28 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Kabinet maakt einde aan geldstroom van 37 miljard van brievenbusfirma’s

HomeMediaAD | Kabinet maakt einde aan geldstroom van 37 miljard van...

Laurens Kok | Algemeen Dagblad

Uit nieuw onderzoek door De Nederlandsche Bank blijkt dat er in 2018 37 miljard euro aan rente, royalty’s en dividend in Nederland de grens over gaat | ANP EXTRA

Het kabinet gaat aanvullende maatregelen nemen om belastingontwijking via in Nederland gevestigde brievenbusfirma’s tegen te gaan. Ook over dividenden die via Nederland naar belastingparadijzen gaan zal de fiscus vanaf 2024 een zogeheten bronbelasting gaan heffen.

Het kabinet neemt deze stap, nu blijkt dat er nog veel meer geld via Nederland naar landen met een heel laag tarief stroomt dan tot dusver werd aangenomen.

Uit nieuw onderzoek door De Nederlandsche Bank blijkt dat er in 2018 maar liefst 37 miljard euro aan rente, royalty’s en dividend vanuit participatiemaatschappijen in Nederland de grens over ging richting aandeelhouders in belastingparadijzen.

Eerder werd nog uitgegaan van 22 miljard euro.

Dat verschil is nu aanleiding om een tandje bij te schakelen, aldus staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief. ,,Dit zijn geen verboden constructies, maar niet alles wat is toegestaan is gewenst. Dit is niet wat je wil in je land en dus moet het gewoon stoppen.”

Belastingparadijzen

Nederland was al van plan vanaf volgend jaar een bronbelasting over rente en royalty’s te gaan heffen. Die maatregel betekent concreet dat over rentebedragen of vergoedingen voor bijvoorbeeld licenties in Nederland belasting afgetikt moet worden, indien het bestemmingsland voorkomt op de lijst met belastingparadijzen. Dit zijn landen die op de Europese zwarte lijst staan of die een winstbelasting heffen van 9 procent of minder, zoals Panama en de Seychellen. In totaal gaat het om 24 staten, het merendeel eilanden.

Als de Tweede Kamer instemt, gaat vanaf 2024 een soortgelijke bronbelasting gelden voor dividenden die naar dergelijke laagbelastende landen stromen.

Volgens Vijlbrief gaat het om ‘enkele miljarden’ per jaar. Op deze dividenden komt een heffing die gelijk is aan het tarief van de winstbelasting (vpb). Volgens Vijlbrief kan invoering niet eerder, omdat de Belastingdienst tijd nodig heeft om de nieuwe heffing te kunnen invoeren.

Als het had gekund, had hij liever meer vaart gemaakt, aldus de staatssecretaris. ,,Ik vind het zelf ook vrij lang. Maar ik heb bij de Belastingdienst de neiging om heel goed te luisteren wat wel en niet kan.”

Betere afspraken nodig

In totaal stroomt er elk jaar 200 miljard euro aan rente, royalty’s en dividend via Nederland naar andere landen. Nederland heft over deze som vanwege de zogeheten deelnemingsvrijstelling geen belasting, dat is aan de landen waar het geld terechtkomt. Deze praktijk blijft gelden voor geldstromen – in 2018 goed voor 163 miljard euro – die in Europa, de VS of andere landen met een ‘normaal tarief’ belanden.

De bronbelasting treft volgens Vijlbrief aandeelhouders die vanuit een belastingparadijs Nederland gebruiken om investeringen te doen. Hun participatiemaatschappijen die hier zijn gevestigd hebben amper personeel en geen substantie.

Behalve klassieke brievenbusmaatschappijen gaat het volgens Vijlbrief ook om private equity. ,,Het zijn bedrijven die niet worden gedreven door economische activiteit. Ze zitten hier alleen om geld door het land te laten stromen.”

Het kabinet verwacht niet dat de bronbelastingen geld zullen opleveren. Brievenbusfirma’s die Nederland gebruiken als doorsluisland zullen waarschijnlijk hun deuren sluiten en uit ons land verdwijnen.

Volgens Vijlbrief is het daarom zaak om internationaal betere afspraken te maken, ‘zodat belasting niet alsnog via andere landen kan worden ontweken’.

Bron; Algemeen Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

7 reacties

  1. @Curacao Revisited: zo, nu heb je je portie trol lol weer gehad. Als het woord apeneiland nu nog enige toevoeging aan je posts had, zou ik er nog begrip voor kunnen hebben.

    Commentpolis

  2. “Maar ik heb bij de Belastingdienst de neiging om heel goed te luisteren wat wel en niet kan.” en dat komt omdat de belastingdienst, in Nederland, op een bijzondere manier werkt. De belasting wetten worden grotendeels opgesteld door de grote accountantskantoren en daarna door de politiek beoordeeld en aangenomen. Dan kunnen de accountantskantoren hun cliënten advizerende hoe om te gaan met de belastingregels. Als de politiek dan een wijziging wil hebben de accountantskantoren tijd nodig om een regeling te bedenken die acceptabel is voor de politiek, het minste schade oplevert voor hun cliënten en hun eigen bedrijfstak beschermt.

  3. Tijd zal ons leren want soep wordt niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend.

    Ook hier geldt dat iedereen op dezelfde moment moet oversteken.
    Want hoe zit het met Isle of Man, Delaware, Luxemburg etc.
    Steken die ook op dezelfde moment over ?

  4. @Trots op Curacao: wat is dat nu voor dom gezwets.

    Geen bron is ook geen belasting dus ook geen belastingontwijking. Er is immers niets te ontwijken.
    Het doel is voorkomen van belastingontwijking.

    Wel een bron, dan nu wel belasting.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties