AD | Inval bij accountant KPMG om witwaszaak

Curaçao, het eiland waar de witwaszaak zich afspeelde. © Fotobureau Ruud Rogier

Opsporingsdiensten hebben een inval gedaan op het hoofdkantoor van KPMG in Amstelveen. Ze zoeken digitale informatie in verband met een grote witwaszaak op Curaçao.

Het onderzoek vindt plaats op verzoek van het OM op Curaçao. Woensdag is al een huiszoeking gedaan op het kantoor van KPMG op Curaçao, waarbij informatie in beslag werd genomen. Volgens de opsporingsdiensten is er op de KPMG-servers in Amstelveen mogelijk ook informatie opgeslagen.

Dat bleek echter niet het geval, stelt een woordvoerder van KPMG. Het bezoek was daardoor van korte duur.  Uiteindelijk is de informatie geleverd door het internationale moederconcern KPMG International. Het Nederlandse OM zei enkel dat ,,er een uitvoering van een verzoek tot rechtshulp is geweest”.

Volgens een welingelichte bron ligt het onderzoek in het verlengde van het langlopende strafonderzoek Cymbal dat momenteel bij de rechtbank Zwolle ligt. Een familie uit Curaçao wordt daarbij verdacht van het witwassen van 320 miljoen dollar.

‘Dollartoerisme’

De familie zou vanaf 2004 op grote schaal gebruik hebben gemaakt van ‘dollartoerisme’ uit Venezuela. Criminele Venezolanen kochten  zogenaamd goederen bij een van de bedrijven van de familie, maar in werkelijkheid kochten ze Amerikaanse dollars tegen een commissie. Diezelfde dollars verkochten ze vervolgens met winst in Venezuela, waar buitenlandse valuta’s schaars zijn.

Het OM ziet de familie als rentmeester voor de criminele wereld van Zuid-Amerika en daarmee als criminele organisatie. Een van de klanten en leveranciers van dollars zou de Curaçaose gokbaas Robbie dos Santos zijn. Hij is in 2016 veroordeeld voor fraude en witwassen van ruim 34 miljoen euro.

Bron: Algemeen Dagblad

2 Reacties op “AD | Inval bij accountant KPMG om witwaszaak

  1. Uiteraard kan het witwassen Gianni Schob niet zijn opgevallen.

    De omzet van de lingeriewinkel in Punda was slechts 10 maal de omzet van de MCB.

  2. De betrokken accountant, Gianni Schob, is nu directeur bij EY.

    Hij hoeft uiteraard geen schuld te hebben aan de honderden miljoenen witwassen bij zijn klant, maar het is wel vreemd dat je dat als accountant niet opvalt.

    Een belangrijker aanwijzing voor zijn schuld in deze witwaszaak is dat hij in deze in Nederland voor de tuchtrechter is gedaagd. En dat wordt je niet als je alleen vals hebt gezongen in de kerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *