AD | Kaag: Druk op Maduro opvoeren

Nicolas Maduro | © Xinhua Press/Corbis

Den Haag – De Nederlandse regering wil dat vanuit de Europese Unie de druk op de autoriteiten in Venezuela wordt opgevoerd. Dat schrijft minister Sigrid Kaag (D66) van Buitenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer, waarin zij een toelichting geeft op de Nederlandse inzet bij de Raad Buitenlandse Zaken die op 26 februari in Brussel wordt gehouden.

Daar bespreken de bewindslieden van Buitenlandse Zaken van de EU-landen actuele dossiers, waarvan Venezuela er een is. ,,De Raad zal discussiëren over de gezamenlijke inzet en verder te nemen stappen richting Venezuela. Met het mislukken van de dialoog tussen de Venezolaanse regering en de oppositiepartijen en de aankondiging van vervroegde presidentsverkiezingen die gepland staan voor 22 april wordt de democratie verder ondermijnd”, schrijft Kaag.

,,De inzet van Nederland richt zich op het verder opvoeren van druk vanuit de EU in aanloop naar de presidentsverkiezingen. Uitbreiding van EU-maatregelen en condities stellen aan de verkiezingen behoren daarbij tot serieuze opties. Nederland zet ook in op gezamenlijk optrekken met landen en organisaties uit de regio”, aldus de minister.

Over de grensblokkade tussen Venezuela en de ABC-eilanden meldt zij niets. Het was dit weekend niet te achterhalen of die kwestie wel zal worden aangesneden. De door de EU afgekondigde sancties tegen de regering-Maduro is een van de argumenten waarom Caracas de op 12 januari op Aruba gesloten principeovereenkomst over de opheffing van de blokkade weigert te tekenen.

Vorige week liet staatssecretaris Raymond Knops (CDA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties weten dat er tussen de landen van het Koninkrijk intensief overleg is over de relatie met Venezuela. De bewindsvrouw heeft het dossier overgenomen van de enkele dagen geleden afgetreden collega Halbe Zijlstra.

Bron: Antilliaans Dagblad

2 Reacties op “AD | Kaag: Druk op Maduro opvoeren

  1. De inzet van Nederland richt zich op het verder opvoeren van druk vanuit de EU in aanloop naar de presidentsverkiezingen.

    Wij, Aruba, Cur en Bon zullen geen EU sancties jegens Venezuela steunen. Als de EU wilt dat wij hun sancties steunen, dan moeten zij ons maar compenseren.
    Het is makelijk om sancties uit te roepen terwijl anderen ofwel de buren, de consequenties hiervan ondervinden.

  2. Sigrid Kaag net zoals Halbe Zijlstra vroeger werkzaam bij Shell. Kaags had eerder in de Volkskrant laten doorschemeren dat Zijlstra overbodig was op het ministerie van Buitenlandse Zaken en dat zij zelf het ministerie prima zelf kan leiden. Daarnaast was de Palestijnse kwestie ook een twistpunt tussen Kaag en Zijlstra. De interesse in Venezuela door Shell en mogelijk ex-medewerkers van Shell, wordt steeds duidelijker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *