AD | Kabinet besluit vandaag over motie

De Staten doen een dringend beroep op het kabinet-Rhuggenaath om alsnog aanwezig te zijn bij de vergadering van de Rijksministerraad (RMR) op vrijdag 14 juni

Willemstad – De regering neemt vandaag een standpunt in inzake de wens die de Staten maandagnacht middels een motie heeft geuit, namelijk dat de regering alsnog naar Nederland gaat om de Rijksministerraad er vrijdag van te overtuigen Curaçao geen aanwijzing te geven.

Dat verklaart premier Eugene Rhuggenaath (PAR) tegenover deze krant.
Met de motie, die getekend werd door de MAN, PAR en PIN en met algemene stemmen is aangenomen, doen de Staten een dringend beroep op het kabinet-Rhuggenaath om alsnog aanwezig te zijn bij de vergadering van de Rijksministerraad (RMR) op vrijdag 14 juni om, gesteund door adviezen van de Raad van State, de evaluatiecommissie Rijkswet financieel toezicht (Rft), de Algemene Rekenkamer Nederland en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Rijksministerraad ervan te overtuigen dat een aanwijzing niet goed zou uitpakken voor Curaçao.

Premier Rhuggenaath was eerder van plan deze week samen met collegaministers Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur en Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën naar Nederland af te reizen om te trachten een akkoord te bereiken met Nederland om het plan Groeistrategie ten uitvoer te kunnen brengen.

Toen staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vorige week echter middels een brief aan de regering liet weten dat er een conceptaanwijzing voor Curaçao op tafel lag, was de Curaçaose minister-president ervan overtuigd dat het geen zin meer had om dan nog naar Nederland te gaan.

,,We hebben met Nederland gesproken over een vrijwillige samenwerking waarbij de Curaçaose regering een plan zou presenteren en Nederland vrijwillig een bijdrage zou leveren. Dat is ook vastgelegd. Nederland heeft dit nu echter verbonden aan een aanwijzing. We zien niet in hoe een vrijwillige samenwerking gepaard kan gaan met een aanwijzing die door Nederland wordt opgelegd. Het heeft volgens ons dan geen zin meer om over een mogelijk akkoord te praten”, aldus de premier vorige week vrijdag.

Echter, met de wens die de Staten in de nacht van maandag op dinsdag tijdens een spoeddebat met het voltallige kabinet-Rhuggenaath heeft geuit, is de regering haar besluit aan het heroverwegen en neemt het vandaag een definitief standpunt in.

Bron: Antilliaans Dagblad

6 Reacties op “AD | Kabinet besluit vandaag over motie

 1. Wie accepteert nou zomaar een aanwijzing als je een beetje trots in je lijf hebt.

  Dat doe je wanneer je weet dat je dit aan jezelf te danken hebt.

 2. J. Duinker zegt ‘Regel gewoon nou es je eigen huishoudboekje’.

  Dat is nu precies wat iedereen wil, in Nederland en op Curacao, maar het is hier een corrupt geld verkwistend boevennest.

 3. J.Duinker

  Gaan kabinet, toon es vechtlust, iets waar het nogal eens aan ontbreekt. Wegblijven is al te gemakkelijk, weg van de minste weerstand en dan achteraf de schuld bij Nederland leggen.
  Is politiek gezien wellicht wel leuk, maar dan zakken we helemaal in het moeras.
  Wie accepteert nou zomaar een aanwijzing als je een beetje trots in je lijf hebt. Regel gewoon nou es je eigen huishoudboekje, dan word je ook eindelijk eens voor vol aangezien.
  Alsof Nederland het zelf zo prachtig doet, een volkomen doodgeregeld land zonder kraak of smaak.
  Ga zelf maar es echt aan de slag.

 4. De 8 Statenleden van de beruchte snoepreis naar de verkeersbeurs, waaronder dansleraar Walroud en de mislukte huisarts Mozes, hebben al aangeboden de motie met zijn achten naar Den Haag te gaan brengen.

 5. Knoek-koe

  Wanneer realiseren de integere politici een keer dat een aanwijzing richting en sturing geeft en juist helpt om het huidige bestuur te verbeteren?

 6. Knoek-koe

  Wanneer realiseren deze eilandsmentaliteit politici een keer dat een aanwijzing richting en sturing geeft en juist helpt om het huidige bestuur te verbeteren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *