AD | Jongeren gewapend de straat op

Drugs ook immens populair | Jeu Olimpio

Willemstad – Autoriteiten hebben bij de tienerparade en de Gran Marcha maar liefst negen jongeren aangehouden voor illegaal vuurwapenbezit. De oudste gedetineerde is 30 jaar en de jongste nog maar 16 jaar.

,,Dit zijn de vruchten die we nu plukken na jarenlange verwaarlozing”, zo laat demissionair minister Ornelio ‘Kid’ Martina (PNP) in een reactie aan deze krant weten.

Tijdens de tienerparade, die afgelopen vrijdagavond plaatsvond, heeft de politie vijf jongeren aangehouden die allemaal in het bezit waren van een vuurwapen. In een samenvatting van de politie wordt volgens een tijdslijn aangegeven waar en wanneer de arrestaties werden verricht. Zo wordt duidelijk dat de 21-jarige D.S.W. uit Curaçao rond 22.00 uur aan de Roodeweg werd aangehouden. Hij had een revolver in zijn bezit met daarin vier kogels. Later werd, eveneens aan de Roodeweg, de 28-jarige S.S.G., ook uit Curaçao, aangehouden voor illegaal wapenbezit. Hij had een revolver met elf kogels in zijn bezit.

’s Nachts werd rond 02.00 uur een groep van drie mannen aan de Waterfortstraat aangehouden. Allen hadden een vuurwapen in hun bezit. S.E.J. (27), de 25-jarige A.V.M. en de 30-jarige G.G.L. – allemaal uit Curaçao – zijn ter plekke gearresteerd.

Twee dagen later werden vier jongeren tijdens de Gran Marcha opgepakt. De jongste is amper 16 jaar. Ook zaten er een jongen van 17, een man van 25 en een man van 29 bij.

De 16-jarige Q.R.J. werd zondagmiddag rond 12.30 uur ter hoogte van de Schottegatweg West aangehouden. Hij was in het bezit van munitie. Iets later werd aan de Charoweg de 17-jarige J.R.M.E.S. aangehouden met in zijn bezit een vuurwapen. Rond 17.35 uur werd de 25-jarige R.R.R. aan de Mgr. Surinamesteeg aangehouden. Hij had een geladen revolver in zijn bezit. De laatste aanhouding voor illegaal vuurwapenbezit werd zondag rond 18.30 uur verricht. Toen werd de 29-jarige R.M. aan de Waterfortstraat aangehouden.

Tegenover deze krant laat Martina weten dat de aanhoudingen het direct resultaat zijn van een preventieve fouilleeractie van het Korps Politie Curaçao (KPC), waarbij agenten in burger willekeurige mensen – van jong tot oud – achter het dranghek aan een fouilleeractie onderwierpen. ,,Hierbij werd geen onderscheid of uitzondering gemaakt. Dit was een speciale actie, die gehouden wordt juist omdat we ons bewust zijn van deze trend onder jongeren om een vuurwapen op zak te dragen als je de straat op gaat.”

In zijn beleid als Justitieminister heeft Martina uitgebreid aandacht gevraagd voor jongeren. Volgens hem is er jarenlang uitvoerig aandacht besteed aan het repressieve, en weinig tot geen aandacht op het preventieve gedeelte. ,,Zomaar opsluiten en de sleutel weggooien is niet langer een acceptabel beleid. We moeten aandacht schenken aan de jongeren. Ze kunnen beter worden, ze moéten beter worden”, aldus de bewindsman. De preventie begint thuis, zo geeft Martina aan. ,,Bij de ouders, met de opvoeding van het kind. En de jongeren waar het toch mis mee gaat, worden opgenomen in het resocialisatieplan. Daar wordt met zowel de jongere als zijn ouders aan de resocialisatie gewerkt.” In dit plan zijn volgens de Justitieminister inmiddels ruim vijftig jongeren opgenomen.

Drugs ook immens populair

Uit de samenvatting van de politie van de carnavalsoptochten blijkt dat de politie haar handen vol had aan de carnavalsoptochten van afgelopen weekend. Naast de arrestaties voor illegaal wapenbezit, bleek dat ook drugs ongekend populair was, vooral bij jongeren. In totaal zijn afgelopen weekend maar liefst 19 personen aangehouden met drugs in hun bezit.

In de samenvatting wordt geen onderscheid gemaakt in hoeveelheid of soorten drugs. De jongste persoon die voor drugsbezit is aangehouden, was 19 jaar en de oudste 50 jaar. De meeste aanhoudingen voor deze overtreding werden tijdens de Gran Marcha verricht. Toen werden tussen 12.25 uur en 20.15 uur 13 personen voor dit delict aangehouden.

Andere bijzonderheden tijdens de tienerparade waren een aanhouding voor het in het bezit hebben van een mes en een aantal aanhoudingen voor openbaar dronkenschap, vernieling en obstructie van de rechtsgang. Tevens zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag, rond 00.45 uur, een 20-jarige man en een 17-jarige jongen aangehouden voor mishandeling.

Ook zijn twee mannen uit de Dominicaanse Republiek in de boeien geslagen voor het beledigen van een agent in functie en verzet tegen de arrestatie. Zondagmiddag heeft de politie een 35-jarige man, D.T., aangehouden aan de Roodeweg. De man werd gezocht voor verduistering op de werkplaats. Tot slot is later die dag een man aangehouden nadat hij een agent in functie een vuistslag in het gezicht had verkocht. De agent in kwestie heeft verwondingen aan het gezicht opgelopen en is naar de polikliniek gebracht voor medische behandeling.

Voor ditzelfde geval zijn ook drie andere mannen aangehouden die zich agressief hebben opgesteld naar de agent en zich tegen hun arrest hebben verzet.

Wederom zijn verschillende auto’s die verkeerd waren geparkeerd, met een takelwagen afgevoerd. Alle chauffeurs hebben een boete gekregen, moesten de kosten voor de takelwagen betalen, alsook de dagen dat de auto bij de opslagplaats van de politie werd vastgehouden. Bovendien kunnen deze personen hun auto pas morgen na de carnavalsoptochten terugkrijgen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Een Reactie op “AD | Jongeren gewapend de straat op

  1. Onze Statenleden slaan er ook op los. Een groep is veroordeeld en anderen bedreigen anderen Statenleden. Er loopt ook iemand rond die politieke tegenstanders zou ophangen. Dat is nu de voorbeeld van onze jeugd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *