AD | Kooyman slaat de vleugels uit

Curaçaos bedrijf bouwt Megastore op Barbados

Bridgetown – Het Curaçaose bedrijf Kooyman slaat zijn vleugels verder uit; dit keer buiten de grenzen van het bekende Caribisch deel van het Koninkrijk. Na een grondige voorbereiding is het oog van de Kooyman-top gevallen op Barbados.

Intern is het personeel al enige tijd op de hoogte. Het heeft onder de medewerkers gezorgd voor een gevoel van trots en daarmee extra motivatie. Naar buiten toe heeft het bedrijf er nog niet over gecommuniceerd, in afwachting van de officiële ‘groundbreaking’ in januari 2019 wanneer het nieuws ook op Barbados bekend zal worden gemaakt.

Het Antilliaans Dagblad krijgt desgevraagd bevestigd dat Kooyman een Megastore op Barbados gaat bouwen. De Megastore is al een beproefd model van Kooyman; de eerste werd gerealiseerd in Zeelandia op Curaçao, gevolgd door één van grotere omvang op Aruba, terwijl de jongste Megastore aan de Jan Noorduynweg op Curaçao staat.

,,Op Barbados wordt een vestiging volgens het bestaande concept van dezelfde opzet en afmetingen als Kooyman Jan Noorduynweg en Kooyman Aruba met de bekende winkel en drive thru gerealiseerd”, antwoordt ceo Herbert van der Woude op vragen van deze krant.

De totale investering bedraagt, inclusief voorraden en werkkapitaal, ongeveer 40 miljoen dollar (ruim 70 miljoen gulden). De bouwvergunning is inmiddels binnen. De locatie is bekend en een voorlopig koopcontract met de grondeigenaar is getekend. Het gaat om ongeveer 32.000 vierkante meter in een gebied genaamd Kendal Hill in het zuidoosten van Barbados.

Kooyman is al actief op Curaçao, Aruba, Bonaire en Sint Maarten. In totaal heeft het bedrijf zes vestigingen en werken er ruim 550 personen in vaste dienst. De vestiging op Barbados zal werk bieden aan in eerste instantie naar schatting zo’n 100 fulltime medewerkers, waarvan een aantal cruciale managementfunctionarissen uit de bestaande organisatie zal komen.

De uitbreiding van Kooyman in het ‘buitenland’ brengt ook lokaal op Curaçao extra banen met zich mee, namelijk ongeveer tien nieuwe werkplekken die, vooruitlopend op de opening op Barbados, deels al zijn ingevuld. Aldus Van der Woude, die sinds 2007 als ceo leidinggeeft aan het familiebedrijf en daarvoor sinds 1999 financieel directeur was.

In 1939 werd door Adrianus ‘Ad’ Kooyman op Curaçao de basis gelegd. In 1958 volgden activiteiten op Bonaire en in 1965 op Aruba. Zoon Bastiaan ‘Bas’ Kooyman nam het roer in 1968 over. Verschillende acquisities en opening volgden. En in 2006 werd de vestiging op Sint Maarten een feit.

Barbados in het meest oostelijke deel van het Caribisch gebied, hemelsbreed 1.032 kilometer van Curaçao, wordt de volgende stap tot verdere expansie van het bedrijf dat volgend jaar 80 jaar bestaat.

Bron: Antilliaans Dagblad

2 Reacties op “AD | Kooyman slaat de vleugels uit

 1. Oerdomme zet.

  Waarom Hans ?
  De kleine eilanden hebben geen volume.
  Men kan verder niet groeien.

  Wel denk ik dat men beter naar een groter eiland/ land had kunnen gaan. Colombia, Santo Domingo, Ecuador, etc. En Venezuela als het straks weer goed gaat.
  Barbados is weliswaar groter dan Curacao. Maar zo groot ook weer niet.

  Kijk, ik zie het zo. Zolang wij klein blijven denken, zullen wij nooit groeien.

  Ik hoop dat Kooyman het heel goed heeft nagepluisd en goed aanpakt.
  Je kan ook kapot groeien. Hopelijk gebeurt dat niet met Kooyman.
  Mijn steun hebben zij.

 2. Oerdomme zet.

  Zou me niets verbazen als de door KPMG uitgekotste Andre (ver)Delger hier achter zit, die na zijn ontslag bij KPMG nog flink zijn zakken gevuld heeft bij Insel Air (35,o0o0 per maand), samen met Jeroen van de Heuvel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *