28 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Kabinet op vingers getikt

HomeMediaAD | Kabinet op vingers getikt
Mr. Bingyan Chen GZE : Multidisciplinair Projectteam (MDPT) heeft vertrouwelijke informatie naar de media gelekt | Jeu Olimpio

Willemstad – ,,De regering van Eugene Rhuggenaath heeft de Non Disclosure Agreement met Guangdong Zhenrong Energy (GZE) geschonden op het moment dat het Multidisciplinair Projectteam (MDPT) vertrouwelijke informatie naar de media heeft gelekt.”

Dat schrijft ceo Bingyan Chen van GZE op 3 november in een brief aan premier Rhuggenaath (PAR).

De brief lijkt een ultieme poging van GZE om de aandacht van het echte probleem af te wenden, namelijk het feit dat het Chinese bedrijf tot nu niet heeft voldaan aan de vereiste due diligence. ,,Wij hebben kennisgenomen van de acties van het MDPT, bijvoorbeeld het lekken van vertrouwelijke informatie over de DD (due diligence, red.) aan de nieuwsmedia en de publiekelijke verklaring in de nieuwsmedia dat de regering op zoek is naar een andere partner om GZE te vervangen. Deze actie om onvolledige informatie over de DD van GZE naar de media te lekken terwijl het overleg tussen GZE en het MDPT nog gaande is, is een schending van de getekende Heads of Agreement en de Non Disclosure Agreement. Het zorgt voor onnodige verwarring en paniek onder het publiek”, zo schrijft Chen.

Wanneer het om investeringen van miljarden gaat waarbij er van het land (Curaçao, red) geen bankgarantie wordt gevraagd, dan is de consistente steun van de regering en de continuïteit van beleid zonder meer essentieel voor de investeerders en de banken, aldus GZE. ,,De actie van het MDPT brengt ernstige schade toe aan het vertrouwen van deze investeerders en wij kunnen maar moeilijk begrijpen wat het doel daarvan is.”

Een ander opvallend kenmerk van de brief is dat GZE het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA medeverantwoordelijk houdt voor het feit dat CCIEE (China Center for International Economic Exchanges) de kapitaalinvestering van het Chinese bedrijf nog niet kan goedkeuren. ,,Door het gebrek aan samenwerking van PdVSA en bepaalde essentiële documenten zal het tijd nemen voordat de kapitaalsinvestering door CCIEE wordt goedgekeurd.”

In de brief aan Rhuggenaath tovert GZE een nieuwe partner tevoorschijn om tegemoet te komen aan de urgente vereisten van het MDPT. Deze partner, te weten Baota Petro-Chemical Group Ltd, wordt belast met de DD en met de officiële verklaring dat GZE financieel in staat is om het project uit te voeren. ,,Om tegemoet te komen aan de urgente eisen van het MDPT om de DD af te ronden en voor de bevestiging van de financiële capaciteit om het project uit te voeren, introduceert GZE Baota Petro-Chemical Group Ltd, voor zaken die te maken hebben met investeringen, wijzigingen en de exploitatie.” Baota wordt aangeduid als een privaat petrochemisch bedrijf met een vermogen dat de 10 miljard dollar overschrijdt. ,,Maar belangrijker nog: haar procedure voor het goedkeuren van investeringen is veel simpeler en sneller.” GZE schrijft binnen enkele dagen de bevestiging te hebben van de deelname van Baota. Chen verwijst Rhuggenaath voor meer informatie naar de website van Baota.

De vraag dringt zich op waarom GZE niet eerder dit bedrijf inschakelde voor de due diligence. De due diligence werd zoals deze krant gisteren in een uitvoerige analyse schreef na het tekenen van de MoU en de daaropvolgende HoA handig erbuiten gelaten en werd pas later in de Addendumafspraken weer toegevoegd.

Rhuggenaath naar China

In de brief kondigt GZE ook aan dat de voorzitter van de Raad van Bestuur van Baota, Sun Heng Chao, later deze maand naar Curaçao komt om de due diligence af te ronden. Het Chinese bedrijf gaat dus op het moment dat de brief naar Rhuggenaath is verzonden ervan uit dat Baota met hen in zee gaat, alhoewel dat nog niet officieel is bevestigd. GZE spreekt de hoop uit dat het MDPT in staat is om de coördinatie van het bezoek van Sun aan de Isla-raffinaderij te coördineren en vervolgt voor het geval er twijfels zijn over haar geloofwaardigheid met de mededeling dat GZE in staat is om het project te trekken en de beste partners in de groep te integreren om het project succesvol af te ronden.

In de brief aan de premier vraagt Chen aan Rhuggenaath om te interveniëren en ervoor te zorgen dat het MDPT op een andere manier handelt. Het lichtpuntje in de brief is de oproep om samen te werken en ervoor te zorgen dat de issues rond de due diligence nog deze maand worden opgelost. De brief eindigt met de hoop dat Rhuggenaath China zal bezoeken. Dat bezoek kan volgens ceo Chen ertoe bijdragen dat de premier meer vertrouwen krijgt.

Rhuggenaath verklaarde in een reactie er alles aan te zullen doen om geen schade toe te brengen aan de relatie met GZE. Hij beraadt zich met het MDPT over een reactie op de brief.

Rhuggenaath stelt blij te zijn dat GZE een nieuwe partner heeft gezocht, maar laat tegelijkertijd weten dat de gesprekken met PdVSA door moeten gaan en dat er duidelijkheid moet komen over de toekomst van de raffinaderij en de afspraken daarover. De regering houdt rekening met alle mogelijke scenario’s; het zogeheten plan B. Samen met het Chinese consulaat wordt het werkbezoek van de minister-president aan China op dit moment voorbereid. Dit bezoek moet volgens plan nog vóór het eind van dit jaar plaatsvinden.

Bron: Antilliaans Dagblad

9 reacties

  1. De tovenaar en zijn hoge hoed. Dachten ze wat domme eilanders in de luren te hebben gelegd, gaat er iemand informeren naar financien.
    Curacao maakt een grote fout door koste wat het kost de raffinaderij te willen houden. Dat is geen toekomstvisie, maar achteruitkijkvisie.
    China gaat daar nog van profiteren, want die willen per se een gasterminal. Met China op de bok komt die raffinaderij er nooit, ze zijn wel wijzer.

  2. Tv Direct is niet objectiev in hun bericht geving vandaag hoor ik hr.Sparen
    zeggen dat de mensen die onder de rook van Isla wonen de actievoerders niet eens kennen en dat de actievoerders allemaal ergens anders wonen,
    Dat is een leugen hr.Verkade woont in Julianadorp.Ook zijn er veel mensen die demonstreren komen uit de buurt van Isla

  3. ik hoop niet dat we hier de censuur van China gaan krijgen.
    we zijn een vrij land en willen dat graag zo houden.
    laat ze maar gaan investeren in Noord Korea, dat volk kan je onder de duim houden…

  4. “…… Het zorgt voor onnodige verwarring en paniek onder het publiek”, zo schrijft Chen.

    Het zorgt voor onnodige verwarring en paniek onder het publiek ????

    Inspelen op de onderbuik gevoelens ???

    Zitten we nu al onder jullie censuur ????

    “onnodige verwarring” ?? Daar heb je zelf aan meegewerkt meneer Chen !

    “paniek onder het publiek ” ???? Welk publiek ? Zitten we in een zaal naar een soap te kijken dan ??? Of bedoel je het publiek dat je al onder tafel door de bevredigd. ???

    En hoedanook :
    ‘mitar mitar’ betekend in het Papiaments leterlijk ‘half half’.
    Dat zou betekenen dat de Chinezen de halve waarheid vertellen en half de boel bij elkaar liegen. En jij vindt dat onze journalistiek zich daar aan moet gaan houden?

  5. AD en de mensen die de AD ‘voeden’ (ook letterlijk) begrijpen of Willemstad niet begrijpen hoe China politiek en maatschappelijk georganiseerd is. Misschien is het een idee dat AD Rhuggenaath vraagt om met hem mee te mogen reizen, om verslag te doen van het bezoek aan China? Hier op Curaçao kennen de Chinezen het concept “mitar mitar” het wordt tijd dat ook het AD zijn eurocentrische koker bijstelt en enigszins ‘mitar mitar’ begint toe te passen in haar berichtgeving. Kranten hebben het erg moeilijk tegenwoordig. Vraag is hoe lang een partijdige Nederlandse ochtendkrant nog nodig is. CARIFLIX (TeleCuraçao) TV Direct via mobiele telefoon geven nu al een meer gebalanceerde verslaglegging.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties