AD | JICN lek als een mandje

Het detentiecentrum op Bonaire staat onder toezicht van Nederland en valt onder de directe verantwoordelijkheid van de Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid, Ferdinand Grapperhaus | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Er is weer een mobiele telefoon aangetroffen in de cel van voormalig minister George Jamaloodin in de Justitiële Inrichting Caribisch Nederland (JICN) op Bonaire. Dat wordt bevestigd door het Openbaar Ministerie in Willemstad.

Het is vooralsnog onduidelijk of de telefoon in beslag is genomen en wat de maatregelen zijn die de gevangenisdirectie gaat nemen tegen Jamaloodin en of die überhaupt worden genomen. JICN-directeur Wibo de Vries was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Een telefonist liet tegenover deze krant weten dat De Vries ‘effe met wat bezig is’ en niet aan de telefoon kan komen. Hij belooft dat de krant later door een andere collega, die eveneens de pers te woord kan staan, zal worden teruggebeld. Later bleek dat de communicatie met JICN via de Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN) verloopt, waaraan deze krant vervolgens een aantal schriftelijke vragen heeft gesteld en voor beantwoording nog in afwachting is.

Het Openbaar Ministerie (OM) op Curaçao laat weten dat er door het OM in ieder geval geen strafrechtelijk onderzoek wordt ingesteld. ,,Het is ook voor ons onduidelijk of de gevangenis stappen gaat ondernemen; de gevangenis is uiteindelijk verantwoordelijk voor de gedetineerden die daar worden vastgehouden. Dat is geen pakje aan van het OM.”

Dit is de derde keer dat een mobiel is aangetroffen in de cel van Jamaloodin. Het detentiecentrum op Bonaire staat onder toezicht van Nederland en valt onder de directe verantwoordelijkheid van de Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid, Ferdinand Grapperhaus.

Begin december 2018 werd voor het eerst een mobiele telefoon aangetroffen in de cel van de splinternieuwe gevangenis van Bonaire. Ook toen was het onduidelijk hoe de telefoon de cel was binnengebracht in de aparte vleugel van het moderne complex waar Jamaloodin wordt vastgehouden. Er werd door het OM toen een rechtshulpverzoek gedaan om het mobieltje nader te onderzoeken, om er bijvoorbeeld achter te kunnen komen met wie Jamaloodin heeft gebeld en wat er is gecommuniceerd.

Jamaloodin was minister van Financiën in het Curaçaose kabinet-Schotte (2010-2012) en geldt onder andere als verdachte in de zaak Maximus in verband met de moord op PS-politicus Helmin Wiels in 2013. De rechter doet op 16 augustus uitspraak in de zaak.

Bron: Antilliaans Dagblad

3 Reacties op “AD | JICN lek als een mandje

  1. Zijn geprepareerde toestellen. Worden met medeweten van OM gesmokkeld. Gzlg meeluisteren met lullo ter verbetering van de onderzoeks resultaten .

  2. Mmmmm….extra kontrolerend personeel aanstellen ?

  3. Ongetwijfeld binnengebracht door de ratvocaten Peppie en Kokkie,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *