28 C
Willemstad
• dinsdag 19 maart 2024

CC | Marnix College and Albert Schweitzerschool pioneering as the first ‘language friendly schools’ in Curaçao

WILLEMSTAD - The Marnix College and Dr. Albert Schweitzerschool have achieved a remarkable milestone by becoming the first schools in Curaçao to receive the designation of 'Language...

NU | Ajacied Martha opgenomen in eerste selectie Advocaat als bondscoach Curaçao

Ar'jany Martha is vrijdag (lokale tijd) opgenomen in de eerste selectie van Dick Advocaat als bondscoach van Curaçao. Vitesse-doelman Eloy Room keert terug in het keurkorps, nadat...

Opinie | Illusies, verknopingen, een natte droom en luchtkastelen op Curaçao

Jan Huurman WILLEMSTAD – Tijdens een recente bijeenkomst van de Antillenkring deelde Jan Huurman, voormalig Inspecteur Volksgezondheid, zijn inzichten over Curaçao na vijf jaar afwezigheid. Met een focus...

NTR | Internationale vrouwendag: ‘balans houden is niet makkelijk’

Marit Severijnse In het kader van internationale vrouwendag werd op Bonaire een conferentie gehouden met als thema een gebalanceerde levensstijl. “Ook al is Bonaire een eiland waar alles op...

CC | Ministry of Finance reaches agreement with Capriles Clinic

WILLEMSTAD - The Ministry of Finance has reached an agreement with the Capriles Clinic, as announced by the ministry. The operational costs will be covered by this...

DH | Alida Francis to become Governor of St Eustatius

ST.EUSTATIUS -- Government Commissioner Alida Francis is to become the next governor of Statia in the coming months. The state secretary of kingdom relations and digitisation Alexandra van...
- Advertisement -spot_img

AD | Knops wilde CAft ‘terugtrekken’

HomeMediaAD | Knops wilde CAft ‘terugtrekken’
Premier belooft staatsrechtelijke verplichting houdbare overheidsfinanciën

Oranjestad – Minister Raymond Knops van Koninkrijksrelaties zou ten aanzien van Aruba op enig moment serieus met de gedachte hebben gespeeld (volgens sommige waarnemers zelfs gedreigd) om het College Aruba financieel toezicht (CAft) terug te trekken.

Althans dit kan worden afgeleid uit een schrijven van de Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes aan Knops waarin zij ingaat op een mogelijk besluit van de Nederlandse bewindsman ‘om het CAft terug te trekken’, iets wat zij ‘zeker betreurt’.

Zover is het niet gekomen, want tijdens de laatste Rijksministerraad (RMR) eind november kreeg de regering van Aruba opnieuw uitstel.

Wever-Croes verzoekt ‘namens de regering van Aruba’: ,,Laat het Caft in de tussentijd – maximaal zeven tot acht maanden – toezicht blijven uitoefenen in Aruba met de bevoegdheden zoals die thans nog wettelijk zijn verankerd in de (niet gewijzigde) Landsverordening Aruba tijdelijk financieel toezicht (LAft) – het protocol is daarbij leidend – en geef Aruba de tijd om te concentreren op het verder op orde brengen van de openbare financiën, en het in elkaar zetten van een deugdelijk toezichtsorgaan.”

En verder: ,,Mocht toch de beslissing vallen om het CAft terug te trekken, wat ik zeker betreur, dan verzoek ik om mij dit zo spoedig mogelijk te laten weten, zodat wij aan een tussentijdse alternatief kunnen werken.”

Dit was vorige maand, in de brief waarin Wever-Croes aangaf bezig te zijn met de constitutionele verankering van de verplichting tot houdbare overheidsfinanciën, waarvoor de Arubaanse Staatsregeling moet worden aangepast en wat overigens alléén kan met twee derde meerderheid van het parlement; mét behulp van de oppositie dus. Het is ook de brief waarin wordt gemeld dat Aruba bezig is met het opzetten van een Begrotingskamer.

,,Mijn verzoek is wederom om het CAft als toezichtsorgaan te laten functioneren zoals afgesproken in het protocol (Protocol Aruba-Nederland 2019-2021 van november 2018; dit protocol staat in het teken van het pad richting solide, transparante en houdbare overheidsfinanciën van Aruba, red.) in ieder geval totdat de genoemde stappen zijn uitgevoerd.”

Daarbij gelden volgens de regeringsleider ‘uiteraard de uitgangspunten zoals in het protocol afgesproken’. ,,Dus: protocol en LAft blijven geldig, zonder amendement (de Staten hebben de LAft zodanig aangepast dat deze naar het oordeel van de Nederlandse regering niet meer voldoet aan de protocolafspraken, red.). Het betreft een periode van maximaal zeven tot acht maanden.”

De huidige LAft bevat geen rapportageplicht aan de RMR en de landsverordening, een nationale wet dus, maakt het CAft daarmee in wezen vleuggellam. Een consensus-rijkswet financieel toezicht was voor Wever-Croes een brug te ver, vandaar de noodzaak om de LAft aan te passen. Maar die sneuvelde in de Staten van Aruba, waarmee het toezicht de facto ophoudt te bestaan.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties