gestuurd. De stichting, waaronder drie internaten vallen – Huize St. Jozef, Huize Rose Pelletier en Kas Bruder Pius – kreeg in plaats van de begrote ruim 7,9 miljoen gulden een bedrag van circa 3,6 miljoen gulden toegekend; minder dan de helft. De stichting rekent voor dat de korting een bedrag beslaat van het salaris van 22 medewerkers.

,,Wij hebben dit als zeer onprettig en onprofessioneel ervaren, nu wij op grond van de door u genomen onverwachte beslissing, niet aan onze maandelijkse verplichtingen kunnen voldoen, althans niet geheel. De stichting ging ervan uit dat de subsidie op basis van de ingediende begroting 2018 toegekend was, temeer omdat de begroting meerdere malen met de medewerkers van SOAW werd besproken en aangepast, dan wel gecorrigeerd om zo goed mogelijk aan alle vereisten te voldoen”, zo schrijven voorzitter Ostara Adoptie en secretaris Janice Leolina.

De stichting stelt op deze manier niet de kwaliteit van zorg aan de jongeren in de internaten te kunnen garanderen. Nog afgezien van de ongewenste situatie dat er personeel zou moeten afvloeien.

,,Een acute maatregel die door deze onverwachte handeling uwerzijds door ons genomen kan worden is de afdracht van sociale lasten te vertragen, wat op de lange termijn toch schadelijk is voor de organisatie”, zo wordt geopperd in de brief die ook naar de Sociale Verzekeringsbank (SVB) is gestuurd.

Adoptie en Leolina stellen in hun brief: ,

,Gedurende de laatste jaren, zeker sedert 2013, hebben wij de nodige interne exercities gedaan om te bezuinigen waardoor wij de instellingen tot op heden operatief hebben kunnen houden. Een van de laatste maatregelen die we genomen hebben om kosten te besparen is het onderbrengen van alle drie de internaten onder een dak.”

Het Antilliaans Dagblad heeft contact gezocht met minister Koeiman, die bevestigde dat alle stichtingen gekort zijn op hun subsidie. Over deze specifieke casus kon hij niet veel zeggen. Het is niet gelukt contact te krijgen met vertegenwoordigers van de stichting of de internaten.

Huize Sint Jozef heeft een opvangcapaciteit voor 96 jongens en meisjes tussen de vier en veertien jaar oud. Rose Pelletier is voor meisjes van 14 tot en met 18 jaar en Kas Bruder Pius vangt zwangere tieners en tienermoeders op tot 18 jaar.

Bron: Antilliaans Dagblad

8 Reacties op “AD | Internaten ruim helft gekort

 1. Bezuinigingen zijn altijd aan de orde geweest. Tegenwoordig worden ze aangekondigd met of niet onderbouwt met een verhaal. Scherpenheuvel, een van de eerste internaten op Curacao onder leiding van de Fraters van Tilburg heeft voor zijn lokale werknemers nimmer een pensioenregeling op poten gezet. Alle fraters die vanwege leeftijd aftraden hadden hun zaken wel op orde voor de oude dag. Is dit acceptabel of kunnen wij dit afschrijven als zijnde “ niet aan de orde”, “nooit aangekaart en daardoor verjaart”? Foei, mensen van een organisatie van “GOD”?

 2. Dat Koeiman een onbenul is, weten we al nu blijkt dat de man ook geen fatsoen heeft. Van iemand die moeiteloos in een regering met Schotte, Wilsoe, Cooper, e.a. zit, kunnen wij niet veel verwachten natuurlijk.

 3. Geen wonder een begrotingstekort van 40 milj, met al die mega uitgaven, consultants, insel etc. En dan bezuinigen op de minderbedeelden. WoW, wat is dit voor club zeg??

 4. wladimiro matos

  Wat krijgen we nou ?
  Eerst werden de oudjes kaalgeplukt. Nu komen de kindertjes
  aan de beurt. Een schandalige manier om de armoede te bestrijden !
  Is de bodem van de schatkist van het Land Curacao in zicht ?
  Begin sowieso met het verlagen van de salarissen en riante emolumenten van ministers en statenleden met 25%.
  En blijf vooral af van het welzijn van deze kansarme internaats-kinderen.

 5. Ook dit is weer zo vreemd , ik vind het weer vreemd .
  Heel vreemd !
  Regeren is vooruit denken ! maar ja nos mes por .

 6. Het was al kommer en kwel. Deze bezuiniging zal de gemeenschap binnenkort duur betalen. Erg kortzichtig beleid.

 7. inderdaad een grote schande….
  ik hoopte dat dit kabinet zijn sociale gezicht zou laten zien…
  hiermee bewijzen ze het tegendeel,

  grote schande!!!!!

 8. Schande. Wel 25 miljoen aan een paar bevriende overheids consultants. 33 miljoen Insel Air, 100 miljoen megatje pier, etc.
  De jeugd is de toekomt maar zonder opvoeding en scholing is Curacao verloren. Deze regering lijkt druk bezig te zijn met het schrappen van alle sociale voorzieningen voor onze jeugd en de minderbedeelden. Klaag straks dan ook niet als Curacao een soort ghetto is geworden waar niemand meer de straat op durft. Toeristen moeten niets van ghetto landen hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *