AD | ‘Isla voldoet aan norm’

Refineria: Lagere uitstoot ook door productieveranderingen andere industrieën

Willemstad – Refineria Isla verzet zich opnieuw tegen aantijgingen van stichting Schoon Milieu op Curaçao (Smoc) dat de door PdVSA geëxploiteerde raffinaderij niet voldoet aan de norm voor toegestane uitstoot.

,,Nu de meeste processen van de raffinaderij al een tijd stilliggen, wordt er beargumenteerd dat de daling van de gemeten SO2-concentratie dit jaar vergeleken met vorig jaar aan Isla toegeschreven dient te worden en dat daaruit geconcludeerd kan worden dat de uitstoot van Isla daarom hoger ligt dan de maximale norm.”

Maar, aldus Isla in een perscommuniqué dat afgelopen weekend werd uitgestuurd: ,,Dit strookt niet met de werkelijkheid, want daarbij wordt voorbijgegaan aan het feit dat andere industrieën binnen het Schottegat dit jaar ook productieveranderingen ondergaan hebben die ertoe geleid hebben dat ook zij dit jaar een substantieel lagere SO2-uitstoot hebben vergeleken met vorig jaar.”

Refineria Isla is een bedrijf dat naar eigen zeggen ‘zijn verantwoordelijkheid om zich aan de wet te houden zeer serieus neemt’. Het communiqué dat naar de media werd verzonden door Suzy Martina-Rooi, department head Social Investment: ,,Daarom betreuren wij het dat er recentelijk cijfers gepubliceerd zijn in de media met als doel een vertekend beeld te geven van hoe de raffinaderij de luchtkwaliteit overtreedt. Dit creëert verwarring binnen de gemeenschap en het draagt helaas niet bij aan het proces om gezamenlijk tot een oplossing te komen voor de toekomst.”

De SO2-metingen die de GGD Amsterdam (Geneeskundige en Gezondheidsdienst) verricht bij het meetstation van de Curaçaose overheid te Beth Chaim – de historische joodse begraafplaats direct onder de rook van Isla – geven, aldus benadrukt Isla, het resultaat van de gezamenlijke SO2-emissie van alle emissiebronnen binnen het Schottegatgebied: de raffinaderij, de CRU/BOO-energiecentrale, de dieselcentrale van nutsbedrijf Aqualectra, Asphalt Lake Recovery, schepen en voertuigen.

,,Gelet op het feit dat de bijdrage van SO2 niet afzonderlijk voor elke emissiebron gemeten kan worden heeft het gerecht, in het vonnis van 12 januari 2010, bepaald dat dit aan de hand van een model (Aermod) bepaald dient te worden. Dit is een internationaal geaccepteerde methode”, vervolgt het communiqué.

Bron: Antilliaans Dagblad

4 Reacties op “AD | ‘Isla voldoet aan norm’

  1. Valt dit niet onder rechten van de mens? Waar is de EU? Waar is die hobby groep Amnesty International?

  2. Mag je als groot bedrijf op deze rots wat zich nog nooit aan enige morele regel heeft gehouden zomaar ongestraft fake nieuws en leugens verspreiden? Wat drijft deze head social investment (…) om middels een dergelijk statement letterlijk over de lijken van haar medemens te gaan? Hoe kan je een dergelijke moraal als weldenkend mens ooit naar jezelf en je kinderen verantwoorden? Blijkbaar kan bij dit soort lieden geld heel veel goedmaken… head social destruction is een betere naam.

  3. Isla voldoet aan norm wat een foute redenering de norm is sinds jaar en dag overschreden aan priet praterij hebben wij niks aan.Mijn huis tot in de veranda voor en achter en rondom ons huis de vervuiiling gaat maar door.
    Een wit beschilder muur.dak,boeiboord veranderd binnen 1 maand in groene,zwarte en koper kleurige aanslag.De muren die geel zijn geschilder idem dito.Dus schei maar nu uit met de slogan Isla voldoet aan norm aan mijn hoela.Om misselijk van te worden bij deze foute en ziekmakende redenering.

  4. Als het aan de ISLA ligt zouden ze iedere schoorsteen onderbrengen in een aparte BV of NV en zo alle milieu eisen omzeilen.
    Dat de bevolking onder de rook jaarlijks 18 doden mag optekenen a.g.v. die uitstoot is niet zo belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *