28 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Isla: 50% korten

HomeMediaAD | Isla: 50% korten
Aannemersbedrijven eisen informatie | Extra

Willemstad – Aannemersbedrijven werkzaam voor Refineria Isla Curaçao, dochterbedrijf van het in een diepe crisis verkerende Petróleos de Venezuela (PdVSA), is verzocht hun kosten met de helft terug te brengen.

Dit heeft geleid tot onrust onder de aannemers omdat het een grote financiële aderlating betekent voor hun bedrijfsvoering. Ook werknemers van deze aannemingsondernemingen werkzaam op het Isla-terrein vrezen verlies van banen.

Een en ander is voor de Antilliaanse Aannemers Vereniging (AAV) reden de directie van Refineria Isla formeel om uitleg te vragen. Het Antilliaans Dagblad heeft een brief van het AAV-bestuur aan Isla-directeur Vanessa Flores. Uit de brief spreekt grote bezorgdheid.

Het blijkt dat diverse aannemers onlangs zijn benaderd door Isla-functionaris Edmundo Mirabel, met het verzoek de kosten met 50 procent te reduceren en om dit op de kortst mogelijke termijn in een voorstel vast te leggen.
Dit was reden voor deze bedrijven zich te melden bij hun belangenvereniging.

Het AAV-bestuur heeft dit ‘informele’ verzoek van Isla intussen intern besproken. Besloten is de door PdVSA geëxploiteerde raffinaderij om opheldering te vragen. De aannemersvereniging wil snel een ‘formeel’ standpunt van Isla-directeur Flores. Zo schrijft AAV-voorzitter Sherman Ignacius.
Deze krant verneemt dat de aannemers binnenkort een vergadering hebben met vakbond SGTK (Sindikato General di Trahadornan di Kòrsou). Deze bond had afgelopen week op initiatief van de Isla een bijeenkomst met de leiding van de raffinaderij, berichtte de Èxtra in het weekend. Ook daarin werd gemeld dat de aannemers met 50 procent zullen worden gekort. Daarop heeft SGTK te kennen gegeven dat als de aannemingsbedrijven moeten snijden in de kosten dit zeker personele gevolgen zal hebben.

Uit de brief van AAV aan Isla wordt duidelijk dat diverse aannemers al veel langer te maken hebben met minder werk voor de raffinaderij, omdat reeds is gekort op zowel de hoeveelheid contracten als de omvang ervan. Dit heeft nu al financiële consequenties voor de bedrijven, aldus Ignacius.

De AAV-voorman wil formeel weten wat de argumentatie is van de Isla om de kosten te halveren. Immers, zo schrijft Ignacius, de directie van Refineria Isla liet nog vorig jaar weten dat de raffinaderij haar contractuele verplichtingen jegens leveranciers nakomt, met de toevoeging dat ‘er geen reden voor bezorgdheid was’.

AAV wil het van Flores zelf horen

Blijkbaar wil de aannemersvereniging AAV het van directeur Vanessa Flores zelf horen, maar het is algemeen bekend dat de Isla vrijwel stilligt. Er is al maanden, al bijna een jaar, geen toevoer van ruwe olie en dus ook geen output. PdVSA in Venezuela verkeert in zeer grote problemen, door beslaglegging na beslaglegging en telkens nieuwe astronomische schulden. Ook de aangescherpte sancties van de Verenigde Staten, bedoeld om president Nicolás Maduro uit het zadel te wippen, leggen het staatsbedrijf lam.

Isla op Curaçao kon nog enige tijd vooruit met de inkomsten uit de verkopen van brandstofproducten aan overheids-nv Curoil, maar de laatste kocht low sulfur diesel al in het buitenland en doet nu hetzelfde met benzine en fuel oil (stookolie). De schuld aan huisbaas Refineria di Kòrsou (RdK) en vooral aan Curaçao Refinery Utilities (CRU) loopt op en Isla liet onlangs weten dat de raffinaderij op deze manier de jaarwisseling niet haalt. Het zou eerder een kwestie van enkele maanden zijn totdat de cashflow opdroogt.

Toch wil AAV formeel antwoord van directeur Flores. En op de vraag van haar collega Edmundo Mirabel om van de aannemers een voorstel te krijgen – dit had afgelopen donderdag 7 maart al moeten zijn ingediend – stelt het aannemersbestuur dat het meer voor de hand ligt dat dit afkomstig is van de Isla zelf.

,,Aangezien onze leden niet hun contractuele verplichtingen schenden”, zo eindigt de brief van voorzitter Ignacius met een duidelijke boodschap. De AAV hoopt uiterlijk vandaag, maandag 11 maart, antwoord te krijgen van Refineria Isla.

Directe en indirecte impact

De schattingen van het aantal werknemers werkzaam bij (onder)aannemers die diensten leveren aan Isla lopen nogal uiteen. Het effect van de Isla op de werkgelegenheid is groot. Een officiële presentatie van het voormalige Multidisciplinair Projectteam (MDPT) ten behoeve van de toekomst van de raffinaderij kwam uit op 1.100 directe arbeidsplaatsen en maar liefst 2.000 tot 3.000 indirecte banen. Maar dat geeft nog geen antwoord op de vraag hoeveel werklieden van aannemers afhankelijk zijn van de Isla.

De krant Èxtra berichtte zaterdag zo’n 750. Doorgaans wordt gerekend met ongeveer evenveel indirect als dat er direct bij Refineria Isla in dienst zijn. De Isla-woordvoerder gaf onlangs desgevraagd aan het Antilliaans Dagblad te kennen dat er 1.025 personen in vaste dienst zijn.

De raffinaderij, gebouwd en tot 1985 in eigendom geëxploiteerd door Shell waarna zij werd overgedaan aan de Curaçaose overheid die in PdVSA een nieuwe huurder/operator vond, wordt al een eeuw gezien als van belang voor het behoud van de relatief hoge levensstandaard op het eiland.

De Isla was volgens het MDPT tot voor kort goed voor 11 tot 13 procent van het bruto binnenlands product (bbp) en zorgde voor 17 procent van de buitenlandse deviezen (de Centrale Bank CBCS rekende in 2017 met 13 procent, terwijl ‘bunkering’ nog eens 13 procent voor haar rekening nam).

De Isla heeft ook impact op de bedrijvigheid voor de haven en luchthavenactiviteiten en is verder van belang voor nutsbedrijf Aqualectra en tot voor kort ook voor brandstofdistributiebedrijf Curoil. Refineria Isla was ook sponsor en donateur voor onder andere sport en cultuur.

Bron: Antilliaans Dagblad

4 reacties

  1. De aannemers snappen niet dat de ISLA in zwaar weer zit ? Onder welk liggen die te slapen ? Je hoeft echt geen Sherlock Holmes te zijn om te mogen concluderen dat het over en uit is met de ISLA. Geen olie om te raffineren betekent gewoon geen inkomsten, het kan niet makkelijker.
    Wat denkt men te gaan horen wanneer ze het nogmaals van iemand anders horen ? Dat het ineens anders is ?

    Het wordt tijd dat iedereen eens met beide benen op de grond terecht gaat komen. Hier zit werkelijk iedereen in de ontkenningsfase TOT het moment dat het schip werkelijk ten onder gaat. I.p.v. op tijd te gaan zoeken naar een pomp om het schip leeg te pompen of reddingsvesten of over te stappen op een andere boot, hoopt men hier dat er ineens een redding uit de hoge hoed wordt getoverd. En keer op keer krijgen we dan weer een koude douche.
    Er is een mooi gezegde: Proper Planning Prevents Piss Poor Performance.

    Omdat we hier niet aan Prope Planning doen is het iedere keer een Piss Poor Performance.
    Wanneer gaan we het GVD een keer leren. Een ezel stoot zich over het algemeen niet 2 x aan dezelfde steen, maar hier lopen we continu tegen dezelfde steen aan en leren er niets van. Dan zijn we dus dommer dan ezels.

  2. Hee domme Cova , Leg je mensen äanhangers “eens uit dat als een bedrijf maar op 50% omzet kan draaien je geen 100% kan uitbetalen, of je moet er 50% op de strrat kinkelen, nou daar heb je dus ook niks aan, nu woord het geld nog verdeeld????. Tuin Kabouter ga die mensen uit leggen hoe de vork in de steel zit, of kan jij alleen maar de boel op stelten zetten en ze aan het stakken ztten, waar zij nu de ruimen te eten van krijgen, bijdehandje heb je nu je zin! Cova de bostuin kabouter!

  3. Sterfhuis constructie. Cova zal niet gekort worden en zal zeker zelf ook niet korten om zijn volgers te helpen. Hij zal het alleen maar toejuichen, zodat hij nog een maand extra salaris krijgt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties