AD | Jardim waarnemend president van CBCS

Onduidelijk is verantwoordelijk is voor Jardim’s benoeming | Extra

Willemstad – Financieel-economisch directeur José Jardim fungeert momenteel als waarnemend president van de Centrale Bank CBCS. Dat bevestigt de voorzitter van de raad van commissarissen (RvC) Etienne Ys desgevraagd.

Interim-president Bob Traa, die na zijn aanstelling door de RvC medio 2019, onlangs vroegtijdig zijn ontslag indiende, nam afgelopen vrijdag afscheid. Hoewel zijn contract nog tot en met eind dit jaar loopt, was 20 december zijn laatste werkdag.

Ook directeur-secretaris Leila Matroos-Lasten, die eerder – vóór de aanstelling van Traa – optrad als president ad interim, is met vakantie. Aldus president-commissaris Ys. Daardoor is er momenteel één lid van de raad van bestuur (RvB) van de CBCS aanwezig en dat is Jardim. Ook voorheen, toen Matroos-Lasten interim was, trad Jardim op als waarnemer van de Centrale Bank-president.

Deze situatie geldt in principe tot en met 31 december. Ys tegenover het Antilliaans Dagblad: ,,Traa wijst zijn waarnemer aan tot 31 december. Daarna kan de RvC beslissen.” Of dat eerste is gebeurd, kan echter niet worden bevestigd.

Het Centrale Bankstatuut meldt in artikel 19 lid 5: ,,Bij afwezigheid of ontstentenis van de president wordt diens functie waargenomen door de directeur, die daartoe door de president wordt aangewezen, bij gebreke waarvan deze aanwijzing geschiedt door de voorzitter van de raad van commissarissen”.

Het is dus RvC-voorzitter Ys die hierover beslist, wellicht na overleg hierover met de overige zes RvC-leden, waarvan er drie zijn voorgedragen namens Curaçao en drie namens Sint Maarten.

Het zal nog even duren voordat een nieuwe president (ad interim) kan worden aangesteld, gezien de werving, de vereiste screening en de instemming van de landen. Daardoor zijn er de komende tijd vanuit de CBCS slechts twee kandidaten voor het president-waarnemerschap: Matroos-Lasten en Jardim.

Eerstgenoemde kreeg het afgelopen jaar te kampen met de ‘kwestie-Neysa’, waarvoor zij een formele waarschuwing als sanctie kreeg opgelegd omdat de RvC had vastgesteld dat sprake is geweest van schending van de geheimhoudingsplicht door Matroos-Lasten.

Bovendien werd door gedupeerde aangifte gedaan tegen de directeur-secretaris, in verband waarmee het Openbaar Ministerie een feitenonderzoek instelde.

Over dit feitenonderzoek door het OM, dat in het kader van de onafhankelijkheid is overgedragen aan de Landsrecherche op Aruba onder aansturing van de procureur-generaal van Aruba, is nog niets bekendgemaakt. Matroos-Lasten geldt niet als verdachte. Mocht op zeker moment blijken dat dit wel het geval is, dan kan naar het oordeel van de RvC het directielid van de CBCS niet langer aanblijven en zal de voorlopige sanctie naar alle waarschijnlijkheid worden aangepast.

Matroos-Lasten en Jardim werden twee jaar geleden, in november 2017, beiden aangesteld in de raad van bestuur van de Centrale Bank.

Jardim kwam publiekelijk vooral in beeld als degene die door middel van de noodregeling in juli 2018 de strijd aanbond tegen de Amerikaanse Ennia-eigenaar Hushang Ansary, die grote hoeveelheden geld aan het verzekeringsbedrijf heeft onttrokken.

Ook is Jardim na het vertrek van Traa belast met de noodregeling bij Girobank, in december 2013 ingesteld, en de ‘gecontroleerde afwikkeling’ waartoe nu is besloten.

Bron: Antilliaans Dagblad

17 Reacties op “AD | Jardim waarnemend president van CBCS

 1. Curacao revisited

  @kk: ik schat in dat Cbcs voor zowel apc als ennia “de rust gaat bewaren” wat in laymen’s terms betekent dat ze de problemen op de lange baan vooruit gaan schuiven. Bob traa is weg, dus niemand weer houdt ennia en Cbcs om een fictieve ennia jaarrekening in elkaar te draaien waarbij men er vanuit gaat dat ansary toch wel gaat betalen. Zelfde opzet met de klesch groep: je doet net alsof er in de toekomst geinvesteerd wordt zodat je nu tijd koopt, en als die investering later niet komt dan kan je altijd dan nog iemand anders de schuld geven

 2. ….”CBCS is ook opvallend stil over de gevolgen van girobank op APC. Zowel qua good governance (Martis zit in rvb apc en rvc girobank) is het totaal fout geweest als qua beleggings beleid (teveel concentratie risico).”……

  @CR: Ja de CBCS directie zit in een “lastig” parket en is natuurlijk erg stil. Eén van de interim presidenten heeft daar (APC) nog niet zo lang geleden zelf aan het roer gestaan en mede het geconcentreerde beleggingsbeleid bepaald.

 3. Curacao revisited

  @kk: en cbcs is ook opvallend stil over de gevolgen van girobank op apc. Zowel qua good governance (Martis zit in rvb apc en rvc girobank) is het totaal fout geweest als qua beleggings beleid (teveel concentratie risico). Een goede toezichthouder zou dc op basis van de apc dekkingsgraad na verlies giro erop aandringen dat apc rechten gaat korten, indexatie gaat minderen en ook bestuurders (Martis en Kruithof) aan de tand voelen. Ik krijg niet de indruk dat ook maar iemand binnen cbcs dit soort gevolgen overziet dus komende tijd gaat er niets gebeuren om “de rust te bewaren”

 4. Curacao revisited

  @kk; ik heb 3 jaar geleden een conferentie bij cbcs bijgewoond over rekenrente en daar was ook een cbcs spreker (Mike veenboer). Zijn betoog was dat er eigenlijk geen echte rekenrente bestaat en dat cbcs zich daarom er niet over gaat uitspreken. Die attitude komt er eigenlijk op neer dat niemand binnen cbcs zijn vingers wil branden of onze pensioen fondsen en verzekeraars solvabel zijn en dat wij net zoals bij girobank ennia en bdo maar passief de boel gaan observeren totdat de boel weer eens misloopt. Ook bizar dat cbcs kennelijk zo arrogant is om geen actuaris in dienst te nemen (Mike is analist): de cbcs kennis over or pensioenfondsen en verzekeraars is minimaal

 5. ….”Cbcs staat ook bekend om zijn cultuur van congresjes en studies wat de cultuur van zelfingenomenheid alleen maar versterkt”….

  Overal waar de CBCS toezichtshouders binnen komen slaan ze een flater, één vanwege hun ongelovelijke achterlopersrol op het gebied comprehensive and risk based audit.

  En ten tweede omdat ze zich voordoen alsof ze alle wijsheid in pacht hebben terwijl de gemiddelde CBCS toezichthouder zwaar ondergeschoold is in
  External Reporting kennis (IFRS / IAS ) en controletechnische kennis en
  decent communicatie skills ( rapporten en bevindingen draften zonder ruggespraak met de client etc)

  Ten derde omdat ze nog steeds de te controleren entiteiten binnenwandelen met een air van zelfingenomenheid, eisen en hoogmoed die zwaar achterhaald is en niet in het tijdsbeeld van 2019 past.

 6. Curacao revisited

  @kk: ik denk echt dat de enige manier om de cbcs impasse van corruptie en incompetentie te doorbreken is om cbcs zelf onder curatele te stellen (DNB, IMF etc) en de helft van de mensen naar huis te sturen. Cbcs medewerkers hebben het veel te gemakkelijk gehad met hoge salarissen en bonussen zonder er echt voor te hoeven werken omdat loyaliteit belangrijker was dan presteren. Cbcs staat ook bekend om zijn cultuur van congresjes en studies wat de cultuur van zelfingenomenheid alleen maar versterkt.
  Mijn advies: ontsla 50% van het personeel (als ze echt zo goed zijn hebben ze zo een andere baan), verhuur 50% van dat belachelijk groot en dure gebouw uit, en maak de overige 50% van de medewerkers duidelijk dat het 2 voor twaalf is, en dat iedereen die niet presteert zijn biezen kan pakken

 7. ……”Mijn overall conclusie is dat CBCS, met alle politieke inmenging van figuren als Etienne Ys en vriendjes politiek benoemingen van Leila Matroos -Lasten, een corrupte bende is”…..

  @CR Denk dat je er niet ver vandaan zit met je conclusie.

  In ieder geval allemaal chanteerbaar omdat ze bij elkaar in het krijt staan vanwege toegespeelde baantjes, of weggekeken hebben van zaken waar ze juist hadden moeten ingrijpen.

 8. Curacao revisited

  Mijn overall conclusie is dat cbcs met alle politieke inmenging van figuren als ys en vriendjes politiek benoemingen van lasten een corrupte bende is.

 9. @Dpbt
  Weet welke kranten je leest, maar ik lees net dat het OM 4 en half jaar gevangenisstraf eist tegen Umpi Welvaart.

 10. @Drechi etc
  Allereerst zijn het niet ‘mijn rechtse partijen’ aangezien ik al mensenheugenis links stem en dat zal blijven doen.
  Verder weet ik niet waar je ‘Ladies’ vandaan haalt uiteraard als je zo goed meent te kunnen constateren althans dat ik tot de females behoor. Dus my advice ff nadenken voor je iets constateert.

 11. Brian Mariano

  Danki Drechi, wist niet dat hij vrij was.

  Ik ga hem meteen bellen voor een nieuwe bestelling.

 12. Curacao revisited

  @drechi: en wat heeft dit emotionele verhaal te maken met de geschiktheid van meneer jardim?

 13. Drechi pa bosnan Tur

  Eh Dames: even jullie aandacht voor het volgende:
  Umpi Welvaart, de meneer die jullie juichend beschimpt hebben, de “Fotograaf”, die “bolle van de krant” die door de heren in het gevang wel even aangepakt zou worden, heeft net zijn vrijheid gekregen. Hij is gevangene AF!!!!!
  Net voor de Kerst: Wat een Kerstcadeau voor de Zwarte YDK’s, behalve CR, Clapp-ass, KK, Brian, maar ook een woord van dank aan de echte Nederlanders die ons ook net als voornoemde dames constant afvallen: Het lijkt me zo dat ondanks, of zelfs dankzij jullie constante vuilbekkerij jegens ons, de autoriteiten jullie nu doorhebben…..
  Eindelijk gerechtigheid……

 14. Curacao revisited

  @drechi: waar heb ik ooit aangegeven jardim geschikt te vinden voor deze functie? Komt voor in referenties naar corruptie (https://www.quotenet.nl/quote-500/a104551/curacao-in-rep-en-roer-over-corruptiedocument-rond-centrale-bank-en-john-deuss-104551/) en is weer een YDK die wereld beroemd op Curacao is en totaal onbekend daar buiten

 15. Drechi pa bosnan Tur

  CR en William:
  Hij is toendertijd met goedvinden van JULLIE eigen rechtse partijen als een held toen (nu blijkt achteraf dat het paard van Troje) binnengehaald.
  Dus: “Sit on it, and rotate now Ladies….”

 16. Één van de weinige positieve kanten van Jardim is dat hij een intelligent persoon is en een uitstekende opleiding heeft genoten.
  Helaas houdt het daarbij op.

 17. Curacao revisited

  Leuke kranten koppen dat “jardim de strijd met ansary aanging” maar wat is er nu concreet bereikt? Er zijn nog steeds geen jaarrekeningen, advocaten kosten rijzen de pan uit, rvc ennia is incompleet en kan niet naar behoren functioneren omdat ze geen info krijgen, en je hebt een dure, overbetaalde en incompetente ennia directie. Verder is er niemand binnen cbcs met aantoonbare verzekerings kennis dus ik hou mijn hart vast voor de ennia polishouder.
  Ook heb ik de heer jardim niets zien ondernemen bij girobank en bdo, en niets ondernemen mbt onze totaal achterhaalde financiële supervisie waarvan giro, bdo en ennia de gevolgen zijn geweest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *