AD | Irritaties bij OM over NOS-blog

De 47-jarige douanier Nestor Sanchez werd vorige week veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf voor het transport van 268 kilo cocaïne tussen Curaçao en Sint Maarten op 30 januari met InselAir

Willemstad – In een persbericht laten de Openbare Ministeries van Sint Maarten en van Curaçao weten dat er intensief is samengewerkt in het onderzoek Accordion.

De aanleiding om dit nadrukkelijk onder de aandacht te brengen is een blog op de website van de Nederlandse Omroep Stichting (NOS) van de Curaçaose correspondent Dick Drayer over een rechtszaak tegen een douanebeambte op Sint Maarten. De 47-jarige Nestor Sanchez werd vorige week veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf voor het transport van 268 kilo cocaïne tussen Curaçao en Sint Maarten op 30 januari dit jaar. De eis was acht jaar.

Sanchez werd vrijgesproken van lidmaatschap van een criminele bende, omdat de aanklacht werd beperkt tot dat ene transport. De rechter merkt in zijn vonnis op dat hij gebruik moet hebben gemaakt van zijn netwerk bij het transportbedrijf Swiss Cargo Services op Curaçao, de luchthavenpolitie van Curaçao en/of de douane op Curaçao en Sint Maarten. Daaruit concludeert Drayer dat de rechter van mening is dat Sanchez wel degelijk lid was van een criminele bende, maar dat hij op dit punt moest worden vrijgesproken omdat het OM heeft nagelaten andere drugstransporten in de tenlastelegging op te nemen. Tekort aan personeel zou daaraan ten grondslag liggen:

,,Kennelijk is het tekort aan juristen en opsporingsambtenaren op St. Maarten zo nijpend, dat een telefoontje naar de collega’s op Curaçao er niet in zat.” En: ,,Iedereen gaat vrijuit, want het OM heeft geen mensen om al die boefjes te vangen; en ook geen kwartje om collega’s in Curaçao te bellen, zodat ze daar op de luchthaven een justitiële schoonmaak kunnen houden.”

De OM’s op beide eilanden verweren zich tegen deze weergave van de zaak. Er was juist sprake van ‘een intensieve samenwerking tussen beide OM’s’. Daarbij is de betrokkenheid van twee douanebeambten aan het licht gebracht (de rechtszaak tegen de tweede verdachte is wegens ziekte van deze persoon uitgesteld, red.). Van een personeelstekort als oorzaak voor het niet vervolgen van andere verdachten is volgens de persverklaring geen sprake.

De reden dat de aanklacht werd beperkt tot één transport is dat niet is gebleken dat er eerdere drugstransporten door betrokkenen zijn uitgevoerd: ,,De samenwerking kwam pas aan het licht bij de laatste partij.”

Voor de rechter bleek die ene partij te mager om te kunnen spreken van een criminele organisatie. Volgens het OM omdat het een juridisch vereiste is dat er sprake is van een duurzame samenwerking. Het OM Sint Maarten beraadt zich nog of het op dit punt in hoger beroep gaat.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *