AD | Klein Curaçao als hub

Op Klein Curacao worden autoriteiten vaak  geconfronteerd met wapensmokkel, drugssmokkel en mensenhandel en alsook tussenstop voor vluchtelingen

Willemstad – Niet alleen nu, in verband met de toename van het aantal Venezolaanse vluchtelingen, maar al jaren wordt Klein Curaçao als hub gebruikt voor illegale handel.

Dat laat Roderick Gouverneur, de woordvoerder van de kustwacht, tegenover deze krant weten. ,,We houden dat gebied al jaren goed in de gaten.”

Al jaren worden op en rond Klein Curaçao illegale handelingen waargenomen. Zo zijn de autoriteiten vaak genoeg gestuit op wapensmokkel en drugssmokkel en wordt het eiland ook – zoals vrijdag weer eens is gebleken – door vluchtelingen gebruikt als tussenstop naar de eindbestemming: Curaçao.

Afgelopen week heeft de kustwacht bij Klein Curaçao in totaal 29 Venezolanen opgepakt; donderdag 3 en vrijdag 26. Onder de groep vluchtelingen verkeerde ook twee kinderen. De kustwacht ging ervan uit dat de grote groep zich al een paar dagen op Klein Curaçao schuil had gehouden; de vluchtelingen waren uitgedroogd en nat van de regen.

De Venezolanen werden met SuperRhib-eenheden van de kustwacht overgebracht naar een steunpunt waar de groep te eten en drinken heeft gekregen, alsook dekens. Daarna werd de groep overgedragen aan de Immigratiedienst. ,,We houden ze aan en dragen ze vervolgens over. De overige zaken die er in zo’n geval bij komen kijken, worden door de Immigratiedienst behandeld. Ons werk houdt na de overdracht op”, aldus Gouverneur.

Navraag bij de politie over de groep vluchtelingen, levert het volgende op: de hele groep, inclusief twee minderjarigen, wordt vastgehouden op verschillende plaatsen. De zaak wordt nog onderzocht om te bepalen of er sprake was van mensensmokkel. Wanneer dit is achterhaald, zal worden overgegaan tot deportatie. Hoe lang dit gaat duren, is vooralsnog onduidelijk. ,,Het onderzoek moet eerst afgerond worden en dan moeten ze allemaal op een vlucht huiswaarts worden gezet”, aldus de politiewoordvoerder tegenover deze krant. Of de groep – waaronder de twee kinderen – enige sociale opvang heeft gekregen na aanhouding, is onduidelijk bij de politie. ,,Daar gaan wij niet over.”

Uit cijfers waar de kustwacht over beschikt, blijkt dat het afgelopen jaar zestig personen zijn aangehouden die Curaçao illegaal probeerden binnen te komen. In de eerste vijf maanden van dit jaar waren het er iets meer dan honderd.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *