26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Jonckheer: ‘Alternatieven zoeken voor raffinage’

HomeMediaAD | Jonckheer: ‘Alternatieven zoeken voor raffinage’
Jonckheer: Voor nu blij met Klesch

Willemstad – Het is belangrijk voor de Curaçaose economie dat er een partij is gevonden die de raffinaderij wil overnemen. Maar Curaçao moet nu wel ogen en oren openhouden voor alternatieven. Want raffinage heeft z’n beste tijd gehad.

Dat zegt de voorzitter van de Kamer van Koophandel Billy Jonckheer in gesprek met het Antilliaans Dagblad. Jonckheer heeft geen kennis van de inhoud van het akkoord dat Refineria di Kòrsou (RdK) heeft gesloten met de Amerikaanse Klesch Group en kan dus alleen reageren op wat hij heeft gehoord en gelezen in de media.

,,Het lijkt een goede deal, met name omdat er nu ook een percentage moet worden afgedragen over de overslag van olievaten bij Bullenbaai. Dat is heel belangrijk.” De voorzitter van de Kamer van Koophandel gaat ervanuit dat de Project Management Organisatie van RdK haar werk goed heeft gedaan en ‘dat dit de beste deal is voor het eiland’.

,,De raffinaderij is belangrijk voor onze economie. Ik ben blij dat we een partij gevonden hebben.”

Maar tegelijkertijd is het zaak nu direct open te staan voor alternatieve nieuwe industrieën. Jonckheer:

,,Een raffinaderij heeft misschien nog tien, twintig jaar bestaansrecht, maar zeker geen vijftig of zestig jaar. Curaçao moet openstaan voor nieuwe industrieën. In 2007 was oliemaatschappij Exxon Mobil een van de grootste spelers ter wereld, nu is dat Apple.”

Jonckheer ziet een toekomst voor de dienstverlenende sector en denkt aan logistiek en toerisme. De Kamer van Koophandel heeft eerder dit jaar in het visiedocument ‘Ban sembra awe pa kosechá mañan’ (Vandaag zaaien om morgen te oogsten) de vinger gelegd op de zere plek van de neerwaartse spiraal van de economie. Ondernemingen en industrieën op het eiland zijn verouderd en sluiten niet aan op de ontwikkelingen in de wereld.

Door de zwakke economie doen meer mensen een beroep op het sociaal vangnet. De Kamer van Koophandel constateert bovendien een zorgwekkende trend: de verschuiving van hoogbetaalde naar laagbetaalde banen.

,,We moeten nu beginnen met veranderingen in het onderwijs en de immigratie van deskundigen, zodat de bevolking zich kan ontwikkelen”, zegt Jonckheer. ,,Niet alleen de volgende generatie moet worden voorbereid op de moderne wereldeconomie maar ook de huidige moet worden omgeschoold.”

Bron: Antilliaans Dagblad van 28 december 2019

25 reacties

  1. Helemaal eens met beflapas: deze man van 70 had allang zijn plek moeten vrijgeven maar vindt het maar al te leuk om alle aandacht te krijgen. Jonckheer is net zoals Romero en tromp veel te lang bij een organisatie (KVK) blijven zitten zodat we nu zitten opgescheept met een gedateerde KVK waar men nog het liefst per fax of post duif werkt

  2. Het Amerikaans engels zit vol met “Nederlandsche” woorden.

    Yankees is i.d.d. van Jan en Kees.
    Maar er zijn er meer:
    Plaatsnamen in New York
    (Nieuw Amsterdam)

    ● Brooklyn – Breukelen
    ● Harlem – Haarlem
    ● Coney Island – Konijnen eiland
    ● Broad street – Bredestraat
    ● Wall Street – Walstraat
    ●Hempstead – Heemstede
    ●Long Island – ‘t Lange Eylandt
    ●Flushing – Vlissingen
    ●Orangetown – Oranjestad
    En uiteraard:
    ●Stuyvesant Town
    ●Stuyvesant Street
    ●Stuyvesant Square

    En dan nog woorden als:
    ●Stoop – Stoep
    ●Cooky – koekje
    ●Santa Claus – Sinter Klaas
    ●Coleslaw – koolsla
    ●Booze – “busen” ( zwaar drinken)
    ●Boss – Baas
    ●Dollar – Daalder

  3. Misschien komt beef steak wel van biefstuk, de Groot.

    Zoals Jenkies van Yankees komt, en Yankees weer van Jan-Kees (uit het Nederlands dus).

  4. Is natuurlijk wel off-topic, maar nu iedereen over taal heeft…
    Ik ben duitstalig opgegroeid met weliswaar nederlandse ouders.
    Ook het nederlands heeft jeukwoorden die ik nog steeds niet kan rijmen maar geaccepteerd heb. Biefstuk… Oh gosh. Dat komt van Beef Steak. Nu begrijp ik stuk wel, maar wat is bief??? Rosbief, nog erger… Roast Beef. Dat is een bereidingswijze en geen bepaald deel van het rund. Ros daar in tegen is een ander woord voor parard…. en zo zijn er nog meer.
    Zo heeft dus elke taal zijn eigen ding en laten we eerlijk zijn, het papiamentu heeft geweldige uitdrukkingen

  5. @Henk zegt:…..”Echt een taal voor de m@nd!: “Menedzjur, Nie Jok Jenkie, Wepsait”, Ik zou me er voor schamen Papiamentu te spreken.”

    @Henk, Manager en Website zijn i.d.d. leenwoorden, (die je zelf ook nog eens fout schrijft, maar dat ter zijde.) Leenwoorden waar het papiaments reeds haar eigen authentieke en originele woorden voor heeft, dus totaal redundant, onnodig om de term manager en website in het papiaments te gebruiken.

    Maar ik ben het met je eens dat het papiaments over het algemeen slecht en plat gesproken wordt.

    Net zo als je in NL een wokkie tokkie straattaal hebt, naast het ABN, wordt ook op Curaçao een huis tuin & keuken (a.k.a. straat) variant gebezigd naastvhet A.B.P (Algemeen Beschaafd Papiaments).

    Een straatvariant van het papiaments die vooral door sommige parlementariers en ministers gebezigd wordt en behoorlijk bergoens overkomt.

    En wat de totaal overbodige leenwoorden “manager” en “website” betreft , die zouden i.d.d. niet fonetisch geschreven moeten worden.

    Maar sinds je zo’n issue hebt met de woorden manager en website aan jou de vraag: Welke woorden gebruikt men in het Nederlands voor de term Manager en website?

    P.S.: Je hoeft geen antwoord te geven op die vraag.

  6. Menedzjur

    Nie Jok Jenkies

    Wepsait

    Echt een taal voor de mondi. Ik zou me er voor schamen Papiamentu te spreken, maar ‘gelukkig’ is de Curacaoenaar elke vorm van schaamte vreemd.

  7. …” Stilstand en achteruitgang heeft alles te maken met mentaliteit en bereidheid”….

    @John, zo is het. Het heeft eigenlijk nagenoeg niets met taal te maken, maar alles met “cultuur”. Als je wilt leren dan vind je een weg om te leren.

    Ik neem altijd de madereinse portugezen als voorbeeld, die kwamen hier arm, zonder financiele middelen, spraken geen woord NL, maar mét een vastberadenheid om hard te werken en vooruit te komen. En binnen nog geen 2 generaties allemaal succesvol.

  8. “We moeten nu beginnen met veranderingen in het onderwijs en de immigratie van deskundigen, zodat de bevolking zich kan ontwikkelen”. Zegt een man van bijna 70.

    Veel van die oudere mensen realiseren ze niet dat ze de ontwikkeling van het eiland tegen houden door op de pluche te willen blijven zitten.

  9. @Knoek. Stilstand en achteruitgang heeft alles te maken met mentaliteit en bereidheid. Ooit in de toekomst, als ik niet meer op dit eiland en de aardbol rondhuppel, zal het veranderen.

  10. ……”Kortom, op dit eiland dient het Engels als enige echte hoofdtaal ingevoerd te worden” …..

    @John Dat is weer weer een hele andere discussie. Het ging erover of het terecht was om het papiaments als “Brabbeltaal” af te doen.

    Ik vraag me trouwens af of het omswitchen naar het engels alles zoveel beter zal maken op bestuursgebied, op SXM gaat ook alles in het engels en het is net zo’n puinhoop als bij ons, als het niet erger is. Het heeft veel meer met mentaliteit te maken en bestuurskunde/ ethos.

  11. @Con en @Knoekoe. Kortom, op dit eiland dient het Engels als enige echte hoofdtaal ingevoerd te worden. Wat men thuis spreekt moet ieder voor zich bepalen.

  12. @Johannes zegt: ….”100 miljoen woorden?
    Waar haal je dat vandaan?
    Met totale onzin verhalen die zo onderuit te halen zijn ben je meteen ongeloofwaardig”…..

    @Johannes, Heb je wel eens van “TEL”-woorden gehoord?

    Zijn volgens mij ook woorden? Ik weet niet hoe en vooral wélke woorden er in jouw taal meegeteld worden als je het over 450. 000 woorden hebt?

    Voorzover ik weet kan er in het papiaments prima tot 100+ miljoen geteld worden, alhoewel ik niet niet zeker weet of een Minister als Gijsbertha — die een potje maakt van de begroting en de naleving daarop —- dat ook kan.

  13. Knoek-Koe

    100 miljoen woorden?

    Waar haal je dat vandaan?

    Voor Nederlands zijn ongeveer 430.000 woorden (WNT).
    Engels 1 miljoen.

    Met totale onzin verhalen die zo onderuit te halen zijn ben je meteen ongeloofwaardig.

  14. ….”Onverstaanbare verwarring stichtende taal”…..
    @John Bash “Onverstaanbaar & verwarring stichend” heeft waarschijnlijk meer met het ontwikkelingsniveau en (s)preekkunsten van de orator te maken, dan met het papiaments. Of ik nou Pik Pisas , M & A Godett, Gibi Doran, Chos Romero hoor spreken, het klinkt allemaal erg hakkelig en verwarrend!

    Nogmaals , het is weliswaar een taal met een klein taalgebied, maar je kunt je er met een vocabulaire van meer dan 100 + miljoen! woorden er prima in uitdrukken.

  15. @ John Bash

    Niet met het “brabbeltaaltje” zoals u het noemt en zoals er inderdaad Curaçaoenaars zijn die Papiamentstalig zijn, en hun eigen taal niet (kunnen) waarderen en tot een brabbeltaal degraderen. Nee, daarmee kom je in de wijde wereld niet ver! Daarin geef ik u dus gelijk. Echter, bij het accepteren of niet van veranderingen op het eiland, gaat het niet alleen om buitenlanders die een andere taal spreken of remigranten die elders hebben gestudeerd en een andere taal bezigen om zich op beleids- of ander werkniveau uit te drukken. Juist vanwege het door u naar voren gebrachte excuus worden niet alleen eerstgenoemden, maar zelfs zij die in welke taal dan ook en dus ook het Papiamentu zich wensen uit te drukken bij hun functioneren, tegengewerkt. Bijv. als het gaat om het lesgeven, het kan in het Papiamentu op alle niveau’s! Helaas worden diegenen die er de meeste kwaliteit voor hebben om het ook in het Papiamentu te doen, uitgesloten of “weggeduwd”. Het niet willen van veranderingen op Curaçao, volgens mij ook de andere eilanden van het voormalig Nederlandse Antillen, heeft mijns inziens niet te maken met het accepteren of niet van het Papiamentu als ambtelijke voertaal of in het onderwijs. Het gaat inderdaad zoals u het een beetje al aangeeft om de wil tot veranderen. En die is er op verschillende leefniveau’s er niet, van het gedrag van weggebruikers tot aan het plegen van politiek toe. Het Papiamentu op zich is/hoeft geen “onverstaanbare verwarring stichtende taal” te zijn, daarvan wilde ik u met het gedicht overtuigen.

  16. @Con. Ik sta open voor uw kritiek. Als u of anderen mij kan of kunnen overtuigen dat je met het brabbeltaaltje in de wijde wereld kan functioneren, dan ben ik best bereid om mijn mening te veranderen.
    Waar het mij om gaat is het feit dat een groot deel van de bevolking, van hoog tot laag, niet accepteert dat een persoon van buiten het eiland of een remigrant aangeeft dat er dingen moeten veranderen op dit eiland. Een excuus die ik vaak hoor is dat het al jaren zo gaat en waarom moet het op een andere wijze. Als zelfs jongeren de nederlandse taal of engelse taal niet machtig zijn, dan komen we nooit vooruit. Het is van de gekke dat we een gulden hebben die je niet kan inwisselen in een ander land. Je mag geen kritiek hebben op de rijstijl van de meeste weggebruikers op dit eiland. Voor de rest houd ik van mijn eiland en zijn de meeste landgenoten heel aardige mensen.
    Maar alsjeblieft, kijk naar de toekomst en blijf niet hangen in het verleden.

  17. Dat “Brabbeltaaltje” @ John Bash is wel de moedertaal van grofweg 350.000 native speakers op zowel CUR, BON, AUA, SXM, Madeira, als in Nederland.

    Ik weet niet of je een taal — met een woordenschat van op zijn minst 100 miljoen woorden —- en waarin je je volledig in kunt uitdrukken, zomaar een brabbeltaaltje kunt noemen.

    Dat de meeste parlementariers en ministersen burgers etc de taal absoluut beroerd spreken is een triest feit.

    En het is ook een feit dat het (instructie) taal- en onderwijsbeleid op de scholen een grote “disaster “is.

    Ook is het een feit dat je in het papiamens momenteel geen goed studiemateriaal hebt. Maar dat heeft meer met de beleidskwaliteit van onze gezagsdragers te maken.

    Maar misschien kun je zelf uitleggen waarom je de taal als brabbeltaal kwalificeert.

  18. @John Bash | 29 december 2019 om 17:12 |
    Citaat…”Verder lees ik dat de bevolking open moet staan voor het hebben van kritiek. Dat zal een hele klus worden.”…einde citaat

    Het schijnt dat u als “geboren en getogen Curaçaoenaar”, zoals u zichzelf benoemt, er een hele klus aan zal hebben om “open te moeten staan voor het hebben van kritiek”. Want kritiek houdt ook in dat u er open voor moet staan en hetgeen de ander te berde brengt trachten te begrijpen voordat u erop reageert. Anders zal juist uw persoonlijke reactie op mij er één zijn van “nietszeggende klanken”

  19. De kvk is berucht als een uitermate ambtelijke organisatie met de bekende wachtrijen, papieren formulieren en stempeltjes. Zou de heer jonckheer niet eens eerst de kvk grondig kunnen vernieuwen voordat hij zich uitlaat over de economie van Curacao?

    Verder zijn open deuren zoals aansluiting arbeidsmarkt en veranderingen in onderwijs niet echt geloofwaardig vanuit een directeur waarbij het meerendeel van de organisatie met pen en papier werkt dus geen idee waarom de heer jonkheer hier een podium krijgt.

  20. @Con. Ik als geboren en getogen Curaçaoenaar weiger dit brabbeltaaltje te spreken en te schrijven. Lees over het hoe en waarom in mijn eerdere reacties.

  21. “Brabbeltaaltje”

    Mi a lanta fo’i sosiegu di mi speransa

    ora mi a mira soldánan spierta

    nan kompañeronan den lucha,

    invitá nan pa bin hasi vanguardia

    kita tur temor pa bringa,

    hundi bergwensa,

    den e konsenshi di lucha kosechá.

    Awor mi a haña kurashi,

    golpea mi

    i mi lo hisa kabes,

    nega mi rèspèt

    i mi lo krusa arma,

    eliminá mi humanidad

    lo mi reaktivá,

    sanger deramá lo lanta

    mi orguyo, mi heroísmo.

  22. Tussen de regels door lees ik dat meneer Jonckheer het brabbel taaltje dat, alleen bestaat uit nietszeggende klanken, van de scholen wil verbannen. Verder lees ik dat de bevolking open moet staan voor het hebben van kritiek. Dat zal een hele klus worden.
    Goed gezegd van Jonckheer.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties