AD | Klesch werkt aan plan herstart Isla

RdK: Samen met deskundigen van raffinaderij

Willemstad – Het bezoek vanaf volgende week van Klesch Group staat onder meer in het teken van het voorbereiden van een ‘plan voor de herstart’ van de raffinaderij. Dat gebeurt samen met deskundigen van Isla.

De werknemers van Refineria Isla, CRU (Curaçao Refinery Utilities) en de olieterminal Bullenbaai kregen dit gisteren te horen tijdens een informatiesessie georganiseerd door overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK). Het was de derde infobijeenkomst in enkele maanden tijd.

Naast een herstartplan wordt berekend en vastgesteld welk investeringsbedrag is gemoeid met de opstart van de Isla, die met PdVSA als operator sinds mei 2018 nagenoeg platligt. Ook wordt de businesscase van Klesch verder uitgewerkt en zullen er ontmoetingen zijn van Klesch met de Isla-bonden.

De werklieden kregen gisteren tijdens de bijeenkomst in het World Trade Center te horen dat de komende periode zo’n twintig deskundigen van Klesch actief zullen zijn. Dat heeft mede te maken met de voortzetting van hun due diligence.

Dit onderzoek beslaat onder andere de staat waarin de installaties en het materieel zich bevinden, analyses van de operationele data, gegevensverwerking met betrekking tot het personeel, de veiligheidssituatie en het milieu. Aldus RdK.

Op 4 september werd een overeenkomst getekend met Klesch Group om vast te leggen dat op dit moment alleen nog met dit concern wordt onderhandeld; op exclusieve basis dus. Op 27 september volgde goedkeuring voor de toegang van Klesch tot het Isla-terrein. Afgelopen vrijdag, 4 oktober, vond de kick-offmeeting plaats tussen Klesch en het managementteam van Isla, waarna Klesch vragen in het kader van de due diligence aan Isla toestuurde.

Klesch, Isla en de Project Management Organisatie (PMO) van RdK zijn al gestart – zo kregen de werknemers te horen – om na te gaan hoe de transitie van bepaalde entiteiten kan plaatsvinden. Het gaat dan om Fundashon Asistensha Kuido Médiko (AKI), Kooperativa di spar i krédito Empleadonan Petrolero (KEP) en Fundashon Nos Deseo, indertijd door vakbond PWFC en nog Shell opgezet voor de administratie van spaargelden van personeelsleden.

Overige stappen die gezet moeten worden zijn het in orde maken van het juridische papierwerk, het vergaderen en afstemmen met overheidsbedrijven als Curoil (brandstofdistributie), sleepbotenmaatschappij Kompania di Tou Kòrsou (KTK) en het havenbedrijf Curaçao Ports Authority (CPA).

Bron: Antilliaans Dagblad

5 Reacties op “AD | Klesch werkt aan plan herstart Isla

 1. Abraham Mossel

  Cooper weet nog steeds niet ( als zo vele YDKers ) dat aan een dood paard trekken geen meter vooruitgang zit.

 2. Lapas, cooper zou bereid zijn uit de Staten te gaan, zou pluspunt ziijn, ook zijn sopplementen praatjes, waar hij geen kaas van gegeten heeft kunnen we missen als kiespijn, hoepel op cooper.

 3. Volgens Cooper kunnen wij zelf de raffinaderij runnen, Cooper gaf zelfs aan, bereidt te zijn om het parlement te verlaten en te stoppen met zijn supplementen handel om een handje te gaan helpen.

  Met Cooper weten we intussen wat een handje helpen betekent, dat onze nationale schatten in de handen van Dos Santos terecht komen.

 4. Klesch is als je de verhalen uit NRC en FTM leest gewoon een zakkenvuller die het met de wet niet zo nauw neemt. Hij klaagde in 2013 en 2017 dat de stroom in NL te duur was en daarom faillissement aangevraagd heeft.
  “Maar Albert Kuiper van FNV wijst de Amerikaanse durfinvesteerder Gary Klesch, eigenaar van de smelter, zelf aan als oorzaak. “Klesch weigert gewoon te investeren. Hij komt zijn deel van de overeenkomst niet na. De helft van de ovens staat nog steeds uit. Klesch trekt er alleen geld uit.”
  Dat zal hij ongetwijfeld hier ook doen en is de Curacaosche belastingbetaler weer het kind van de rekening! Wie gaat investeren in de roestbak die nota bene dient te voldoen aan de internationale milieunormen. Klesch niet, en de overheid heeft geen NAF te makken.
  Mark my words.

 5. Abraham Mossel

  Nog geen 3 jaar geleden waren er ook een paar zakken vullers clubje’s die op een bedrag van plusminus 3 miljard $ uit kwamen om die roestbak op te knappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *