AD | ‘Isla kan zo niet lang doorgaan’

‘We draaien momenteel elk dubbeltje driemaal om’ | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Refineria Isla Curaçao betaalt alle personeelsleden en leveranciers volledig en op tijd, maar de woordvoerder van de PdVSA-raffinaderij zou naar eigen zeggen ‘liegen als ik zou beweren dat dit ook tot en met eind 2019 het geval is’.

De door Petróleos de Venezuela gerunde raffinaderij heeft volgens woordvoerder Earl Balborda het proces om de Isla na maanden stilstand op te starten weer moeten staken. Reden: er is geen of onvoldoende ruwe olie voorradig. De levering vanuit Venezuela is stopgezet. Volgens Balborda is dat ‘niet vanwege de politieke situatie in Venezuela’, maar door de beslagleggingen op scheepsladingen.

Hij wijst op een tanker die in december vorig jaar aanmeerde aan de olieterminal in Bullenbaai. Het schip ligt er nog, omdat er door internationale partijen beslag is gelegd op de inhoud die deels van PdVSA en deels van Isla is. Er is een rechtszaak over gevoerd en gewonnen, zegt Balborda, maar het schip mag nu niet terugkeren voor het halen van nieuwe ladingen.

Dit maakt dat de situatie binnen de Curaçaose raffinaderij nijpend wordt. Voor de komende twee maanden is het nog oké en vol te houden – ‘niet acuut dus’ – maar als de toevoer van ruwe olie uitblijft, zal Isla de jaarwisseling niet halen. De Curaçao Refinery Utilities (CRU), die de raffinaderij van stroom, stoom, water en luchtdruk voorziet, functioneert weer. Het probleem is echter het uitblijven van olie om die te verwerken tot te verkopen brandstofproducten.

Terwijl overheidsbedrijf Refineria di Kòrsou (RdK), eigenaar en dus huisbaas van de raffinaderij, volgens de woordvoerder een ‘audit uitvoert bij Isla’, draait Refineria Isla Curaçao op eigen krachten en ook eigen inkomsten. Dit is ook nodig in verband met de beslagen op PdVSA-rekeningen. Maar de Isla-donaties zijn gestaakt, er is sprake van scherpe interne kostenbeheersing en ook uitstel van het doen van uitgaven die even kunnen wachten.

,,Wij draaien momenteel elk dubbeltje driemaal om”, zegt de woordvoerder, die eraan toevoegt dat er nog geen stappen zijn ondernomen om personeel af te vloeien. Hij wijst er wel op dat PdVSA graag met de exploitatie van Isla verdergaat na 2019, maar dat er nog geen reactie is gekomen op het bod en interesse van PdVSA. Topfunctionarissen van PdVSA waren in het weekeinde op het eiland.

Bron: Antilliaans Dagblad

3 Reacties op “AD | ‘Isla kan zo niet lang doorgaan’

  1. Helaas een feestje zonder gedegen voorbereiding 😭..
    Daar kun je ziek van worden…🤒😷🤕

  2. @rioter, waar is het feest?

  3. Hoi, hoi, hoi! De bevolking van Curacao wordt (altijd met toestemming van de overheid) niet langer vergiftigd / gaat niet nog vroeger dood. Dus kan er positiever nieuws zijn? Waar is het feestje?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *