AD | Kick-off Masterplan 2030 succes voor Bonaire

Bonaire Masterplan Blue Destination

Kralendijk – Gedeputeerde Elvis Tjin Asjoe is blij dat Bonaire waarschijnlijk al in 2020 duurzame projecten met fondsen vanuit de Europese Unie (EU) kan financieren.

Het gaat dan om projecten in het kader van het programma voor Resilience, Sustainable Energy and Marine Biodiversity, (Resembid), een programma gericht op veerkracht, duurzaamheid en biodiversiteit.

,,Na ons bezoek aan de EU, drie weken geleden, ben ik heel blij met dit bezoek van het Resembid-team van de EU aan Bonaire. Ik heb goede hoop dat we in 2020 al de eerste concrete stappen kunnen zetten voor Bonaire”, zo heeft Tjin Asjoe verklaard. Leden van het team van Resemsid hebben de Kick-off Masterplan 2030 bezocht. Tijdens de conferentie heeft het team een beeld gekregen van hoe Bonaire zich in de komende tien jaar wil ontwikkelen en welke sectoren in de samenleving daarbij belangrijk zijn.

Het team is bezig met een werkbezoek aan de twaalf Caribische eilanden die onderdeel vormen van de Overseas Territories and Countries (OCT’s), de Landen en Gebieden Overzee (LGO) van de EU. Vanuit het European Developments Funds (EDF) is er voor deze twaalf Caribische gebieden samen een bedrag van veertig miljoen euro beschikbaar.

Tijdens het overleg met het Resembid-team zijn er afspraken gemaakt over de documenten die Bonaire moet aanleveren om in aanmerking te komen voor de gelden vanuit het fonds. De implementatie kan dan al in het tweede kwartaal van 2020 beginnen.

Bonaire heeft veel projecten en programma’s die nauw aansluiten bij de doelen van Resembid, zoals duurzame energie, het algenproject en het rioleringsproject dat moet voorkomen dat schadelijke stoffen in zee belanden en het koraal aantasten. Dit past binnen de visie van Bonaire als Blue Destination.

Bron: Antilliaans Dagblad

Een Reactie op “AD | Kick-off Masterplan 2030 succes voor Bonaire

 1. Hoe kunnen wij het hier over duurzame economie hebben als wij afhankelijk zijn van toerisme, hoe meer hoe beter, grote vervuilende schepen en vliegtuigen.

  Wij zelf kunnen ook wat van want hoe vaak horen we de YDK opscheppen dat hij/zij naar Miami, Florida, Milaan of andere verre oorden is geweest. Blijkbaar hebben bijna 30% van de gezinnen niets te vreten maar ze hebben allemaal 1 of 2 auto zonder roet filter.

  Laatst heb ik een spreekbeurt voor de klas van mijn dochter gehouden.

  Een goed initiatief van de juf daar die vraagt kinderen om hun ouders uit te nodigen om iets te komen vertellen, laatst was een vader die vertelde over zijn leven in de gevangenis.

  Zo ging mijn spreekbeurt over een duurzaam economie en ik vertelde het publiek van 7,8 jarigen dat wij aan recyclen moeten doen en dat houdt in; onze eigen gewassen kweken en dat ze op school in een zakje moeten poepen en hun pis in een flesje bewaren voor thuis om als mest te gebruiken.

  De kinderen kwamen niet bij van het lachen maar toen ik hen duidelijk maakte dat het om hen en hun kinderen en kleinkinderen gaat, zag ik wel wat bezorgde gezichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *